Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Thursday, March 17, 2011
Kuih ketayap/Kuih Gulung
Assalam,update menu minum ptg dulu,my hubby blk lewat ckit,coz da meeting,sllunyer,plg lewat pong 5:45 dah sampai umah..Wat kuih ketayap utk sambut hubby blk,kih kih kih..Kuih ketayap nih last buat bln posa taun lepas,ttba teringin nak buat,kbtulan klpa parut yg dah lama beli da lagi kat tmpat beku..slalunyer guna resepi sendiri jer,kali nih utk kulit aku guna resepi dari my resepi,utk inti aku taram sendiri jer..Tapi alhamdulillah ckup2 jer intinkulit nih,wlpong inti aku xikut resepi nih,hehe..K la kat bawah nih resepi yg aku c/p dri my resepi,tengs yer utk resepi nih..Ishk baru perasan,klmarin popia,arini ketayap,dua2 ari jenis gulung,ah lantak situ lah,coz aku meroyan nak gulung swissroll xblh,ngee..
Sumber Resepi:Princessharyati
* utk kulit
* 1 cawan tepung gandum
* 2 biji telur(Aku letak 1 biji jer)
* 2 helai daun pandan
* 1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)(Aku campur santan n fresh milk)
* 1 1/2 sudu kecil garam(Aku letak 1/2sudu jer)
* 2 sudu besar minyak masak(Aku xletak pong)
* Beberapa titik pewarna hijau
* utk inti
* 1/2 biji kelapa parut
* 3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
* 1 helai daun pandan
Cara-cara
1. untuk inti; Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
2. Untuk kulit; Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.
ana...sedapnya ketayap tu...
ReplyDeletekak mas suka..
hulur sepiring...he..he..
Zaaa...lapor terussss tgk kuih gulung za tu...kmaz nk 3 ktpi ye..bru blik je ni..huhuu...za mcron rspi yani tu memang hebat..pasti jdinyerr..nti try la ye..cdpp..tpi manis la..xleh mkn bnyk2..hehe..
ReplyDeleteKak mas,
ReplyDeleteLa dah hulur nape kak xambik,hehe..Sy pong mmg suka kak mas,yg bli xsedap,wat sendrik lagi puas hati kan..hehe..
Kak maz,
ReplyDeleteAkak,blh aje kak,kalu berjiran,mesti sy dah ngantor,ngee..Uish brjalan sakan akak yer,Sy kalu weekdays nih duk umah jerla,weekend baru la kluar kak,coz keta da lagi 1,tapi xpandai bawa,huhu..
Re:Mmg teringin gak nak buat,tapi xtau la bila,nak masak yg simple leh la kak,coz ni pong kadang xsmpat pakai kain(TIPU LA TU) ngan mek berdua nih,muahaha..InsyaAllah nanti harus di try gak..
salam ana,
ReplyDeletekueh ketayap ni memang feveret akak dan anak2 tapi akak selalu malas nak buat inti tu...kena buat byk2 lepas tu simpan stok lam esbok kan?..
Kak anymz,
ReplyDeletewaalaikumussalam.Akak kuih tradisional gini mmg sodap kan kak,Akak buat inti byk2 seksiap,buh lam tapuwe,nak mkn tnggal panaskan jer kak,sy pong kadang wat camtu lah kak,nak mkn ngan pulut pong blh n jimat masa n tenaga,ngee..
yg nih peberetv anak akak nih..sedap tuuu..nak tapau dalam 5 bijik cukup lah..kalau dah abis 7 bijik pun jadik ler..hahaha
ReplyDelete*peberet
ReplyDeletetypo lak..maklum laa naip sblh tgn nih..BW dgn dak kecik ni haa..hehe
Kak sue,ngee mmg dah abis jadi baja pong kak,ngee..awal yer dak zhariff tuh bgn,dak 2 nih xbgn lagi,hehe..Akak kat sarawak tnggal kat area mna kak.?Teringin nak p sana,sabah dah pernah la,tu pong p honeymoon kak..ngee..
ReplyDelete