Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Wednesday, March 30, 2011
Pau Gebu Water Roux
Assalam n selamat pagi semua,dah bf ka..Hehe meh kita mkn pau lak..Hehe..Sebenarnya pau nih aku buat utk minum ptg kelmarin,sambil bakar kek pandan lapis kastard tuh,sambil lah aku sukat bahan masuk lam bm..Dah lama benar dia rilex,so kita kerahkan tenaga c bibik nih..Aku wat half adunan dapat lah 9biji,bagi jiran 4biji,so tinggai la 5biji..Mula2 tuh semangat nak wat pau sbb tpng pau beli time peknen lagi baru guna 1kali jer wat pau,da byk lagi,sekali klmarin tgk2 dah exp date ujung bln jan lagi,huhuhu..So amk inisiatif sendiri guna tpng superfine yg dah lam gak beli,tapi xbuka lagi,huhu,nmpk sgt aku nih malas masak kan..Dari segi rasa mmg sedap dah n lembut gebu jer,tapi xla seputih melepak cam ros n kak mas buat..Xperla jnji xberkedut kerepot kat ats udah kan..Resepi pau nih aku cnp dari dapo mama daniel(bakal menantu,eh mama daniel dah setuju lom nih) yg duk shah alam ittew..
Tgh tggu naik..
*Aku wat half adunan jer.
Pau Gebu Water Roux
Resepi : Ros - Jintanmanis
Sumber Resepi:-Kak Mas Duniaku
Bahan :
* 500 gram tepung pau ( low protein flour)Aku guna tepung superfine)
* 3 sudu besar shortening @ lemak sayuran
* 220ml air suam+1 sudu kecil garam
* 3 sudu besar gula
* 2 sudu kecil baking powder - Mas letak double action baking powder(Aku pong sama cam kak mas)
* 4 sudu besar water roux
* 2 1/2 sudu kecil yis
Resepi water roux :
* 25 gram tepung gandum
* 125 ml air
Cara untuk membuat water roux :
* Masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.
Xputih melepak,huhu..
Variasi inti bagi pau
* sri kaya pandan
* kacang merah - Mas guna inti kacang merah(Aku lak guna kentang+ayam)
* krim coklat
Inti lebihan wat karipap tuh,kentang+ayam..Ekceli kentang tuh aku sagat memanjang jer,kes malas nak potong dadu lah nih,muahaha..
Ros gunakan semua bahan yang berwarna putih, bagi mendapatkan pau yang putih apabila di kukus nanti, jangan gunakan marjerin atau pun minyak masak bagi menggantikan shortening.
nak pau satu !! hehehhe.. cantik nyer.. nad kalau buat roti ke pau ni ke x penah dpt bulat betul.. knp ye?
ReplyDeletewaduh2... gebuss & licin jer pau ct ni... lamanya akak tak mengepau.. malas betul nak buat intinya tuh!
ReplyDeleteAssalam zaliedana...sedap n gebussnya pau. akk pun kalo buat pau selalu inti kaya yg beli je, mmg malas nk buat inti hehhe
ReplyDeletemorning..nak mintak pau seketul :)
ReplyDeleteNADYA ANWAR,
ReplyDeleteNad,seketui blh,kalo byk xleh yer,"ayat org kedekut",ngee..Yaka,so far duk buat ok jer bulat,kalo nak bagi bulat,sy sllu uli sampai licin jer doh,supaya sng nak "mem"bulatkan doh tuh kat tapak tangan nnti,letak cikit minyk kat tapak tangan b4 nk "mem"bulat pong ok gak..HIHI..Cara sy yg amatur lah nih.
Kak madihaa,
ReplyDeletetapi xpuas hati sbb xputih cam ros kak,nnti nak try guna tpng pau lak..Akak beli redbean jer kak@akak beli kentang,meh sy tlg kupas kulitnya,pastu akak blh lah wat inti,ngee..
Kak Rosaliza,
ReplyDeleteSy dah lama xbeli kaya,sllu mak yg watkan,ngee..Kalo pau mmg suka kalo letak inti pedas2 camnih@inti kelapa+kacang ijau..
Ryo Azhar Rahza,
ReplyDeleteSeketoi ok no hal,byk xleh,nnti kak hasue lak datang sini,nak jamu dia lak,cikgu tutorial cistart kena bodek lebih ckit,ngee..
wahh gebus sedapnya pau tu..:)
ReplyDelete