Assalam n selamat pagi jumaat semua,da yg xsihat ke..Kalo xsihat tuh,jgn lupa mkn ubat eks..Minum air suam banyak2 tau,sbb cuaca skang xmenentu,mcm kat penang nila,jab ujan,jab panas terik,jab redup,pa pon xkisah lah kan,yg penting kita semua sihat n masih bernafas hingga ke hari ini..Bonda tersayang semalam dah pergi ke rumah abg lak,ari ahad nih terus balik alor setar,abg hntar,plan asal,hubby yg nak htq,tapi dia skang bz ajer,semalam pon kul 10pm baru sampai umah,pada hal kja opis hour jer..Xperla yg penting dia bekerja mencari nafkah n rezeki yg halal utk kami sekeluaga..Ok Lah berbalik pada kuih kasui nih,aku dah buat dari mggu lpas lagi,tapi xpost lagi,masa tuh kak izah xwat lagi kasui dia,(Kalo x,leh try resepi tuh).Kuih yg aku wat nihxtaulah mana yg slp,coz agak keras cikit,xlah lembik bergoyang punggung cam menari dangdut tuh(Aku rasa,aku dah tersilap sukat kut,yerla sbb time aku wat nih duk sibuk ngan syazana yg duk nangis)Aku mmg xslhkan rcp,sbb aku tgk kasui yg kak madihaA wat nmpk agak lembut lembik,yg aku nih agak pejal/kenyal..Camner pon tengs utk kak madihaa di atas resepi nih ya..Mak aku n hubby mkn juga,xkomlpen papun,aku jer yg lbh2,muahaha..
Nanti nak try resepi yg kak izah,kak mas n kak anna wat lak..
Kuih Kosui / Kaswi
Bahan2 masa
3 cawan tepong gandum
2 Sudu besar tepong ubi kayu
1 1 / 2 cawan gula merah (Kalau UTK mkn sendiri .. MaDiHaA letak un cawan je)
2 Sudu besar gula pasir (Ikut manis yang dikehendaki)
6 cawan aire (Gunakan separuh dari aire untuk dimasak dengan gula merah)
3 ~ 4 Sudu besar kicap manis
2 Sudu Kecil aire kapur
Bahan salutan Kelapa parut putih
sedikit Garam
Cara2 menyediakan
1. Masak merah gula y gula pasir Bersama dengan 3 cawan aire sehingga gula larut. Tapiskan y campurkan dengan 3 cawan lagi aire lalu sejukkan betul2 aire gula Tadic. Sementara itu .. panaskan periuk pengukus.
2. Campurkan tepong gandum y tepong ubi kayu lalu tuangkan aire gula yang telah Sejuk, aire Kapur y kicap manis lalu digaul rata. Tapiskan.
3. Sapukan Loyang dengan sedikit Minyak. Tuangkan bancuhan yang telah ditapis lalu kukuskan selama 45 Minit Atau sehingga MASAK. Sejukkan betul2 sebelum dipotong y dihidang Bersama Kelapa parut yang digaul dengan garam.
Nota MaDiHaA: kukuskan sebentar Kelapa parut Supaya ianya Tahan lebih lama.
assalam,
ReplyDeletemmg kena kukus kelapa tu kan...spy tak cepat basi ...
ct.. cantiknya bentuk bunge2.. geram tengok. tak pe yang penting semua nak makan kan... kalau akak ni, hubby akak cukup la susah kalau kuih yg tak menepati citarasa dia.. nak suruh jamah pun aishh geram je nak tolong bukak kan mulut dia tu. kalau budak2 boleh gak paksa2 suruh rasa. hehehe
ReplyDeleteAs'salam CT
ReplyDeletefav kak ct sekluarga ni. ada goyang2 inul tak kaswi ni CT.. hihihi. kaswi with love..suka molek jer jadinya, nak mitak dah abis kan..hihihi
masak apa untuk lunch nanti , nak numpang makan :D
salam ct..
ReplyDeletealamakk!! tak cukup goyang ye kaswi ni? sorry kalau tak menepati citarasa... tp resepi tu sebenarnya akak dah edit tau dari yg biasa akak buat.. biasa akak guna 5 cwn air jer.. tp yg akak update ke blog dah tambah lg 1 cwn.. hehehe.. actually akak tak kisah samada kaswi goyang atau tak.. dua2 suka.. gamaknya.. selera ct suka yg lebih lembut.. lenkali kena tambah lg air & gula sikit.. kat t'ganu ada satu lg jenis kuih ala2 kaswi.. namanya tepong kapur.. kuih ni mkn ngan kelapa gak.. mmg serupa tp dibancuh lebih pekat supaya kuih jd lebih pejal.. potong kena nipis2.. yg tu pun akak suka.. kat tganu mmg femes kuih ni.. tu sebab akak kata akak tak kisah kaswi goyang atau pejal semua akak bedal.. hihihi... takper.. lepas ni kena try resepi yg izah buat tu pulak yer..
Amie,
ReplyDeleteA"AH KAN KAK AMIE,KLPA MMG TAHAN LBH LAMA,SY KALO MALS MASUK MICROWAVE JER,HEHE..
Izahdaut,
ReplyDeleteKak izah,saja wat lebiu2 tuh kak,hubby blk kja nengok tuh,rasa semangat nak ngap,hehe..hubby sy lak,kalo xsuka mkn cikit,kalo suka n sedap mmg mkn byk,tapi semua dia try,hehe..
CT Delima,
ReplyDeleteKak Ct,xbrpa goyang sgt,maybe kalo akak nak try,leh tmbah air cam kak madiha kata..Tapi mmg abis gak hubby n mak mkn,diaorang kata xgoyang pon sedap,hehe..
Pstt,lunch xmsk kak,hubby xblk rini da meeting,ptg karang baru msk,hehe..
MadiHaA AKA Ratna
ReplyDeleteAla xper kak,wlopng xgoyang inul,tapi abis gak,cuma sy mmg lbh suke yg goyang inul,hehe..Ritu pas dah wat baru msj akak,time tuh tgh tggu sjuk je..Btw,tengs atas resepi akak yer,Tula nnti nak try yg kak izah wat lak..