Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Thursday, April 21, 2011
Kuih Puteri Ayu
Assalam..Nih chek nak habaq lar,kuih nih 1st time chek wat..Acuan nih baru dipecahkan daranyer,aw malunyer..Dah lama teruja nak menerai meng"AYU"kan puteri nih..Tapi disebabkan acuan xda,so tangguh dulu lah..Duk cari kat kedai baking,xjumpa,rupanya acuan nih depa letak tersorok,bila aku tanya baru nih,baru depa wak klq,huhu..Kalo xtanya,pakai xjumpa lagi lah..Aku wat half dari resepi.Mmg sedap.lembut n gebu jer..Yg pasti resepi ygbest nih,pasti akan diulang lagi,hihi..Teng bebanyak pada tuan empunya resepi..
Sumber Resepi:-Rossitamz@Myresepi.com
Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) *Aku wat half adunan,dpt 20biji
* 5 biji telur (saiz kecil)
* 250gm tepung gandum
* 300gm gula(*Aku letak 110 gm jer utk half adunan,mmg ngam2 jer manisnya)
* 2 camca teh ovallate
* 1 camca teh baking powder
* 250ml santan
* Pewarna hijau
* 2 camca teh paste pandan
* Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Cara-cara
1. Panaskan kukusan.
2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
Amboi ayu sungguhlah siputeri tu,kak pun buat sekali ja kut sbb hubby tak suka benda yg ada nyok
ReplyDeletememang akak pun suke guna resepi ni.sedappp
ReplyDeletedulu masa kecik2 sek rendah, mmg top puteri ayu ni, akak sy buat tiap2 minggu smpi skrg sy dah tak brp lalu nak mkn... hehehe.. tapi skali2 tu mkn mmg umphhh!
ReplyDeleteakak tak payah makan dah kueh ni..sebab akak dah ayu.orang ayu takleh makan..hahahaha.
ReplyDeleteooooo ko kata kueh akak pucat ek?..camne tak pucat..kaler ijo akak da habis lah tu yg tak dapat nak makeup tuh..hehe
ct, tgk kuih ayu ni teringat acuan akak yg masih belum buka plastik lagi masa bawa mai dr Msia blk cuti raya hari tu...nk kena cari jugalah masa nk bawa mai semangat berkobar2 bila ada simpan pula...hehe
ReplyDeleteSalam Dana,
ReplyDeleteHuiiisssh, first time buat dah cun macam ni, leh buat berniagala ni, 3 singgit hehehe...
Pssst, hari ni baru nampak gulai udang utagha Dana, bestnya
wahh..puteri ayu..
ReplyDeletekak mas suka..
lama dah tak buat.....
kuih kegemaran akak ni....nak wat takde kelapa parut lak...pantang tngk umah kwn2....semuanya nak di buat..adoyaiiiii...
ReplyDeleteKuih yg secantik namanya...dulu Kak Noor selalu buat,resepi pun dh hilang,nanti nk try buat balik la..
ReplyDeleteChik Mimi,
ReplyDeleteOwh hubby akak xsuka kuih yg da nyoq,Hubby sy lak suka bebenor..byk dia ngap,nnti nak wat lagi,hehe..
Izahdaut,
ReplyDeleteA"ah lah kak sy pong suka resepi nih,sedap,lembut jer..Mmg akan diulang lagi nnti..
Sari Yusa Ibrahim,
ReplyDeleteMakanan pa pong kalo slalu sgt mkn mmg jemu n rasa cam xmo pandang dah kan kak,tapiiii kalo sekali sekala layan mmg sempoi kan,hihi..
Kak Aynmz,
ReplyDeleteMuahahhaha gelak dulu,pasan toi kak anim nih,Eh tapi kalo dua kali pandang mmg ayu gak,hih..Lar igt kak xpasan sy g curik warna ijo kat umah akak,nih mesti amir@abg ngah bgtau nih,hihi..
Kak Nieza,
ReplyDeleteWah dah berbulan xdipecah dara lagi ya kak,cepat2 kak pecahkan daranya,hihi..Pstt nnti akak try resepi nih,mmg sodapppp sgt..
Kak Wattie,
ReplyDeletemasa timme kukus yuh takot gak,kut2 xjadi,pas masak tuh terus ngap,fuhh mak oii sedapnyer..Alhamdulillah 1st time wat jadi kak..Eh akak nak beli bepe hingget nih..ngee..Kan dah da n3 udang,mana da tipuuu kan..
Kak Mas,
ReplyDeleteSy tgk kak mas n kak izah anto laporan kata resepi nih sedap,tuh sy pong try,mmg sedapp kan akak..
Kak Yatie,
ReplyDeleteTuh la kak,kalo g umah mna pong,semua nmpak teringn kan,sy tau kak kan peminat kuih kukus,hamka lak feberet ijau,hehe..
Kak Noorsafone,
ReplyDeleteTengs kak singgah sini,A"ah kak,kuih nih mmg cantik sgt acuannya..Akak try lah resepi nih,mmg xmengecewakan,lembut gebu jer kak..