Aku da add 1sdb yogurt kat dlm adunan cis,bagi aku lagi sedap la..
Nila sekut marie yg aku guna tuh,tgk tangan si nana nak enteprem gak,uishhh..
Tq sesangat utk kak nor sbb promot baik punyer..Utk si bujang ensem nun jauh di sarawak juga tochey2 sgt sbb sudi kongsikan resepi ni..Aku pon mmgikut ryo guna sekut cekelat yg jnma Lee,Nih 1st time beli jenama nih,sedaplah sekut jenama ni..Nana n syifa pon suke mkn sekut nih,xtau lah sempat ke idak ummi depa nak wat batik marie lak ngan balance sekut,sbb depa suka..
Lembut ajer kek nih,mmg ngam sangatngan selera aku,marbeles,nak wat pon sonang yg Amatttttt..Cepat ajer dah siap,tapi yg lama nak tggu leh mkn la,sbb kna duk lama lam peti..
KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus(Aku add 1sdb yogurt utk1/4 adunan yg aku wat)
Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
Akak dah beli bahan2 hari isnin lepas. Tunggu masa je nak diselamatkan. ct guna loyang saiz berapa yea. sebab akak pun nak buat 1/4 jugak. Huahhhh hancussss diet ku
ReplyDeleteKak Sam,sy men hentam jer kak,guna loyang yg loaf medium saiz kak..Dpt 3/4penuh juga la..Utk ahli rumah yg xramai cam kita bek wat 1/4 ajer,bkn pa stgi takut kita yg kena habiskan..
ReplyDeleteAs salam CT...
ReplyDeletemmg sungguh terpesona mama melihat kek yg berlapiskan cheese... hehehe cantik :)
haaaaaa...kan..sedappkan ct kek lapis ni..
ReplyDeletekak mas tak puas makan tau ari tu..
meh sepinggan...
terliur lagi nengoknya..
Mama Hawa/Mama Nani,
ReplyDeleteWaalaikumussalam mama,tq ma,lemak pon mkn byk lah berlapis,hehe..Meh mama kita mkn sesama..
Kak Mas,
ReplyDeleteTuhla kak mas kalo yg letak cis2 nih mmg sedap sgtlah..Xleh2 sepotong boleh,hikhik..
mak oiii.. terliur lagi akak dibuatnyer.... akak ni pun pantang ngan cis cis ni... suka yg amat.. hairan cik abg akak tak suka langsung kalau cis2 kek ni... tp cis dlm pizza dia suka pulak.. hehe (yg pedas2 mmg dia suka..) tgk yg kak nor buat ritu pun da terliur.. ni CT lak promote baik punya.. lahaiii... ada lg tak? bak sepotong... hihi
ReplyDeleteIna, akak ni sedang mengatakan tidak kepada cheese, yg hang pi tayang kat sini lakkkkkkkkkk.. adeh! ;p
ReplyDeletewah ct pun dah buat jugak...teringinnya nak rasa....:)
ReplyDeleteuishhh memang sedap ni ...terliur dah.tapi akak lum cari lagi sekut coklat tu..ada ke tak ye jual kat sini...selalu jumpa yg putih tu jer.
ReplyDeleteapasal la buat 1/4 jer.. buat la satu adunan penuh.. amik ke ct yg 1/4 tu yg belen tu bagi2 k.nor dgn mas sbb kita org aritu tak cukup! hehe
ReplyDeleteselamat malam zalienda..
ReplyDeletekak ayu singgah malam2 nie..
tentu kamu dah tidur.. hehehe
aduhai.. nampak mmg lembut lah...............
thanks syer resepi yang buatkan kak ayu telan air liur nie..heheh
Telan air liur dr kejauhan je laa tgk kek ciss itu hihii..yana xpenah bt lg kek ciss..hubby xgemar sgt..klu bt krg, cnfem kita kna abiskan..aduss..tmbh lemak 2 kg huhuu..
ReplyDelete1/4 je? keskeskess.. sungguh kuat iman mu ct.. hahhaa... tapi akak pun takut nak balun bebanyak. kira makan sepotong dua tu akan rindu je nak makan lagi kek nikan. insyaAllah boleh buat lagi kek simple ni
ReplyDeletewowowow.....memang best kalau ada cis2 ni...tapi.....(banyak la tapinya) takpelah...jamu mata jela kat cni...
ReplyDelete