Assalamualaikum n selamat pagi semua..Pe khabar wahai semua pengunjung n sahabat2 sekalian..Weekend baru2 nih,aku agak bz lah juga,da kenduri kahwin n open house yg perlu dihadiri..Cadangnya nak wat open door kat umah pon xjadi lagi,tah tunda sampai raya taun depan kut,InsyaAllah..Baru taun nih jer xwat,rasa cam xbest lak,tapi nak wat camner kan,bz jer,hehe..
Kuih nih mmg dah jdi feberet hubby n nana,kalo wat mesti depa mkn dgn berselera,Resepi nih mmg sedap bagi tekak aku,lembut ajer..Malas nak guna resepi lain dah,sbb baru nih gatai2 guna resepi lain xmenjadi sgt,huhu..Terima kasih yg xterhingga utk tuan punya resepi yg best nih ya..
Sengaja wat 2versi,1pandan,yg 1lagi versi letak gula melaka,2 2 sedap..Cuma kale jer xcun,takut lak nak letak pewarna byk2,yg versi gula melaka xletak pewarna dah pon..
Kalo utk 1st time aku wat,leh tgk disini..Bebaru nih da pernah guna 1resepi,tapi xbape gebulak,skali pandang cam bantat,pastu bila wat lagi,mmg guna resepi yg nih juga lah,sbb 1st time wat dulu pon dah jadi..
* 5 biji telur (saiz kecil)(Aku letak 2biji saiz besar)
* 250gm tepung gandum
* 300gm gula(*Aku letak 100 gm jer utk half adunan,mmg ngam2 jer manisnya)
* 2 camca teh ovallate
* 1 camca teh baking powder
* 250ml santan
* Pewarna hijau
* 2 camca teh paste pandan
* Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Suka betoi budak nih ngan kuih jenis2 apam gini,sekali hadap jer 3biji..Kira mmg byk lah bagi budak yg umo baru nak msk 2taun nih kan..Skang nih nak mkn ssh n memilih toi dak sorang nih,kdang punya selera mkn,kdang tuh,kita suap ajer,terus diluahnya,geram toi,time tuh rasa cam nak tampar ajer mulut tuh.Aku n hubby selalu ckp kat dia,dia patutnya bersyukur,dpt mkn yg sedap2 n mmg mcm2 mknan dpt mkn,cer bayangkan org2 ssh,nak dapat mkn pon ssh,ni kan plak mkanan yg sedap..Walaupun syazana msh xpaham pa yg kami duk berletiaq tuh,tapi dia kna tahan telinga kena dengaq juga,haha,yerla lama2 mesti dia faham n lebih menghargai makanan kan,walaupon hanya sebutir nasi,kan ibarat setitik peluh petani,ngee..
Cara-cara
1. Panaskan kukusan.
2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
lama dah kak mas tak buatn putri ayu..
ReplyDeletesedappnya tengok...
hai zalie cantik kuih pu2 ayu tu tegoda akk kemarin akk but tak berapa nak ayu hijaunya leleh ke kelapa...yg ni cantik aje kemas...boleh le cuba
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeletecantik warna puteri ayu tu..comel2..
posa2 ni tengok kue tu huhuhu tergoda
ReplyDelete