Wednesday, April 27, 2011

Triple Chocolate Caramel Cake Utk Hubby Tersayang



Assalam n selamat pagi semua..Wah sekejab jer dah ari rabu kan,pastu dah nak masuk bulan5 lak..Yey2 bestnye minggu nih hubby cuti 3ari,replace 1hb5..Kalo hubby cuti mmg aku sukaaaa sgttt,yerla leh tlg layan dak berdua nih n leh manja2 ehem2 ckit,hua hua hua..Xdala,leh klq dari kepongpong nih,kalo xashik terperuk jer kat umah,tula da keta xpandai nak drive..B4 besday,tanya la kat besday boy,nak kek pe,da ka patut dia request nak kek pisang,ishk xkan la nak wat kek pisang utk besday,cam xbest lak,dah tu aku da beli stoberi,xkan pisang+stoberi lak..pikirnyer pikir,aku pong derhaka kan en sazali,aku wat kek TCC nih..Sbb aku yg teringin nak rasa..Akceli kek nih aku bakaq ari isnin mlm dah kul12 lbh tgh mlm,pas bebudak tido,pagi kelmarin tinggai nak letak ganache n hias ler(mcm la hias yer2 ajer,just susun tenggek2 stoberi je pong,muahaha).Ptg klmarin hubby blk kja,aku suh potong dah,dia xnak,konon nak tunggu mlm kul 8:10pm,coz dia lahir time tuh..Ishk ngengada toi la,aku dahla teringin dari mlm yg wat lagi,tapi sob sob..



Di pendekkan cite,tepat time tuh baru la dia potong,nyamfah toi,siap dia kata,ala biaq la nih kek besday abg,tunggu la tepat kul 8:10 baru leh potong..Pas ngap cikit,respon dari dia,sedap la,pastu aku suhla wak p kja esok n bagi ank buah dia merasa,dia kata ala xyah la,letak kat umah lagi baguih,bole kita mkn lagi,huahuahua,laki aku nih..K lah resepi aku amk kat umah kak hana,aku xhias pong ngan coklat mcm dia,sbb jeles tgk stoberi kat umah kak izah n kak nieza,bole gitu..


Ehem2 tangan besday boy..Malu laks nak tunjuk muka,huahuahua..

RESEPI TRIPLE CHOCOLATE CARAMEL CAKE
Resepi asal : rima@bisousatoi
Sumber Resepi n terjemahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan (1/2 recipe - 18cm)

* 5 biji telur
* 75g gula
* 1/2 tbsp ovelete
* 70g tepung gandum
* 30g g serbuk koko
* 40g cooking dark choc @ chocolate masakan - cincang
* 50g marjerin@butter - cairkan


Sila abaikan latar yg serabut tuh,raga syifa pong nak inteprem..

Cara-cara

* Panaskan oven suhu 170C
* Cairkan butter dan masukkan coklat masakan dan kacau. sejukkan.
* Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu
* Masukkan skali ovelet.
* Masukkan pula tepung, serbuk koko yang telah di ayak. dan kacau sebati menggunakan whisk.
* Akhir sekali masukkan campuran butter+choc dan kacau sebati lagi.
* Tuang ke dalam loyang (18cm) dan bakar 30min atau sehingga masak (hana bakar 45min). Sebelum keluarkan oven, cucuk kek untuk pastikan kek dah masak. Jika bersih tandanya dah masak.
* Sejukkan kek. Sementara tunggu kek sejuk, boleh buat filling, syrup dan juga ganache.



Chocolate Ganache
Bahan-bahan

* 250ml Fresh Cream/ double cream/ whipping cream
* 250g dark chocolate
* 30g butter
* - hana campur sedikit susu pekat supaya ganache tak terlalu pahit

Cara-cara

* Cincang chocolate masakan dan masukkan ke dalam mangkuk.
* Panaskan cream sekejap di atas api. Tak perlu sampai mendidih. Alihkan dari api dan tuang cream ke dalam mangkuk chocolate. Kacau sebati seminit dan masukkan pula butter. Kacau sebati hingga smooth.
* Tutup dengan plastik wrap dan biarkan sejuk sekurang2nya 3 jam. Nak cepat masukkan ke dalam peti ais. (hana biarkan 1 jam jer kat luar sbb cuaca sini sejuk)
* Keluarkan dan kacau sebentar kemudian sapukan ganache ke atas kek.

Caramel Syrup
Bahan-bahan

* 50g gula
* 25ml air (1)
* 50ml air (2)

Cara-cara

* Panaskan guna dengan air (1) sehingga gula menjadi caramel. Masukkan air (2) dan kacau hingga karamel cair. Matikan api dan sejukkan.

Cara Penyediaan Kek

* Belah tengah kek kepada dua bahagian. Gunakan pisau pemotong roti.
* Sapu lapisan pertama dengan syrup caramel.Kemudian sapu pula dengan ganache lebih kurang 1cm tebal.Letak bahagian/lapisan kek kedua di atasnya.Sapukan ganache dan hiaskan ikut suka.

