Friday, June 3, 2011

Kuih Cara Manis

Assalam semua..Selamat berpuasa buat yg berpuasa sunat bulan rejab arini ya..Sekejab jer kan dah ari jumaat lagi..Xlambat sgt dah nak berpuasa dibulan ramadhan pulak..Esok n lusa mmg bz ajer,coz da kenduri n nak blk kg amik mak aku datang sini lak..Musim cuti sekolah nih mmg byk ajer kan kenduri..Dah lama betoi xwat kuih cara nih,ni pon salah 1 kuih febret hubby ni..Ni 1st aku guna resepi,selalu men agak jer adunan tuh..Kali nih guna resepi dari junjs lak,ternyata mmg sedap..Tengs ya kongsi resepi.


Sumber Resepi:-Junjs11@Myresepi.Com
  • 100gm tepung
  • 200ml santan sederhana pekat/susu segar
  • 1 sudu besar jus pandan (jun guna esen pandan sbb daun pandan x d)
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • beberapa titik pewarna hijau(Xletak pong)
  • gula sebagai inti

Cara-cara

  1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis.(Aku blend ajer semua)
  2. Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
  3. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..

1 comment:

  1. cantik je kejadian kuih nye tu ct.. lawa cun.. ingat lagi si bais panggil kuih ni kuih turtle.. hehe

    ReplyDelete