Super Moist Carameled Banana Cake
Bahan :
- 1 cawan @ 240g pisang - dilecek
- 1 cawan @ 200g gula halus - boleh kurangkan kalau pisang dah manis - Mas kurangkan 50g
- 125 g @ 1/2 buku mentega
- 1 sudu kecil bicarbonate soda
- 2 sudu besar susu segar
- 2 biji telur - A
- 1 1/2 cawan @ 200g tepung naik sendiri - di ayak
Cara membuatnya :
- Pisang lecek, gula, mentega, bicarbonate soda dan susu disatukan dalam periuk bersih.
- Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga berkaramel. Sejukkan dan alehkan ke dalam mangkuk pengadun.
- Masukan telur dan tepung sambil dikacau hingga adunan sebati.Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak. Adunan boleh juga dikukus... Mas guna paper cup dan kukus selama 15 minit.
- Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidangkan.
Yg nih lak versi bakar,agak kering cikit,tapi sedap juga.
Assalamualaikum Dana,
ReplyDeleteAkak mmng suka kuih yg berkaitan dngn pisang....lagi2 bila di kukus...mmng sedap betul...nak 5 ketoi, nah akak bawakan apam polkadot utk Dana...10 ketoi cukup tak?..hehehehe...
Kak Yatie,
ReplyDeleteWaalaikumussalam kak..Sy pong sma kak,mmg suke yg da pisang2 nih,goreng pisang pong suke,hehe..Eh akak da bawa apam polka dot yg comey,10 ketoi mmg ckp dah kak,maceh kak..Nah sy bgi 5 ketoi utk akak lak yer,hihi..
As'salam CT
ReplyDeletekak ct pun suka makan pisang, tapi kalau buat cekodok pisang lagi laju makan. rajinnnya buat mampin ni Ct. ada lagi ta tu..nak ngendeng sikit boleh ker :D
ct dah buat yerk....
ReplyDeletesedappkan ct...
kak mas pun suka...
rajinnya buat kukus ngan bakar....
lebih sedapp kukus yerk..
nanti2 kak mas nk try gak bakar...