Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Tuesday, May 10, 2011
Ungkep Ayam&Sambal Mempelam Muda Goreng
Assalam semua,nih menu lunch kami arini..Da kisah cikit tadi,tgh2 masak gas lak habis,huhu..Mmg da tong spare lagi 2tong,tapi tong tuh hubby letak bertindan,sejak bersalin baru nih,dah 4bulan lebih,aku mmg xangkat lagi brg2 yg berat nih..Msg bgtau hubby,pastu dia kata xperla kalo gitu dia tapau ajer nasi ayam utk lunch,aku ckp xnk lah,nnti aku msk lah dalam microwave ajer,aku kata..Pas pikir2,sambal mempelam nih nk kena tumis baru best,so aku masak lam periuk nasi elektrik ajer..Hubby blk lunch tadi baru tuka gas..Dia puji sambal nih sedap..Hehe berbaloi lah masak guna periuk nasi elektik..Ayam ungkep pong sedap sgt..Akceli,nih 1st kami mkn masakan ungkep..Tengs utk kak wattie n hasue utk resepi yg marbeles nih ya..
AYAM UNGKEP
Resepi :-Chef Noraini
Sumber:-Kak Wattie
Bahan-Bahan :
1.5 kg ayam, dipotong kecil
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar, dihiris bulat
2 batang serai, diketuk
1/2 cawan minyak masak
garam dam perasa secukupnya
1 hiris asam keping
air secukupnya
Bumbu (rempah ratus di kisar)
2 sudu besar ketumbar
3 sudu besar jintan putih
3 sudu besar jintan manis
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar (merah)
4 ulas bawang putih
Cara Membuatnya :
1. Bahan bumbu dibasuh dan kisar hingga lumat bersama sedikit air.
2. Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis, bawang besar, bunga lawang dan serai hingga naik baunya.
3. Masukkan bumbu kisar dan tumis lagi hingga naik bau dan garing. Jika kurang minyak, tambah sedikit lagi.
4. Masukkan ayam dan kacau sebati.Tambahkan dua cawan air dan asam keping.Kacau biar rata.Tutup kuali dan biarkan rendidih selama 30 minit hingga ayam empuk.
5. Tambahkan air jika ayam belum empuk.Masukkan garam dan perasa.
6. Angkat dan hidangkan.
Sambal Mempelam Muda Goreng
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
*Aku punya pelam nih dah nak masak dah,coz beli dah 2 3 ari,xsngka lak duk lam plastik tuh dia jadi cpat masak..Ingat balut kertas baru cepat masak,huhu..Tapi pelam nih wlpong dah nak masak,tapi mmg jnis masam,so mmg ok lagi lah kan..
Bahan2:(tidak terhad)
* 3 biji mempelam muda(yg bijinya masih lembut)-kupas,buang biji dan potong kecil
* 2 tangkai Cili merah + cilipadi(letak ikut tahap kepedasan atau jenis cili)*
* 2 ulas bawang merah*
* Segenggam ikan bilis kupas*
* 1 sudu belacan*
* Sedikit garam dan gula/perasa
* Sedikit minyak untuk menggoreng/menumis(lebih krg 2 sudu bsr)
Cara2:
1. Tumbuk semua bahan2 bertanda * menggunakan lesung batu, diikuti dengan mempelam muda. Tumbuk sehingga agak lumat.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sambal tadi,kacau sentiasa buat seketika dan perasakan dengan garam dan gula
3. Goreng sehingga sambal masak atau berubah warna..sebatikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.. Selamat mencuba!
ct, tumpang lunch sini boleh..sedappnya lauk...
ReplyDeletesalam..meleleh air liur tgk sambal mempelam muda tuu..:-)
ReplyDeleteAssalamualaikum Dana,
ReplyDeleteBestkan ayam ungkeps tu... nampak pun menyelerakan, siap dengan craft bunga bungaan lagi......macam lauk pengantin lakssssss. Pengantin lama ni nak rasa cikit laaaaaa
ct lada merah tu dah licin ke. Kalau ada lagi akak nak boleh?
ReplyDeleteKak Mas,
ReplyDeleteBoleh kak apa salahnya,tapi lauk2 nih dah licin kak,hehe..
YANA SHAIFUL,
ReplyDeleteYana,sambal nih mmg sedap,sy pong nih 1st time mkn sambal mempelam gini..
Kak Wattie,
ReplyDeleteA"ah ungkep nih mmg best kak..Kak wattie,kami pong pengantin lama gak kak,ngee..
Kak Sam
ReplyDeleteAda lagi kak,eh akak nak yer..Mehla sy bgi,tadi dah masuk esbox,cadang esok nak recycle jer jadi sambal belacan,hihi..
akak terliur~tolonggggg...stok mempelam muda dah abis..ayam pun nak jugekk
ReplyDelete