Tuesday, April 12, 2011

Oblong Burger , Soft Honey Bun(Eggless)


Assalam semua..meh meh jamu mata ngan roti sedap yg lembut bak kapas meh..Menu utk minum ptg klmarin,n yg da inti kentang tuh wat bf tadi pagi..Aku wat 2biji kosong,coz nak wat oblong,yg belen tuh aku wat 3biji bun inti kentang..Roti nih mmg betoi la ckp kak izah,lembut n byk lobang2 udara..Berongga cikit..Weekend time g giant tuh,nmpak lah daging oblong jenama ramly,1st time nmpk,slalunya oblong beli kat psar malam jer..Sedap daging oblong ramly nih,tapi mahal ckit,10keping rm13++..Daging oblong dah da,so kena wat rotinya plak la,try usha2 kat dapo kak izah,berkenan ngan roti nih,sbb xpakai telur,nak save teluq,haha..Hubby blk kja ptg tadi jamu roti ni la..Pas dia ngap ckit jer,terus dia tanya,"eh roti ni ambik mana,beli tadi ke"?Si bini pong jawab "eh mana da beli,wat sendiri la,baru ja pas bakaq".Ha nmpak2 tu mnggambarkan sedapnya roti nih seperti roti yg di beli ok..muahaha,perasan xabis..K sambung2,si Isteri bertanya lagi"nape abg,X sedap ka "Si suami ngan oblong penuh lam molot pong jawab,"Eh sedappp2" sambil terus membedal oblong yg besor tuh hingga licin..Hahaha..So apa tunggu lagi,sapa yg teringin g la godek roti sendiri,daging oblong g beli kat pasaraya berhampiran anda,jenama pak ramly..Kak izah sy cnp resepi loti dari umah akak..Mnta halal yer kpda ros utk brkongsi di sini pula resepinya..


Aku letak keju cedar parut kat atas roti tu..

Bedah siasat kat dalam oblong..Aku letak telur,timun,tomato,salad,mayonis,jalapelo cis,sos cili n sos lada hitam..

SOFT HONEY BUN
sumber: Ros ,kak Hana&Kak Izah

Bahan-bahan

250g tepung roti
11/2 sudu kecil dry yis
2 sudu besar marjerin@butter@shortening
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar madu -
150ml susu segar @ air suam
2 sudu besar water roux
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara

Cara jika Menggunakan Tangan

1. Satukan tepung roti ,marjerin dan garam di dalam bekas adunan dan buat lubang ditengah.

2. Kemudian masukkan susu segar, madu, water roux, di dalam tepung dan uli rata hingga menjadi doh. Pastikan doh lembut dan elastik, kemudian letak didalam bekas dan tutup dengan plastik wrap. Perap 45 minit hingga doh menjadi dua kali ganda.


Bun versi inti kentang..

Keratan rentas,banyak kan lobang2 angin..

Cara BreadMaker

1.Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, pilih menu dough dan tunggu sampai siap.

2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Uli 5 minit, kemudian bahagi doh pada 12 bahagian kecil dan letakkan dalam acuan petak dan biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 45 minit hingga satu jam.

3. Bakar dalam oven pada suhu 180C ke 170C selama 22 – 25 minit. Gliss mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven dan sejukkan atas redai, Simpan roti dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembutan roti, bun ini akan sentiasa lembut walaupun setelah dua hari.

9 comments:

  1. alamak..best nyaa akak tengok roti oblong neh.eh akak p[un tak pernah jumpa la ramly punya.ada ye..kalau ada 2 bungkus akak beli..hehe..tak pernah nampak gak la.

    ha ah..rasanya roti gini sesuai buat roti burger jugakkan.sebab lembut cam kapas. senang nak gigit.

    ReplyDelete
  2. Kak Izah,
    Tu la kak saya pong 1st time jumpa,sedap,da lada hitam..sy beli kat giant jer..A"ah kak,roti nih mmg sesuai wat burger@oblong camnih..

    ReplyDelete
  3. ZD apa kat kita JV bukak kedai roti nak tak?

    ReplyDelete
  4. aiik..cam terpaksa jer si suami tu ckp sedap..ntah2 takut si isteri majuk lg tak?hakhak...
    sedap yerrr..rajin beno meroti..cube anto ke dapoq akaq limaq ketuq*ni loghat utara terlmpau nih..hehe..jgn mrh ye ct..hihih..

    eh,ct ade fb ke?ym ade?aritu mcm ade jer ct bg emel tp akk x ingt nk save..sori..hee..add akk kat ym ye hairusah@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. menggoda betul burger tu....
    sedappnya...

    ReplyDelete
  6. Kak sam,
    Kalo kita buka kedai roti,da ka yg nak beli roti kita kak,haha..Kita kena byk berguru ngan ros lagi kak,hehe..

    ReplyDelete
  7. Kak Hasue,
    Aik perli ke,lama dah xmajuk nih..Hehe..Ala jeles lah tuh,dia puji ikhlas utk bini dia la..Pstt akak,sy dah lama add akak lam fb,email sy zaliedana@gmail.com..Ym xda kak..

    ReplyDelete
  8. Kak Mas,
    Eh akak dah try lom roti nih,try lah kak,roti nih mmg sedap,bila mkn ngan daging oblong tuh lak,lagi lah sedap..Hehe..

    ReplyDelete