Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Monday, March 14, 2011
Red Velvet Rare Cheese Cake
Assalam semua,semalam buat lagi si baldu merah nih,gara2 xpuas mkn,hehe..Bahan2 semua dah da,so on jerla,tapi utk rare cheese kek lak,cis hanya da lbh kurang 150gm jer,gelatin lak da 8gm jer,tapi aku buat juga,sbb tula utk lapisan cis bahagian ats nipis jer,utk jely kat ats tu,aku hentam guna serbuk jelly konyaku jer..Ah lantak situ lah,janji c baldu merah+cis+jelly blueberry mmg sedappp sgt ok..Rare cis kek aku amk resepi dari blog ros,yg mana asalnya resepi matcha marble rare cheese cake,tapi aku telah kacuk n tukar jadi nma seperti d atas,muehehe
Ok kat bawah nih resepi rare cheese cake yer..Aku cuma ikut bahan2 jer,kuantiti aku hentam jer setakat stok yg ada,janji kek aku jadi n sedap,kihkihkih..
Pas kena bedah,baru nmpak c baldu merah tgh nyorok kat dalam,muehehe...Nmpak padat sbb baru kuar peti sejuk..
Sumber resepi:-Ros jintan Manis
Rare Cheese cake
200gram philidelphia cheese
200gram plain yogurt
100ml nama cream ( whipping cream)
50 gram gula
10gram gelatin ( dicampur dgn warm water dan kacau sebati)
Lapisan Cheese bahagian atas kek nipis jer,xpola yer..
Cara:-
1. Pukul cream cheese hingga lembut, kemudian masukkan yogurt setelah betul-betul sebati baru masukkan whipping cream serta gula dan pukul hingga betul-betul kembang, akhir sekali masukkan gelatin, kacau sebati, curah kan dalam acuan spring foam dan pasikan kek span matcha tadi tidak lagi kelihatan. Hias permukaan kek mengikut kreativiti masing-masing dan simpan di dalam peti ais semalaman , bagi memudahkan kek ini mudah dan cantik di potong. Selamat Mencuba
*Lapisan ats yg jelly tuh,aku just larutkan serbuk jelly konyaku+gula+blueberry filling,then curah jer ats tuh..
Meh sini sapa nak,buka molot luas2 yer,aku nak suap,opss jgn lalat yg masuk dulu dah la yer,ngee..
masyaAllah...sedapnya kek velvet cheese ni...akak dah siap bookmarked dah. tandanya nak buatlah nanti. kena beli yogurt dulu...suke trngok kek ni... :)
ReplyDeletewah wah wahh... cantiknyer cheese cake niii.. nama dahsyat tuu.. nak sebut panjang sangat.. hehe.. nampak sodapp lah ct!!
ReplyDeleteKak Dayang,
ReplyDeleteSy mmg berkenan sgt ngan swissroll akak tuh,insyaAllah mmg nak try jga nnti,akak sgt direkemenkan kek nih,mmg sedap,baldu merah sy wat half jer,ngee.Sy buat xcntik,akak,gara2 gelatin n cheese xcukup,akak buat nnti msti cung gile..ngee..
Kak madihaa,
ReplyDeletehehe gatai2 bgi nma camtu,kasi glemer kak ngee,akak kena try kak,mmg sodap,meh sy bgi 1slice utk akak rasa,ngee..
Wow! That layers looks gorgeous, so professional. Very yummy looking cheesecake.
ReplyDeleteUmm Mymoonah,
ReplyDeleteThanks for compliment,i'm not so talented ,still learning n learning..Always love having you drop by here...Yours also tempting and make me stuck on when visiting your kitchen...Have a nice day.!
uishhhhhhhhh mengancam jiwa raga tengok ciskek baldu merah ni.. mula2 duk tenung jer gambo, mana nya baldu merah, bila dah buat post mortem baru la nampak.. mmg terror!! ada lg tak? hehe
ReplyDeleteKak nor,
ReplyDeleteWah teruja sngguh akak sudi singgah cini,mekasih kak..Hehe tu la kak,c baldu kena sorok dulu,btw,sy kalu singgah blog akak,semua yg akak masak,semuanya nmpak mnarik n sedap..Pujian ikhlas nih kak..
Zaaa...xsimpan ckit ke utk kmaz...cti skolah ni bz layan anak2 jejln la plak..smpai nk kemas dpur pun xdan...huhuu..cntik n menawan kek za tu...
ReplyDeleteakak dah lama nganga mulut luas2 nih ngapa velvetnya x dsuap2 lg niiii...dah laa cun jer gebusnya tuh..kemain lg posing haa..cam kat bakery lak..
ReplyDeleteni akk nganga lg skali,x suap jugak akk bwk balik yg lum potong tuh..egegege
Kak maz,ado lagi nih kak,xabis2,mkn ckit2 jer..Tula kak ank2 dah beasar nak bawa g jln pong senang ckit,xyah nak dukung2 n merap2 dah..Xlawa kak,coz cis xckup,ngee..Btw,tengs kak sudi lawat sini,wlpong bz..
ReplyDeleteKak hasue,
ReplyDeletekuang3,xperasan lah kak,tersuap molot sendiri lak,tu lamasuk ikut pntu blkng dia2,ngee,akak,ambik la dlm peti da lagi tuh..
wah menarik dan kreatif tu ana...sedapnya...rasa nk ngap jer ni..haha akak kalau buat sure mkn byk lak tu yg masalah tu..hehe
ReplyDeleteKak nieza,
ReplyDeleteKreatif ke benda la kak oii,tu nak ngabiskan stok cream cis,whipping cream n gelatin yg tinggai ciput,ngee Tula kak,sy buat half adunan jer kak,pastu bagi kat jiran ckit,kalu x ,jenuh gak nak abiskan,Kalo dekat mmg sy dah bgi kat akak,ngee