Assalamualaikum semua,yg nih juga menu yg dah bape ari dah,baru arini berkesempatan nak update..Maaf lah ek,tayang menu yg dah licin..Wat half adunan,dapat byk juga bagi family kecik macam kami,tapi kalo jenis2 apam gini,mmg laku ajer,sbb hubby n syazana suke ajer mkn..Wat kecik2 gini nmpak comey cikit n syazana nak mkn pon senang,smp mlm pon dia nak mkn apam nih lagi..Teng utk chik mimi yg bagi pisang,leh juga wat apam nih..Resepi dari Alongroz,tengs bebanyak atas resepi nih..
Apam Pisang Tanpa Minyak
Resepi:-
AlongRoz@Myresepi Bahan-bahan ( 8" bulat )
- 4 biji Telur
- 1 cwn Gula
- 2 cwn Tepung Gandum*
- 1 tsp Bic Soda*
- 1 tsp Baking Powder* (* ayak sekali)
- 6 biji Pisang - di lenyek
- Secubit Garam
Cara-cara
1.Pukul Telur & Gula sehingga kembang & pekat. Masukkan campuran tepung & gaul sehingga sebati. Masukkan pisang & garam & gaul sebati.
2.Lapik bekas tin dgn daun pisang & minyakkan. Tuang adunan ke dlm tin & kukus 45 minit.
Assalam Dana,
ReplyDeleteselalunya Kak Amie buat guna minyak,
nak cubalah nanti tanpa minyak, sebab lebih menyihatkan...kannn...
Kak Amie,
ReplyDeleteWaalaikumussalam kak..Akak try la resepi nih pula nanti ya,mmg sedap n lembut jer,a"ah lbh menyihatkan sbb xda minyak..
dulu dah pernah cuba jugak...tapi guna resepi kak fida... sedap. lembut aje kan
ReplyDeleteCheq Sue,
ReplyDeleteResepi kak fida pon best juga yg tanpa minyak n telur tu kan..
assalamualaikum kak zal...memang bagus resepi yg mcm ni..dah la tanpa minyak, buat kukus pulak..mmg xde minyak la kan...makan panas2 kejap aje tu licin..
ReplyDeletebagus utk kesihatan rcp apam ni..tp umah kaklina ni budak2 kureng sket bab kuih cenggini..mama ngan abah je la tukang perabih..
ReplyDeleteNak seketui!nak seketuiii...kat umah ni lambat abis laa kalo apam..nanti nak try apam yogurt kak rima tuh..ct dah try?sedap ye?
ReplyDeleteWaaa...bestnya apam pisang ni...tanpa minyak lagi...kak cek nak seketul....ada lagi ke....:)
ReplyDeleteAssalamualikum ct..
ReplyDeleteada apam pisang ler kat cnie... akak pun nak seketul nie... hehhee
Salam Dana,
ReplyDeleteRajinnya buat apam....comey comey jer, nampak lembut, mesti sedap
Dah habis ke apam tu dear??? Nampak sedap lorrrr :)
ReplyDelete