Thursday, July 7, 2011

Mee Kari Utara

Assalamualaikum semua,dah lunch ke,aku alhamdulillah dah lunch pon bersama en hubby yg blk sekejab tadi..Hubby mmg ari2 blk lunch kat umah pon..Ekceli mee kari nih aku buat klmarin ptg,kira mkn pon dah kul 6,kira pas melantak tuh,terus kenyang sampai mlm xyah mkn dah..Ngee..Hubby mmg suke ajer jenis2 mee nih,kalo bihun n kue teow dia kureng cikit..Dan yg pasti,mee kari slh 1feberet dia lah..Wat mee kari nih sbb terliur tgk mee kari kak nor secubit salt lah ni..Tapi kali nih fish ball,fish cake n daun bawang xda stok,huhu..Malas nak beli,coz nak abiskan stok mana yg da jer,sbb tuan umah kan xda nanti..
Maybe ni N3 yg terakhir utk minggu nih,InsyaAllah kalo aku rajin,aku wat 1@2 auto publish,kalo x,kita jumpa ari senin@selasa nx wek ajer ya..InsyaAllah kami sekeluarga akan berangkat ke Melaka,Kalo xde aral melintang esok pagi2 kami akan bertolak..Doakan kami selamat pergi dan balik ya..Daa,jumpa lagi semua..



RESEPI MEE KARI UTARA

Mee Kuning
Santan Pekat
Rempah 4Sekawan
sedikit buah keras
Bawang merah(DI KISAR)
Bawang putih(DI KISAR)
Rempah kari daging+Ikan
Ayam
Kerang di kopek(MASAK SAMBAL)
Fish cake
Fish ball
Tauhu goreng,dihiris nipis
Udang basah(Utk d blend sedikit dengan air n letak sekor2)
Minyak utk tumis
Garam,gula &serbuk pati ayam
sayur -Dun bawang,kacang panjang(Kali nih aku letak buncis) ,taugeh N Daun Pudina
Bawang Goreng,cili merah ,limau kasturi , telur rebus n sambal kerang.

Xletak kuah n sambal kerang lagi...

Cara2
Tumis Rempah 4sekawan dengan sedikit minyak, kemudian masukkan bawang yg di kisar,serai yg dititik.Seterlah itu masukkan pes rempah tadi,biarkan hingga agak garing,masukkan udang basah yg telah dkisar&buah keras kacau tambahkan sedikit air.Masukkan ayam n biar ayam masak.Seterlah ayam masak,masukkan udang n santan,tunggu sampai kuah pecah minyak baru masukkan udang,fish ball n fish cake kemudian,masukkan garam gula dan serbuk pati ayam secukup rasa.Renehkan sebentar sehingga mendidih,sedia di hidangkan taburkan sedikit bawang goreng lagi ngam rasanya
Mee,kacang panjang n tauge di celur asing,jgn campur dlm kuah nanti cepat kembang n basi kalo nak mkn lambat ok..

*SORRY YA LETAK N3 PON KALUT2 N XSMPAT BW,COZ SIBUK DUK PACKING PAKAIAN..

19 comments:

  1. uuiiii....besar nya udang tu..makan udang jer dah kenyang

    ReplyDelete
  2. Salam Dana,
    Banyaknya accessories mee kari Dana, tu yang best tu...

    ReplyDelete
  3. salam wahhh meriahnya negok mee kari utara tu...nak rasa semangkuk..jum tukar gan pasembol kita ni heheheh

    ReplyDelete
  4. kak lamaaaa dah tak buat mee kari,selamat p n kembali no

    ReplyDelete
  5. ari tu dah tergoda nengok kak nor buat...
    arrggh..tergoda lagi nengok kat sini..
    nak semangkuk ct...
    sedappnya tengok...

    ReplyDelete
  6. Kak NAZRAH,hehe,hubby sy mkn licin 1mangkuk nih kak..

    ReplyDelete
  7. Kak Wattie,
    Tuhla kak kalo wat sendrik,leh la letak byk mana pon kan,kalo beli kerang da la sekoq dua..

    ReplyDelete
  8. Kak Shiela,
    Nak2 nak kak,meh tuka suka sama suka,hehe..Pasemboq pon sedap nih.

    ReplyDelete
  9. Kak Mimi,
    Tima kasih kak atas doa tu..

    ReplyDelete
  10. Kak Mas,nak semangkuk eks nanti jab nak bagi,tapi nanti air blk minum kat umah akak tau..Sy pon tergoda tengok kat umah kaknor gak aritu..

    ReplyDelete
  11. selamat petang zaliedana..
    lama ayu tak singgah sini..
    bila nakpak udang yang besor2 tu..
    ku terliur...

    aduh!!!
    sangat2 menyelerakan

    ReplyDelete
  12. Dana..... bestnya! Siap dengan telur love sekali.... aduihhhhh leleh lioq kak amie...

    ReplyDelete
  13. La baru ingat nak pi minum petang di bayan baru. rupanya tuan umah pi jalan2

    ReplyDelete
  14. Sggh tergoda...mcm2 ada.. bestnyaa..

    bestnya nk p melaka..ati2 di jalan raya and epy holidaysss..:-)

    ReplyDelete
  15. salam CT..

    omak aihhh... kalau mcm ni punya banyak harta karunnya.. letak mee sikit jelah untuk akak yer.. hahaha... akak pun suka gak mee kari.. lama tak buat.. kalau akak buat.. kerang tu akak cebur jer dalam kuah kari tu.. tak kuasa nak buat sambal kerang mcm CT ni.. aduhh.. terliur sudahh!!

    p/s: balik dari Melaka.. leh la singgah Putrajaya tengok Floria 2011

    ReplyDelete
  16. Salamkak! semalam nmpk mee hoon sup utara kali ni nmpk mee kari utara pulak! haish! tak tahu nak buat yg mana satu :D

    ReplyDelete
  17. meriahnya mi kari ct ni..kena selak2 aksesori dulu br jumpa mi hehehe..best tu ada udang lagik dok tergolek

    ReplyDelete
  18. wah akak lapar ler nie ct... sedapnya kalau dpt semangkuk nie... mmg nampak sgt sedap..

    ReplyDelete
  19. slamat berangkat cuti cutian...
    ada masa amik award kat blog akak ek..ngan tag sekali

    ReplyDelete