Thursday, June 16, 2011

Laksa Sarawak,Emmm Sedapnyer..

Assalamualaikum semua..Mesti semua dah kenyang lunch kan..Tghari ni kami sekeluarga lunch ngan LAKSA SARAWAK,yg SANGAT SEDAP nih..Alhamdulillah dapat juga kmi sefamily termasuk bonda merasa laksa sarawak nih..1st menerai,Alhamdulillah mmg blh diterima tekak n kena ngan selera kami..Komen dari hubby xsempat tanya,coz blk lunch dah lewat cikit,pastu pas mkn semangkuk kat atas nih kalut2,terus nak g kja blk,coz da meeting,byangkanlah,blk pon 20minit ajer tadi,rini mmg byk kja katanya..Tapi kalo dah licin bebenor 1mangkuk kat atas tuh,paham2 jerla sendrik kesepannya kan,hikhik..Bonda lak sempat lah tanya komen n dia ckp Sedap..Aku yg masak sedap ke perencah Hj Manan nih yg sedap,hua hua hua..Maybe org yg kirim perencah nih mengirim dengan ikhlas kut,sbb tuh sdap..Terima kasih byk pengirim yg baik ati ittew ya..Resepi laksa nih aku copy jer dari blog kak Hasue Mama Zhariff yg cun ittew..Tengs ya kak..

Laksa Sarawak
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2 laksa(tidak terhad):
  • Bihun(yg sudah dicelur n ditoskan)
  • Isi ayam (yang digoreng lebih sedap)
  • Tauhu goreng
  • Telur dadar
  • Tauge(celur seketika)
  • Cendawan hitam(celur)
  • 300g udang(celur)
  • Telur rebus
  • Sambal belacan dan limau kasturi














Cara menyediakan sambal belacan: Kisar(menggunakan pengisar bahan kering) 3-4 tangkai cili merah+10 tangkai cili api(ikut tahap kepedasan masing2) bersama 3 sudu belacan dan sedikit garam..jika ingin menghasilkan sambal belacan lebih banyak,boleh menggunakan pengisar bahan basah..campurkan sedikit sahaja air,sekadar untuk menggerakkan mesin ye

Bahan2 kuah laksa:
  • 200g pes laksa sarawak hj manan
  • 2 liter air(Aku guna air dari kulit n kepala udang yg di blend)
  • 200g udang tanpa kulit-boleh juga dicincang
  • 2 batang serai-ketuk
  • 200ml santan pekat(hasue guna santan kotak)
  • Garam n gula/perasa secukupnya
Mmg best n terangkat..Da sapa yg teringin ke..Klau teringin kat bawah aku copy juga resepi utk membuat pes kuah laksa nih,bagi yg xda pes hj manan yer..

Cara menyediakan kuah laksa:
  1. Masak 2 liter air sehingga mendidih dan celurkan udang (300g) seketika. Boleh juga rebus isi ayam tadi jika tidak suka digoreng. Toskan.
  2. Masukkan rempah laksa,serai yang diketuk dan masak sehingga mendidih. Masukkan udang(200g) untuk kuah,santan,garam,gula. Biarkan mendidih dan sebatikan rasa.
Cara Menghidang laksa sarawak:
Sediakan mangkuk,masukkan
bihun,dan bahan2 laksa di atasnya. Lengkapkan dengan kuah laksa dan sambal belacan. Perahkan limau kasturi dan laksa sudah sedia untuk dinikmati..



Pes Laksa Sarawak

Resepi:Dayangjack@dapurku sayang

Bahan-bahan : anggaran 200 gm

8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
10-12 tangkai cili kering*
1 inci lengkuas*
1 sk ketumbar
1 sk jintan manis
1 sk jintan putih
3 biji buah keras*
2-3 batang serai*
1 inci belacan bakar*
1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
sedikit garam
sedikit minyak utk menumis

Cara-cara :

Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum disatukan dengan baha-bahan bertanda *.
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tadi sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula. Kacau rata-rata.
Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.

Yg nih pula merupakan pemberian seorang rakan maya,merangkap kakak,sahabat,cikgu kepada ku..Tengs ya akak yg baik hati yg jauh di mata dekat dihati,akan ku kenangmu dlm doaku selalu..Moga persahabatan yg baru terjalin ini akan terus berkekalan,InsyaAllah..Saya sekeluarga amat berterima kasih buat akak n family,moga akak sekeluarga di bawah lindunganNya n moga di buka semua pintu rezeki wat akak sekeluarga seluas2nya..Amin Amin Amin..

