Thursday, June 2, 2011

Rassam Telur Ala India

Assalam semua,huhu arini lagi lewat bersiaran,biasa lah urusan anak2 n rumahtangga yg perlu disettle kan..Dah lama sgt xmasak rassam nih..Da yg pernah mkn x..Nih salah satu menu yg popular bagi kalangan kaum india nmamak..Arwah ayah dulu mmg suke sgt,selalu lah mak masak..Tapi secara jujurnya walaupong aku nih da keturunan mamak,tapi aku xbape gemar sgt rassam nih,tahla nape..Rassam nih lbh kurang masak asam india kut..Berbeza lak bagi hubby.dia mmg sukee sgttt,dia ckp dulu arwah nenek dia slalu masak utk dia..Semalam dia yg requested nak mkn rassam nih,so aku sbgai isteri yg bek(muahaha)wat la utk lunch rini..Mmg aku wat utkdia sorang jer..Alhamdulillah berselera ygamat sgt diammkn..Best sgt kan bila org yg tersayang suke masakan kita..K la kat cini aku letak n kongsi resepi simple nih..
  • 2Biji Telur(Leh juga guna ikn talang masin)
Bahan Dikisar(Aku guna blender kering,kalo rajin nak tumbuk lagi lah ok)
  • 1Sdt Jintan Putih Biji
  • 1/2 Sdt Lada Hitam
  • 2Ulas Bawang Putih
  • 4Biji Bawang Merah
  • 2@3 Tangkai Cili Kering Dipotong dlm 1Inci
  • 1/2 Sdb Pati Asam Jawa(@secukup rasa,mmg kena da rasa masam2 cikit ya)
  • 1/2 Kiub Pati Ayam
  • Air Secukupnya(Kalo nak lbh kuah letak lebih)
  • Garam Secukup Rasa
  • Minyak Utk Menumis
  • Serbuk Kunyit(Optional,utk nmpak warna cantik cikit,hehe)
  • Daun Kari Secukupnya
*LEH JUGA TMBAH CILI PADI JIKA SUKA,TAPI YG ORI ORG INDIA,MMG XLETAK CILI PADI..


Cara-Cara

Tumis bahan kisar dengan sedikit minyak,masukkan daun kari juga,tumis hingga pecah minyak n naik bau,masukkan semua bahan kecuali telur.Seterlah kuah mendidih,pecahkan telur sebiji2 kedalam kuah.Biarkan sehingga telur masak n kuning telur keras..Seimbangkan rasa,ttp api.Mmg sesuai dihidangkan dengan nasi putih,ikan masin n papadom..






8 comments:

  1. ct akak pernah rasa,mcm parpu teloq ka?

    ReplyDelete
  2. Akak,lain ckit dri parpu teluq,coz masam2 cikit..Sedaplah bagi yg mmg suka jnis masam2 nih.Kalo time demam2 layan best gak..

    ReplyDelete
  3. akak tak pernah mkn rassam ni.. tp tau gaklah pasal masakan ni sbb dulu officemate ada sorang indian lady.. akak suka tanya2 dia masakan indian ni.. hehehe.. tp byk resepi yg dia ajar dulu akak dah ingat2 lupala.. sayangnyerr.. resepi entah mana letak.. dulu2 takde blog / fp lagi..
    akak nak salinlah resepi ni.. skrg ni mmg tekak tengah nak mkn masam2.. dah 2 hari berturut2 akak tapau tomyam kat ofis ni.. hehe..(nak dtg bulan mmg mcm tu..hihi) tq ye ct kongsi resepi... tak sangka ct ada darah mamak... hehe... nnt leh kongsi lagi resepi2 mamak ye ct...

    ReplyDelete
  4. kak mas tak pernah buat lagi masak rassam ni..
    rasanya pernah makan sekali dua..

    sedappnya tengok rassam telur tu..

    ReplyDelete
  5. Kak MaDihaA,
    A"ah kak da darah mamak sebelah arwah ayah..Akceli Arwah datok mmg asal india,kerala..Owh akak kalo nak datang period suke masam2 yer,tadi mula2 igt alin nak dapat adik,hehe..InsyaAllah kak nanti saya kongsi rcp2 yg len lak,hehe..

    ReplyDelete
  6. Kak Mas,
    Sy mmg slalu wat dulu2 kak,hubby suke mkn,nih dah lama xwat,tuh dia mnta tuh,hehe..Sedaplah kan mkn bagi yg gemar mskkan india n masam..

    ReplyDelete
  7. akak pun tak pernah mkn lagi ni tapi air rassam kat kedai mamak tu taula..hehe arwah tok sebelah ayah akak pun asal india juga tapi tok wan jawa..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum ct...
    menarik.. nmpk sedap telur tu... diana x perna lg masak telur mcm nie... masuk list dulu... :)

    ReplyDelete