19 comments:

  1. salam ct payung intan terpilih,

    ko pi kebas stroberi belakang rumah izah eh?...hehe..izah tu kan menanam stroberi belakang rumah..(ntah mcm mana lah rupa blkg rumah dia tu)

    sedap nampaknya kek tu..ko buat hah bila cik abg tu cuti?..ehem2 tu apa?akak tak paham lah..akak kan anak dara lagi....larrrrriiiiiiiiiik..hahahaha

    ReplyDelete
  2. Salam Dana,
    Wahhhh..... Dana dah pandai la deco kek...cun jer nampaknya, tak yah gi kelas dah. Happy belated birthday tuk hubby Dana ya, takder candle light dinner ker......baruler romantikkkk .....ahaksss

    ReplyDelete
  3. salam ct...
    aduh aduhh.. nampak sangat syedaplah kek ni... berbaloi2 buat sendiri kek utk hubby tersayang kan? akak 2 tahun sudah buat jugak utk hubby masa besday dia.. tp tahun lepas tak dpt buat sebab masa tu dlm bulan puasa ada kat kg time org nak cuti raya... kemas je ct deko kek.. nnt boleh ambik tempahan sikit2 kalau mcm ni...

    ReplyDelete
  4. waahh..meriahnyaa kek dgn strawbri..geram tgk strawbri yg besar2 tuu...epy belated besday utk hubby yaaa..

    ReplyDelete
  5. wah jelesnya kita depa wat stoberi cantiknyeeeee

    ReplyDelete
  6. wahhh.. mcm sedaplah ni, birthday hubby kita akan menyusul weekend ni, tgh cari rsepi choc cake yg tersedap skali.. hehehe

    ReplyDelete
  7. wowww!ni melampau nih..siap tayang strobery segar tuh...kat sini mahal rrr buah strobery.brapa bijikkk je dah rm 23.haha..nak jugak nak jugakk

    ReplyDelete
  8. Kak Anymz,
    Mula tuh igt nak p kebas umah kak izah gak,tapi jauh sgt,g kebas kat giant ajer lah..Psttt meh nak bisik meh,nak tau wat pe..Kak nimmmm ainul n wazir nak adik lagi..haha jerit kuat kt telinga kak nim..

    ReplyDelete
  9. Kak Wattie,
    Tima kasih atas ucapan yuh,eh kak nih bkn deco,tapi men susun2 jer..Psstt kak,sy nak p kelas,dari anak 1 samap la dah 2 ank,xp gak kak..Hihi..Btw mmg teringin sgt nak p belajaq kak..

    ReplyDelete
  10. Kak MaDiHaA,
    Waalaikumussalam kak,Mmg sedap kek nih kak,gebu lembut ja,eh kak sapa lah nak tempah kalo deco pong xreti,dah la stoberi men susun2 jer..Tapi papun hubby sukasgt kek ni n hiasannya..Mmg best wat sendrik,rasa syok tuh len mcm cikit,dari beli..Taun nih akak try lah wat kek nih kak utk laling akak..

    ReplyDelete
  11. Yana Shaiful,
    Tima kasih yana..Hehe kek cekelat.kalo letak stoberi mmg nmpk cantik jer,geram negok stoberi yg fresh2 nih,tuh kasi meriah cikit,hehe..

    ReplyDelete
  12. Chik Mimi,
    Aippp jgn jeles xbaik tau..Meh nak suap kek cikit.hihi..

    ReplyDelete
  13. Sari Yusa Ibrahim,
    Kak yus,mmg sedap kek nih,rekemen sgt2..Try lah kak..Owh besday hubby akak weekend nih ya..Happy Belated besday utk hubby akak yer..

    ReplyDelete
  14. Ryo Azhar Rahza,
    Ryo,tuh la pasai ajak tuka kek tuh..Eh kat sini xlamahai sgt,kalo yg korea camnih rm9.90 utk 1kotak,da lam 24biji camtuh..Eh kat sarawak mahai lah..

    ReplyDelete
  15. woooo...cun banget..heheh..nak try gak..simpan rsp sejak tergoda umah nieza haritu lag..sampi skrg tk buat2..hehe

    ReplyDelete
  16. Anna Qawina,
    Tengs kak,Wat cpat b4 bersalin kak..Errm kak peknen kan..Kkadang baca komen dari kengkawan yg len,tu yg tau hehe..Mmg sedap kak,sy pong tergoda tengok kat umah kak nieza..Btw,tengs sudi singgah sini kak..InsyaAllah nnti sy singgah umah kak..

    ReplyDelete
  17. tu dia meriahnya kek tu...sedap kan kek tu...bertuah suami dpt isteri rajin mcm ct ni..nk lagi byk stroberi nanti mai ladang kat sini masa musim summer nanti puas ler mkn..hehe

    ReplyDelete
  18. wah meriah nya kek CT dgn stoberi akak dah lama tak hias2 kek dgn stoberi ni.lagipun bab2 hias2 ni bkn ada org nak mkn pun dia org cuma mkn kek aje.tp kan memang puas hati klu dpt buat kek utk org tersayang rasa penat tu hilang bila kek yg kita buat tu org suka.
    apa pun hepi belated besday buat hubby yer.
    psst akak dulu pun ada gak wat perangai nak tunggu time lahir dulu nak sambut besday lawak tul dah lah lahir kul 12 tgh mlm tp pernah gak hubby anto msg kul 12 mlm ucp besday padahal duk sebelah aje ingatkan sape lah mlm2 buta anto msg

    ReplyDelete
  19. salam singgah n follow. geram tgk kek tu..

    ReplyDelete