Thursday, May 26, 2011

Daging Berempah Harum Pudina


Assalam semua,dah lunch ke?jom lunch ngan daging berempah yg harum ngan daun pudina nih..Rasanya lak,mmg sedap ok..Hubby pong puji kata sedap..Resepi campak2 ajer,yg mna terlintas di kepala,tapi fedback dari pengkritik ttp,alhamdulillah sedap..Xleh taip pnjang lbr,cam besalah,dak berduaxtido lagi..huhu.. Daa..


Bahan Bahan:-

Bahan-Bahan Kisar :

  • 5 Ulas Bawang Merah
  • 2 Ulas Bawang Putih
  • 1 Inci Halia

300gm Daging (direbus sehingga empuk N Dihiris nipis)

  • 2Sdb Cili Kisar
  • 1 Sdb Sos Tomato
  • ½ Cawan Santan@Susu cair
  • 1Sdb Yogurt@Tairu
  • 2Sdb kicapMasin
  • 2Sdb kicap Manis @Secukupnya
  • 1Sdb Bawang Goreng
  • 1 Sdt Serbuk Ketumbar
  • 1 Sdt Serbuk Jintan Manis
  • 1Sdt Serbuk Rempah Masala(Kalo Xda ganti serbuk sup pong ok)
  • ½ Kiub Pati Ayam
  • Garam Gula secukup rasa(Aku xletak garam dah,tapi letak sedikit nesan)
  • 1 Batang kulit kayu manis
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • Daun Pudina Secukupnya
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara :

Bahan kisar aku blend guna blender kering,pastu aku ,Tumis bahan kisar,cili kisar hingga pecah minyak naik bau,masukkan sos tomato,kicap masin ,kicap manis,serbuk ketumbar,serbuk jintan manis,serbuk garam masala,daun pudina,daun pandan,yogurt,bawang goreng n kayu manis,biarkan masak sebentar,pastu masukkan sedikit air,kiub ayam,santan,biarkan pecah minyak,

Seterlah itu masukkan daging yg direbus yg dihiris nipis tadi,gaul biar mesra n perasakan dengn garam n gula,seimbangkan rsa,blhlah ttp api n dihidangkan bersama nasi putih,minyak@roti..










Lauk sampingan,ayam goreng kunyit n sayur..

5 comments:

  1. harumnyaaa bau smpi padang kota ni tapau sikit balik nnti akak masak nasik ja

    ReplyDelete
  2. wahh..bestnya ada daging harum lak kat sini..sampai ke sarawak baunya..hihi..

    akak baru jenjalan slowmotion ni..kdg2 tenet nih laju.tapi kalau part dier lemau tu...ya ampunnnn

    ReplyDelete
  3. perhhh..bestnya daging berempah tu...
    nampak sedappp sangat...
    masuk list resepi ni...

    ReplyDelete
  4. amboi sedap dan harum dah bau ni...haha akak pun suka gak letak yogurt kalau msk daging/ayam memang sedap...lain rasanya...:)

    ReplyDelete
  5. selamat malam zaliedana..
    semalam nak singgah, bila kamu post entry ttg daging harum pudina..
    aduh!!!
    masuk jer, internet down.. adeh..

    PS: ada lagi tak? mana tau, kamu simpan... boleh kak minta semangkuk.. layan dgn nasi empit.. heheh

    ReplyDelete