20 comments:

  1. assalam,
    ada lagi ke.....hulur semangkuk, kak amie berangan nak buat tp belum terbuat2....

    ReplyDelete
  2. Amie,
    Waalaikumussalam kak,hehe mmg da lagi nih kak,sbb baru buat aje utk lunch,hehe..Mehla nak bagi semangkuk,tapi air bawa sendrik ya,hehe..

    ReplyDelete
  3. Salam singgah...alahai.sedapnyer laksa sarawak ni..tengok pun dah tau, tambah plak udangnya yang besar2 tu..

    ReplyDelete
  4. perhhh..sedappnya..
    kak mas selalu beli jerk..
    tak pernah try buat lagi..

    ReplyDelete
  5. Cendana Kasih,
    Salam kenal juga utk akak,tengs kak sudi singgah sini,selalu duk nmpak nma akak jer kat blog kak anim,hehe..Mmg sedap kak,baru 1st time menerai,hihi..

    ReplyDelete
  6. Kak Mas,
    Saya beli pon xpernah kak,ni la 1st time makan,jakun betoi..Hehe..

    ReplyDelete
  7. Salam Ct...

    *telan air liur dulu* teruju betul mama tgk laksa sarawak nih... blm pernah merasa lagi...

    ReplyDelete
  8. salam, bestnye laksa sarawak...pekena lagi ngan rempah hj manan...weh..best..best... ada member kite kat srwk ni ajar bile gune rempah hj manan ni sebab rempah die tak lumat sangat, blender dulu baru masakkan kuahnya....tapi perencah hj manan ni memang ump..pekat gitu...:) wah..teringin pulak time2 pregnent nak mkn laksa srwk ni..huhuhuhu....

    ReplyDelete
  9. erkkkkkkkkkk........laksa sarawak!! adussss.. terus teringin nak ngap lagi.. teringat kesedapannya tu.. siti, nak semangkuk utk berbuka ptg karang, boleh kan.. hehe

    ReplyDelete
  10. Bestnyaa..kaya dgn lauk hehee..yana xpnh bt g laksa sarawak nii.. slalu beli jee..kali ni kna bt sndiri..mkn puas2 :-)

    p/s: nnt ct bg adres lam emel yana.. bleh yana kirim rempah nasi komok tuu.. n_ilyana_s@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. Mama Hawa/Mama Nani,
    Waalaikumussalam mama,hehe,sy pon baru 1st time nih,sedap,kira mmg ngam ngan tekak la,hehe..

    ReplyDelete
  12. Sihzmah Huzaimah,
    Waalaikumussalam kak,tengs ya sudi singgah sini n tinggal komen..Lagi 1 ilmu dah dapat,sy baru perasan bila dah tuang tu yg rempah nih kasar cikit,nx time leh la blend dulu..Ala akak peknen ek,siannyer dah tingin,kalo dekat leh la hulur mangkuk..

    ReplyDelete
  13. Kak Nor,
    Utk akak boleh ajer bermangkuk mangkuk pon kak,K nanti tggu yer kak,laksa sampai kat pdng hiliran..

    ReplyDelete
  14. YANA SHAIFUL,
    A"ah wat sendrik mmg puas mkn,sbb leh letak udang,ayam n telur byk2,hehe..
    Pstt,tengs ya yana,sdi nak krm rempah tu..

    ReplyDelete
  15. Dj Dayang,
    Eh kak dayang bgn2,smbil tampar2 pipi akak,hehe..Sy slalu terliur nengok laksa sarawak nih kat umah akak n kak hasue,hihi..

    ReplyDelete
  16. tu dia meriahnya laksa tu...akak nk order sepinggan la kalau mcm ni...hehe terliur sudah nengoknya..sabar jerlah..huhu

    ReplyDelete
  17. adeh sedapnya..masih terasa2 lagi kesedapan laksa ni ct..huwaaaaa...mana nak cari pes lagi niii??

    ReplyDelete
  18. Ya Allah... sedaaapnya tu laksa sarawak... bila ler agaknya sampai kat dapur akak nie... uwaaa... teringin sgt nak makan...

    ReplyDelete
  19. Akak baru terkedek2 sampai ni nak ngejar n3 banyak sgt dah terlepas..hihi..x terkejo den.

    akak pun buat cam ct gak kalo guna udang fresh2 tu campak kulit dier dalam tu..kuah lg sedap kan.pandai ct!

    yg penting sambal belacan tu ader..kasi pedas n mewah belacan.perah limau kasturi.oh!meroyan jap bygkan nih..

    ReplyDelete