Time tu aku tgk hubby yg ambk,bila tanya dia,menatang pa tuh,dia bgtau,nila pancake yang,dia bgi rsa cikit,erm leh tahan sedap,pastu aku mmg xpernah try..Pstu aku duk tgk kak nor slalu tayang penkek kat blog dia n bgitau sedap n gebu jer penkek dia,pastu kan mlm semalam,kak nor dah tido,aku pon selongkar lah dapo dia tgk resepi.
Pagi klmarin wat ler utk bf,xsngka hubby suke n puji kata sedap..Aku tya lagi betoi ka sedap,dia kta ya mmg betoi2 sedap,heheehbestnyer bila i dengaq..
Pastu nih nak bgtau lah kan,pankek nih mmg lembut ajer smp ke mlm,coz aku smpan 2biji nak ngetes kelembutannya,hehe..Betoi, tarak tipu woo..
Cicah2 ngan stoberi filling,blueberry filling n hentam juga ngan kiwi,sedap..Utk org yg 1st time wat pancake sendrik nih,kira boleh tahan kut kan,kalo praktis selalu msti perfect kan Kak nor Azmihah..Yg agak xcun n berpanau aku letak kat bawah,haha..Tapi hampa nmpk gak kan..Buah kiwi nih nmpak cam pisang kan,sbb yg nih kiwi gold,rsanya mmg sedap n manis jer..
Cam biasa lah tengs bebanyak utk akak secubit salt,sbb copy resepi dari secubit salt,hehe..
PANCAKE by Hajar
Sumber Resepi:Wife En Tolahah
3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (k.nor tak letak pun)
Cara2
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
Biarkan selama 10 minit.
Goreng dlm frying pan hingga masak.
* adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik.
**utk jdkan pancakek mayonis tambah 1 1/2 sudu besar mayonis dlm adunan
bagi yg nak tau kaedah apa yg K.Nor guna utk masak pancake bg menghasilkan saiz yg sama.. (kembar ye Ayu hehe...) meh nak tunjuk :)
Caranya:
K.Nor guna 2 frying pan.
1. frying pan yg saiznya paling kecik kut yg ada kat pasaran dlm 12cm
bila guna pan yg kecik ni kita boleh hasilkan saiz pancake yg sama besar
4. panaskan pan dgn api yg sederhana jgn terlalu kuat
5. masukkan 1 senduk kecik adunan dan masak hingga keluar buih2/lubang2 kat atas permukaannya
5. masukkan 1 senduk kecik adunan dan masak hingga keluar buih2/lubang2 kat atas permukaannya
6. terbalikkan atas pan yg satu lg tu (yg juga telah dipanaskan)
7. masak hingga pancake masak, angkat dan hidangkan
7. masak hingga pancake masak, angkat dan hidangkan
8. ulang hingga semua adunan habis dimasak.
9. kaedah guna 2 pan ni juga mempercepatkan tempoh memasak pancake, kan. tak la lama sgt anak2 menunggu utk makan :)
wah....menu special utk bf ye....
ReplyDeletekak amie pun suka buat lempeng alias pancake ni, makan panas2 cicah itu ini....sedap!
wah bf ngan lempeng omputih...meh sekeping..nak ghasee..
ReplyDeletewahhh.... ada org dtg mlm2 time akak tidur ya.. sib baik tak ada antu ya.. hehe
ReplyDeletecun dah tu.. biasa la 1st timer kan.. dah lama2 lg nanti lg cun dr yg cikgu buat :) api biar sekata panas, jgn terlalu panas dan jgn terlalu slow.. :)
guna small pan gak ya.. senang kan, dpt saiz yg sama jer.. cuba guna pan yg mimi jual tu.. cun melecun jer tk melekat. guna yg tu sbg pan ke dua lepas dah masak sebelah yg pertama, telangkup kat pan kedua.. baru cepat masak..
erkkkkkk!! nama ku dah bertukar yaa... heheheeh suami gak dpt nama :)
Assalamualaikum ct...
ReplyDeleteada pankek ler kat cnie.. cantik.. meh bawa ckit kat akak... nak juga... ;)
Suka buat entry tertangguh tau. Kalu buat pagi ni kan akak boleh tumpang 4 mulut. Pernah juga buat penkek ni tapi biasa le sendiri buat sendiri makan jadi macam malas le nak buat selalu2
ReplyDeleteamboih.. mek saleh celop yu.. tayang kiwi ngan stoberi lagi..jeles jeles... hahaha..jap gi nak sumpah buah durian kot2 leh tuko jadi mulberry..kikikiki
ReplyDeletewahhh..bertukar ke mata biru yer.akak nak tumpang gak..dah abis?gi buatkan 2 keping plis.hehe
ReplyDeletetgh mencari resepi ini.. terima kasih ya berkongsi resepi..
ReplyDelete