Ptg klmarin aku pon goreng 1/4biji n bgi jiran merasa sama,guna resepi pisang goreng crispy kak madihaa,selalunyer aku kalo pisang@cempedak,mmg goreng ngan tepung beras yg bli kat aloq staq jer,pastu sja nak try resepi kak madihaa nih,coz dia kta cik abe ckp sdap n leh wat berniaga kalo dah xkja,hehe..Alhamdulillah mmg crispy sgt,pas sejuk pon stil crispy n xliat..Pasni mmg akan guna resepi nih ajer..Hubby pon bla aku cite cik abg kak madihaa kta leh berniaga,dia pon kta,eh syg abg xnak niaga goreng pisang sama ke,sedap nih,haha tergelak aku yg tgh duk goreng cempedak nih..Apa pon jutaan terima kasih utk kak madihaa/ratna di atas resepi batter ni ya,Sy c/p letak di sini utk rujukan anak2 dimasa akan datang pula ya,aku xper,dah siap hafal po,hehe..Moga segala ilmu yg akak kongsikan,akan memperoleh keberkatan n menolong akak Di"Sana" nanti,Amin..
Isi kecik2 n nipis jer,tapi punyalah byk..Da lagi 3/4 biji dlm esbok..Jenuh gak nak perabis..
Pisang Goreng Crispy
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
Pisang sematu/nangka/ atau yg sesuai digoreng secukupnya(Aku guna Cempedak)
Minyak masak secukupnya"
Bahan2 batter
220 gm tepong gandum
50 gm tepong beras
100 gm marjerin
1 sudu kecil serbuk kunyit(Aku xletak)
1 ¼ sudu kecil garam
Cara2 menyediakan
1. Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata & halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Belah 2 setiap pisang lalu masukkan ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).
3. Goreng pisang ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos. Hidang di atas pinggan beralas paper towel & hidang bersama cili kicap.
*Walaupon xbuat cili kicap nih,tapi aku copy jugalah..
Resepi Sambal Kicap
Bahan2
8 biji cili padi
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil gula
Kicap manis secukupnya
Cara2 menyediakan
Tumbuk halus cili padi, bawang putih dan gula. Campur kicap secukupnya. Siap untuk dicicah bersama pisang goreng crispy.
amboii....memang nampak ranguppp cempedak tu...
ReplyDeletenak sikitt....
uittt....sedap! sedap! pagi ni semua tayang makanan sedap2.... kat sini buleh tahan susah nak dapat cempedak...
ReplyDeleteAs'salam CT
ReplyDeleteni fav kak ct tau! dah lama nak cari buah cempedak ni. Tapi tak jumpa lah. kalau ada pun buah jer besar, tapi isinya boleh dikira dengan jari. Kena tunggu musim cempedak, kak ct nak beli kat Jengka kalau ambik anak dara nanti. haa... kat situ memng sedap. isi tebal dan buah dia besar dan murah :D
Nak gi cari cempedak lak!!! My fav..
ReplyDeleteTempting tempting :)
Emmm...terbau sampai kesini cempedak goreng ni...membuka selera sungguh...fav kak cek cempedak goreng ni....:)
ReplyDeleteSalam CT...
ReplyDeleteamboiii... sedapnyer makan cempedak gorengg ni.. akak punya suka gak cempedak ni.. kalau beli yang org jual tu pun memang mahal cempedak ni.. kadang tu mcm tak masuk akal rege dia.. hehe.. kalau beli yg sebiji ni pun kadang ikut nasib.. kalau boleh.. mintak org jual tu belah dulu tengok isi okay ke idak.. hehehe.. kdg tu kena isi tak cantik.. tak berbaloi bayar harga mahal.. hehe..
akak mintak maaf ye CT sbb tak reply sms CT petang tuh.. faham2lah... henpon selalu je masuk air (line expired walaupun duit masih ada..kikikiki...) jadi tu yg tak dpt nak reply sms tu.. apa2pun t.kasih sudi gak mencuba resepi akak nih walaupun org kata nak goreng pisang/cempedak ni pejam mata pun boleh.. hehehe.. tapi tulah kan.. kalau kita rasa resepi tu sedap & agak istimewa sikit.. apasalahnya berkongsi ilmu yang sikit tu kan.. bak kata CT.. dpt gak sikit2 pahalanya.. hehehe.. thanks dear.. ni kalau dekat ni sah2 dpt sepiring cempedak goreng dari CT kan kan kan.. hehe..
cempedak gorenggg ler... dah lama akak x makan cempedak goreng.. kat cnie kena tunggu musim buah2an baru dapat makan.. huhuu.. nampak sedap n rangup tu...x tahan d buatnya tau
ReplyDelete