Tuesday, April 12, 2011

Masak Lemak Cili Api Siput Sedut(Belitung)


Assalam semua,maaf ya,tadi aku baru nak taip,si nana duk kacau2,dia pong sibuk gak nak tekan2,dah tu terpublish..Punya la bengang aku,kena penampaq gak la sekali,Adoiyai,dahla xmo tidoq..K la layan dulu masak lemak lauk lunch arinih n air fresh oren nih ya..Aku nak settle kanbudak nih sat,nak paksa dia tido..


500Gm siput sedut(belitung)(Aku rebus dulu asing)
200gm cendawan tiram disiat
*Cili padi 3biji leh letak lbh,kalo nak lbh pedas (Aku letak ckit ja,coz,takut tersedak time nak hisap siput)
*Bawang putih 1 ulas
*Bawang merah 2Biji
*Halia 1inci
*Kunyit Hidup
Serai 1batang diketuk
Santan Pekat 1cawan
Garam secukup rasa
Daun kunyit dihiris halus

Cara-cara

1.Kisar bahan yg bertanda*,kemudian masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk. Tambah sedikit air dan masak sehingga mendidih.
2. Setelah air agak kering, masukkan santan dan kacau sekali-sekala (untuk memastikan santan tidak pecah minyak) di atas api yg sederhana.Kemudian masukkan siput yg telah direbus.Kacau2 n biarkan sebentar,masukkan cendawan..
3.Masukkan garam,Klo sudah ok,ttp api,taburkan daun kunyit,gaul mesra,angkat n hidangkan bersama nasi putih..
3. Akhir sekali, masukkan kentang. Tambah garam jika perlu. Tutup api bila kentang telah empuk.


Chik mimi nah air segalas,wat hilang dahaga,coz bagi komen awai,wlaupong xda pic lagi..Hehe..

4 comments:

  1. bestnya ct akak selalu makan gulai aje..lapaq ni kalau dak dah start enjin hehehe

    ReplyDelete
  2. Chik mimi,amboi komen awai,meh komen len,tadi xsmpat nak letak pic pong,dak nih duk kacau sakan..Geram betoi la..Meh ambik ayaq oren meh..

    ReplyDelete
  3. sedappnya masak lemak siput sedut....
    nak semangkuk..he..he..

    ReplyDelete
  4. sruuut..sruuuut..ni akak dtg dgn muka tak tau malu..main hambik siput nih..sedut2..sedapnya na..
    maceh ek..akak balik dulu..haha

    ReplyDelete