Sunday, March 13, 2011

Red Velvet Cake@Kek Baldu Merah


Assalam,huh hari nih mmg btoi2 bz n memenatkan,coz pagi sbuk deko bodo2 kat kek yg sedap n very da mahai nih,tghr pegi kenduri,pastu dari kenduri terus pegi umah adk hubby kat seberang,kakak hubby n family mmg dah rancang ramai2 nak berkumpul kat sana,mak cik hubby n ank dia pong pegi gak..Rmai la juga..Aku bawa c baldu merah sbg buah tangan ke sana..Ngee..Yg paling best sekali tu,semua org puji kek nih sedap,kak ipaq siap tanya resepi lagi,wah syoknyer xrugi smlm tiduq kul 3pagi semata2 nak siapkan kek nih,yerla start pukul butter bagai dah 12:45am,xleh tduq punya pasai,pastu nak basuh pekakas n tunggu kek masak lagi..Aku cuma amk 1slice jer utk posing nih,pastu rasa sorang ckit 3beranak,yg lain semua bawa g sana,Blk dr umah adk ipar,hubby da tanya kek nih dah xda simpan kat umah ke..Aku ckp xda,coz igt dia xbrminat ngan kek tuh,dia ckp la ya ke,emm kek tu sedap la,mmg percaya la kalu kata org juai mahai,ngee..K la dah xnak taip dah,nak ronda umah member2 lak,rndu la kat kak izah,kak mas n kak hasue yg cung n bek ati ittew..Seperti yg di cadangkan kak hana,aku gunakan resepi dari kak zai..Aku doakan moga kak hana n family sihat sejahtera n sentiasa dilindungi oleh Allah..Tengs yer ats resepi utk semua yg terlibat..
RED VELVET CAKE
Sumber 1: Nina Suria@Mon
Sumber 2: Kzai@Teratakimpian

5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle
2 cawan gula kastor(Aku letak 1 3/4cawan)
4 sudu makan pewarna Red Bright - akak guna 1 1/2 sudu makan je(aku letak 2sd)
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam- x letak
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - akak guna baking powder(aku pong sama)
1 sudu makan cuka makan



Yg nih jerla utk kami 3beranak..Hehe xpola,nnti buat lain..

CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.


Baru keluar oven..

NOTA: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.- akak buat dua lapisan je(Aku pong wat 2lapisan jer,coz takut cream cis xcukop)

FILLING:
500gram blueberry filling - akak x letak(Aku letak,baru best)

KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia(Aku guna 300gm jer,nak jimat,ngee)
1 cawan krim putar- akak letak 1 1/2 cawan(Aku letak 1/2cawan)
akak tambah sedikit gula icing(Aku tambah gak)
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).


NOTA:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.

13 comments:

Umm Mymoonah said...

Gorgeous and scrumptious cake

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
La awat tak habaq buat kek ni. Kalau tak boleh akak datang umah. Hehehe tak malu sungguh

Mas said...

amboii..dah buat yer kek mengancam ni....
nampak sangat sedapp la....

izahdaut said...

muekeke..
org sombong dtg neh..ngehehe.akak dtg la ct, tapi kengkadang tak sempt nk tinggl komen.
ct ni akak sajes la kan, ct buat pop up window,klu nk komen tak perlu loading 2,3 kali blog ni..hehehe.. sajes jeee
wehh sedap ye kek ni.akak tak brani nk buat lagi.ada kata best ada kata mcm bantat.cemana sebenarnya rasa kek tu?

Zalieda Zaliedana said...

Umm Mymoonah,
Thanks for the compliment,U must try,I bet you will like it,hehe.

Zalieda Zaliedana said...

Kak sam,
Wsalam warahmatullah,Xpa kak nnti bla2 jmput mai umh,ni ajk betoi2 nih,bkan ajk2 aym,ngee..

Zalieda Zaliedana said...

Kak mas,
bila nak smp kek nih kat duniaku lak,sedap kak mas,mmg nak buat lain nnti..ngee.

Zalieda Zaliedana said...

Kak izah,
Alala,org sombong dah datang,yaka,igt dah xsudi nak jenguk dapo ct nih..Kak nnti akak ajor yer nak buat camner,sy xtau sgt..Kak bagi saya kek nih mmg sedap,mula nk try yg resepi kat blog kak hana,tapi bila tanya dia,dia sajes suh buat resepi nih,coz nmpak lbh moist n mmg betui la,keke ni sedap n moist,xbantat pong,naik sampai meruah n melelh kat bawah kak time sy bako tu,nak buat lagi nih kak..Gara2 amk 1slice jer share ngan hubby,xpuas mkn,ngee.

Unknown said...

ana, wat utk akak juga tau...hehe sedapnya akak kalau nk buat kek ni susah ler nk abis dok berdua jer ni...kena wat kenduri ramai2 la kot baru leh buat...hehe

K.zai said...

salam kenal gak dr kzai ye..tima kasih kerana sudi bertandang kt blog akak dan mencuba resepi..mmg sedap kan RVC ni...anak buah akak siap order lg untuk bln depan..takmo emaknya buatkan..mcm2 budak2 ni kan...akak follow ye..

Zalieda Zaliedana said...

Kak nieza,
blh kak,nnti blk pg mai umah yer..Ala kak wat ler half kak,rugi xtry kek yg sedap nih,arini sy pong da wat lagi half kak,tgh bakaq tuh,ngee..meh jemput mkn kak..

Zalieda Zaliedana said...

Kak zai,tengs yer sudi bertandang ke sini n polo saya,uish rasa teruja sgt sifu datang bertandang,mmg sedap kak,sbb tu rini buat lain,gara xpuas mkn,ngee..

HaSue said...

akak ter miss entri nih ..lately tenet akak mengong jer mmg jenjalan umah kwn cam lemau jek sbb kalo pegi selalu x nampak gambo..huhuuu...

pepon,nanti kalo rajin akak nak try juge..diulangi,kalo rajin...heehee..

ni kompom dah abis laa ni ek?takleh request2 ke?hikhik