Tuesday, September 20, 2011

Satay Istimewa Dari Sugawa

Bako2 sate nih projek suka suki aku n hubby cuti weekend bebaru nih,Dah siap perap2 ari jumaat lagi,ari sabtu mlm baru bakar,fuhh mmg sedap n lagi puas hati dari bli ok..Kebetulan ari sabtu ptg g umah adik hubby da open house,dia tapaukan nasi impit n kuah kacang,kiranya mlm tuh kami bako sate nih jerla kat umah..Da juga nasi ayam n spegeti yg dia tapaukan,tapi kami simpan esbok n mkn ari ahad jer,sbb dah xsabar nak merasa sate homemade nih,gpon nak ngetes bako ngan dapo baru sama,ahaks..

Selain dari sate ayam n daging,aku perap juga ayam tandoori n ayam lada hitam..Best2..Ayam tandoori nanti aku tayang eks,aku mkn ngan apa..

Mula2 guna function yg bbq,pastu sengaja lak tuka2 function,set yg fry lak,Best baka ngan dapo nih,mmg cepat n rasa sama jer ngan baka guna arang,berasap juga lah dapo,walaupon dah on penyedut asap..Yg pasti,lepas masak,sng ajer nak cuci,spray cikit,pastu lap ajer,dah bersih..Mmg teruja n jakun abis aku n hubby wat bbq guna dapo nih..Tq sekali lagi utk hubby ya sbb hadiahkan dapo ni..Muahhhhsss..

Bahan-bahan:

Daging N Isi Ayam secukupnya Dipotong kiub
Lidi Sate Secukupnya
Madu Secukup Rasa
Garam Secukup Rasa
Serai n Minyak Utk Merenjis

Bahan Dikisar
Bawang Merah
Bawang Putih
Lengkuas
Halia
Serai
Ketumbar
Jintan Manis
Jintan Putih
Buah Keras
Kunyit Hidup@Serbuk


Caranya:

Gaulkan daging n isi ayam bersama bahan kisar.
Perapkan selama 5 - 6 jam. Aku perap semalaman
Seterlah itu cucuk pada lidi n Boleh lah dibakar diatas bara.
Campur sedikit minyak dengan lebihan dari bahan perapan tadi dan direnjis-renjiskan keatas sate dengan mengunakan serai yg ditik.
Seterlah masak kedua2 belah bahagian,boleh lah diangkat n dihidangkan dengan bahan sampingan seperti timun,bawang,nasi impit n kuah kacang..

12 comments:

  1. salam ct...
    wah sedap nyer satay homemade ditambah pulak bako dgn dapo baru tuh yg bertambah sedap..dh bape lama dok simpan resepi satay tp xpernah nk mencuba lg,mmg xsampai seru lg nie hehehe

    ReplyDelete
  2. aishhhh...xleh jadi nih... kena suruh bakal suami la beli satu letak atas pahar nanti... ha ha ha

    ReplyDelete
  3. senang la ada dapo gitu...
    boleh selalu membako kan ct..
    terliur kak mas tengok set sate tu..

    ReplyDelete
  4. mmg puas hati wat sendiri kan satay nih.. kalau beli mmg isi kecik2 je, dh laa mahal, pastu dieorg camnpur kulit ayam pulak tu.

    ReplyDelete
  5. mmg berkenan dgn dapur tu, tp tak kompiden la nak guna .. lagi pun tak leh guna periuk yg besar2.. yg stainless steel tak ada yg saiz besar lain la periuk biasa.. steamer dia bagi pun kecik jer kan..

    ReplyDelete
  6. tercium bau sate....sedapnya! terbau harum rempah2nya....adeeehhh

    ReplyDelete
  7. dah lama tak menempek di sini...kalau sy tengok dapo ni pon jakun jugak kot...tp kirenye sehat la kalau bakar mcm ni. takde carbon mcm guna arang..

    ReplyDelete
  8. wah depa dapat dapoq baghu bestnyaaa ,nak join buleh heheheh dapat bayangkan ghupa ct duk tersenyum simpoi tu

    ReplyDelete
  9. bau sate dh smapi sini haa..tgk dapo ct tibe tringat yana kna promote mati2an dgn promoter kat JJ suh beli dapo tu..dkt sejam dgr dia duk citer kehebatan dapo tu..last kami ckp nnt dulu lah..sy br nk blaja msk hikhikk..
    best jgk kan dapo ni..bleh bbq lam umah jee hehee

    ReplyDelete
  10. salam..sdp juga satay ni ...yersi bakar ye..biasa beli aje yg dah siap nnt nak cuba bako sendiri....tukar suka same suka ye

    ReplyDelete
  11. salam singgah

    mudah sungguh nak membakar satay sekarang..

    dah follow jom follow back
    qhaifanurin.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. As salam....nampak mcm senang giler bakar dapur ats dapur mcm tu...teringin nk ada jugak..so far guna dapur cmni o.k x? Bil elektik mcm mana bulan2?

    ReplyDelete