Friday, April 15, 2011

SPAGHETTI BOLOGNAISE WITH MEATBALL



Dinner mlm tadi western,ala2 tekak melayu,coz spegeti nih xmasam sangat,n pedas2 mnja,coz daa cili kisar..Mmg slalu sgt wat spegeti nih,tapi xpernah wat masuk lam blog,coz kemalasan..Yerla dulu kan aku jrang2 update,baru skang rajin balik,maybe ritu time peknen,pambawakkan budak kut,ishk hapdet blog pong da pembawakkan gak ker,hehe..Licin sepinggan hubby mkn,siap kata sedap lagi tau..K nih resepi nya ya..


SPAGHETTI BOLOGNAISE WITH MEATBALL
Resepi sendiri wokey.
1/4 peket Spaghetti(Aku suka guna angle hair,sebab lebih halus,nak rebus pong sat jer)
Air secukupnya utk merebus spaghetti
1sdb minyak zaitun@minyak biasa pong ok ja.
Utk Meatball,Aku guna 1keping daging burger oblong,digentel bulat2 n rebus seketika,air tuh aku guna utk masak sos.



Bahan Utk Sos
200Gm Daging Kisar
1-2Sdb Minyak Zaitun@minyak biasa
1 Ulas Bawang Putih Ditumbuk
1/2 Biji Bawang besar di potong dadu
1/2 Biji Tomato di potong dadu
2Sdb Cili kisar
1Sdb Tomato puri
2Sdb Tomato sos
3Sdb Cili sos
4@5 Biji Cendawan Butang Dihiris Nipis
Garam,Gula n Serbuk Pati Ayam secukup rasa
Dry Oregano Secukupnya
Cheese untuk taburan,Cheese buku Cheddar Kraft@Parmesan Cheese Diparut(Aku xletak,coz terlupa,pas licin baru teringat,padahal cheddar n mozarella duk da lam esbox)
Tabasco(Optional)
Leh juga letak daun Pasli@ Basil SEBAGAI HIASAN,JGN LETAK DAUN LIMAU PURUT LAK,Muehehe..

Cara-cara

Dalam Periuk @kuali,maukkan air + minyak zaitun,masak hingga mendidih,Apabila mendidih, masukkan spaghetti.Biarkan sehingga benar2 lembut,sambil tuh kacau2 cikit dengan garpu,supaya spaghetti xmelekat di antara 1 sama lain.Seterlah masak,toskan.ketepikan dulu.

Tumis Bawang putih,bawang besar,hingga layu,masukkan cili kisar,Seterlah garing,masukkan tomato puri,tomato yg di dadu n daging.Gaul hingga rata.Biarkan daging betoi2 empuk dalam api sederhana.Blh tambahkan air,jika terlalu pekat.Seterlah daging empuk,masukkan cendawan butang n dry oregano..Perasakan dengan garam n gula..Rasa,jika dah ok blh lah dihidangkan panas2 dengan ditaburkan cheese yg diparut.

8 comments:

  1. huuiihh ana..sedap lah wey nampak spaghetti hang ni..lama dah tak buat ni..rasa mau dan2 ni je ke giant membeli bahan..tapi sabaq dulu no..tunggu rakyat jelata balik minggu depan baru leh melantak menda alah ni..kalu buat la ni sapa mau makan..harus maknya jugak kena bagi perabih..
    ambik rumah hang dulu lah na..wakakaka

    ReplyDelete
  2. Kak Anymz,
    Sedap kak oi layan benda alah nih sekali sekala,kita layan western jer,xmain ler pengat2 ittew,muahaha..Ayat org jeles..Mai2 nak bagi sepinggan,sbb mai ziarah awai rini,nee..

    ReplyDelete
  3. ct..kak mas spagetti tak reti nak makan..
    ambik bebola la..he..he..

    ReplyDelete
  4. Assalam zaliedana, sedap mkn spaghetti ni, tambah2 pulak byk lauk2nya. akk pun lama dh tk buat ni, terliur tgk .dak syifa buat apa tu

    ReplyDelete
  5. Kak mas,
    Kalo spaghetti yg besar tuh sy pong xsuka kak,tapi yg angle hair yg halus nih ok kak..Sedap lah bila mkn ngan sos bolognaise nih..Ok nah bebola 2biji utk akak,hehe..

    ReplyDelete
  6. Kak Rosaliza,
    Erm tu la kak,wat sendrik leh la letak bhan byk2,kalo beliyg pizza hut tuh,cam xpuas mkn kan..Sekali sekali sedap kan kak,tapi kut mana pong sambal belacan gak yg best,hehe..Syifa tgh tido,tuh la ummi leh blogging ngan amannya,ngee..

    ReplyDelete
  7. Salam perkenalan dari akak, tq singgah blog. wah fevret akak spaghetti tu... ada lagi tak, akak nak bebola tu lebih sikit hehe...

    ReplyDelete
  8. Kak su,
    Waalaikumussalam kak..Ala dah abis lah kak,xpa nnti sy wat lagi utk akak yer..Btw,tengs sudi singgahsini ya kak..

    ReplyDelete