Thursday, March 17, 2011

Popia Goreng Sempoi


Assalam,popia nih wat utk minum petang klmarin,wlpong klmarin yer,tapi ado lagi yer lam peti ais,mmg wat byk juga,bagi jiran ckit,selebihnya smpan wat frozen aje,time lapo2 n malas nak masak tu,tinggal goreng ajer.Selalunya kalu karipap,cucur badak,donut@popia mmg aku akn wat byk utk frozen sama..Sebenarnya dah lama bebenar kulit popia tuh duk kejung tanpa di guna,dah 3bulan lbh kut,ngee..Nmpak sgt aku nih pemalas kan,bkn pe,beli kulit popia time peknen ritu,pastu time mak buyung tuh malas nak wat,ngee..Tgk exp date lambat lagi,awal bln 1 taun depan nuh,so ptg klmarin mula la menggulung c popia nih,nak gulung swissroll pecah,so gulung popia jerla,muehehe.Inti mmg sedap ok,coz da letak isi ayam(dada ayam dah lama sgt dah tu),crabstick,udang blend,carrot n sengkuang..MMg sedap coz inti letak byk2 ngee..Time duk gulung tuh syazana aku duk suap inti,pulun sakan dia mkn,sedap lah tuh,hehe..(Bkn pa bgi dia mkn,dia xla kacau aku n xla memunggah sana sini)..


Posing jab cik popia yg belum di goreng.

kulit popia secukupnya
Isi ayam di cincang halus
Udang di blend@di cincang
Crabstick secukupnya di belah 2
1Biji kecil Sengkuang di sagat halus memanjang
1Biji Carrot di sagat halus memanjang
*3ulas bawang merah di hiris nipis
*2 Ulas bawang putih di kisar
1 kiub ayam
2Sdb sos tiram
1sdb serbuk lada sulah
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis dan menggoreng


Cara-cara

Panaskan minyak dan tumis bawang putih n merah sehingga naik bau
Masukkan isi ayam dan goreng sehingga masak
Masukkan udang yg di blend
Kemudian masukkan kiub ayam,sos tiram n lada sulah.
Dlm mangkuk besar gaulkan sengkuang n carrot yg telah disagat,gaul ngan sedikit garam,kemudian,masukkan isi ayam n udang tadi dlm mangkuk tersebut,gaul rata,(tanpa perlu di masak,coz xnak layu sgt,nnti bla di gaul ngan isi ayam n udang tadi sengkuang n carot automatik akn jadi layu sedikit)

Ambik sekeping kulit popia. Letakkan crabstick yg dibelah bersama inti yang dah siap tadi. Kemudian gulung kemas. Letakkan sedikit air @bancuhan tepung di hujung sebagai gam. Buat sampai habis inti. Kemudian goreng dalam minyak penuh sehingga kekuningan.
Hidangkan bersama sos kegemaran,Aku wat sos sendiri,cili bend+gula merah+air limau nipis@cuka@air asam jawa+sos cli+gula merah@nisan..Pastu aku tabur bawang goreng kat ats tuh,Sedap xterkata,sampai ank nangis pong wat dek,hahaha..

4 comments:

  1. syazana tuh umur brp ek ct?cam si kecik yana nih mmg suke memunggah kerjanya..dah besa sikit nih baru bkurgn aktiviti tu..tp lum bhentti spenuhnya.hehe...
    lama dah x mkn popia..oh,,terasa2 je nii..sila gorengkn utk akk lg..pliss

    ReplyDelete
  2. Syazana 1taun4bulan kak,Mmg memunggah sana sini la kak,aktif betoi sbb syazana tuh bermaksud cerdas,secerdas orgnya kak,ngee..Mmg budak2 yg tgh membesar camni kan kak,kalu xaktif xcerdik lak kan..hehe..Akak mmg da lagi popia ni wat frozen,sy bgi akak blk goreng sendrik yer,ngee..

    ReplyDelete