Assalam semua,dah jemu nengok ayam dibawah sinun,meh jamu mata ngan lauk lunch kami yg Xseberapanya nih plak ya,tapi bagi kami sekeluarga,dah sedap n sgt menyelerakan..Berselera nengok hubby mkn,alhamdulilah syukur sgt atas rezeki yg Allah telah kurniakan kepada kami sekeluarga..Wah sekejab jer dah ari jumaat lak nih..Yey esok hubby cuti..Leh la kami klq g mana2..
Resepi Asam Pedas Ikan Kembong
2 Ekor Ikan kembong(Kalo guna ikn pari lagi best)
11/2 Sdb Cili kisar (Ikut kepedasan masing2)
* 4 Biji bawang merah
* 2 Ulas Bawang putih
* 1 Inci kunyit hidup(Kunyit serbuk pong ok ja - bahan bertanda* Dikisar
Air asam jawa(AKU GUNA ASAM JAWA YG ADABI TUH)
Air secukupnya (bergantung kepekatan masing2)
Sedikit Belacan
1 Batang serai - Di ketuk
1 Inci halia - Di ketuk
1 Biji Bunga kantan dibelah 2
Daun kesum secukupnya
Kacang Bendi
Garam, gula@perisa secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara
Panaskan minyak,Tumis bahan bertanda*,cili kisar,belacan halia, dan juga serai .Tumis hingga garing n pecah minyak.
Masukkan air asam jawa n kacau sebentar kemudian masukkan air lagi secukupnya,Biarkan mendidih.
Masukkan ikan,bunga kantan,daun kesum.Biarkan sehingga ikan masak,seterlah itu masukkan kacang bendi.. Siap untuk dihidangkan.
Ketam Goreng Pedas Resepi disini ya..
Pucuk paku goreng belacan berudang..Syifa dah 4bulan++,baru rini try mkn pucuk paku ni..
Ayam Kicap bodo2 jer..
Ikan goreng n ikan masin..Cuma 1 jer xcukup gu,sambal belacan,aku malas nak wat rini,ngee..
Salam singgah.. mane ada x seberapa.. sedap tu.. saya mkn kat kedai lgi x best.. hehehe
ReplyDeletethanks for the resepi.. org bujang nk try.. x tau jadi ke x..;p
http://www.zuwairiaiman.com
Emmmm....macam2 ada ni....sedap2 belaka...kalau kak cek tumpang makan sekali boleh ke....
ReplyDeleteSalal kenal2 dari
kak cek @ noorlizah
lauk meriah gini kata tak seberapa? kalau akak kira dah meriah sakan dah tu... selalu time ada tetamu barulah msk lebih lauk.. kalau utk anak beranak selalunya 2 atau 3 lauk je pun dah cukup..
ReplyDeletep/s: akak dah masak mee udang sedap muu... memang sedap banget!! ada kuah lebih pun sayang nak buang coz mlm akak buat tu akak nak blk kg.. so simpan frozen.. balik dr kg.. panaskan balik + fishball & pecahkan telur.. yumyum.. dah jadi mee udang bandung.. hehehe... TQ CT resepinya yer.. tp jangan marah sebab akak kena tulis semula resepi tu supaya lebih teratur utk mudah faham.. jgn kecik ati no..
Mak ai tak seberapa cam gini. Kalau beberapa mesti lagi banyak kan? Ada lagi tak? kalau ada nanti petang akak singgah. Malam ni malas nak ke dapur sebab jusco buat members day. hehehe
ReplyDeleteBobhandburry,
ReplyDeleteXseberapa kalo nak dibandingkan ngan umah org len hehe..A"ah kat kedai pun kadang xsedap sgt..Selamat mncuba resepi ya..
Cik Cek
ReplyDeleteSalam kenal juga utk akak..Tengs ya kak,sudi singgah sini..Nnti sy g umah akak lak..Btw,slalu nmpk nama akak kat umah member2 yg lain,terutama kat umah kak nor..Hehe..Boleh apap salahnya,nnti kalo mai pg,jemput mai umah ya..Nih bkn ajk ayam nih,hihi..
Kak MadiHaA,
ReplyDeleteHehe kadang kalo mls,watnasi goreng jer kak,sng,1jenis,siap sayur semua da..Teng kak sudi cuba resepi tuh..Sy pong men agk jer,xla sukat sgt..Tapi mmg semua bahan tuh la yg sy letak..Opss yg latest mee udang,saya da letak kimball tomato soup,lagi best kak,sbb tuh la belen sy wat nasi tomato,hihi..
Kak Sam,
ReplyDeleteYerlah kak kalo org len yg xkja,sure masak macam2 lagi utk family kan..Nih kira xseberapa bagi sy lah kak..Pstt sy punya member card dah exp,tapi x p renew g..
amboiiii...banyaknya menu....
ReplyDeletesedap2 semuanya....
rajin ct memasak...
salam..ni br xseberapa..klu seberapa mst lg meriah lauk ni kan hehheee.. semua best and menyelerakan:)
ReplyDelete