Friday, October 21, 2011

Kuih Bakar/Bingka/Bengkang kentang


Assalamualaikum salam sayang wat semua..

Selamat hari jumaat..Esok dah ari sabtu kan,erm makin kejab jer kan..Kat penang nih kejab ujan,kejab panas,gitulah,tapi yg pastinyer kita sebagai hambaNya kena bersyukur n xleh nak mengeluh jer kan..
Cadangnyer klmarin tuh nak wat kuih lain,dah siap wat inti,tapi budak2 berdua nih lak aktif semacam jer,xnak tido,kalo depa xtidoq tuh pepaham jerlah,mmg payah cikitlah nak wat kja,huhu..

Aku mmg sengaja bakar garing2 gahagian atas,sbb suka kerak2 tuh,lantaklah kalo org lain pandang huduh@nmpak ireng,hihi..
Aku wat versi pandan kat bawah n plain kat ats,kira leh rasa 2versilah,hihi..

Tghri klmarin nmpk kak rozita ampang tayang nih kat blog dia,pastu teruih teringat kat sebiji kentang yg dah mula tumbuh tunas tu,B4 godek2,baca rcp,nengok 1cwn santan n air xguna,so agak2 mesti pekat adunan kan,pastu msg2 ngan Kak Rozita nih tanya,dia bgtau mmg betoi camtuh,kalo asa pkat tmbh cikit susu..Sorry lah eks,kak rozita gangu lak tgh photo shoot ke shooting ke hapatah,hihi..Marah mek ampang mak si muaz nih..Eh kak izah,xleh mrah2 eks,kan ritu kata nak jadi besan,wakaka..

Tochey bebanyak wat kak izah kerana mewarwarkan rcp nih,juga tuan punya rcp n sy copy eks..

KUIH BAKAR KENTANG
Source: Kak Jun
Copy: Kak Asma


Bahan-bahan ( 1 family... )
2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek
1 biji telur
2/3 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
pewarna kuning atau hijau
1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan
3 sudu susu cair(ni akak tambah)

Cara-cara
Kacau telur dan gula. masukkan tepung dan santan. kacau rata dan tapis.
Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar dan tuang adunan. masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.
* jun masak dalam acuan kecil2 dan bakar dalam oven selama 15-20min

18 comments:

  1. assalamualaikum apa mcm sdp tak..sdp kan suka pada bau kuih ni...dah pg ni ada lg suku kuih.... sat nak bg pehabis hehhehe

    ReplyDelete
  2. amboi ct...berbelang2 bingka dia..ni yg tak tahan tengok nih..kakakka

    ReplyDelete
  3. Zaliedana, akak respect betul tengok awk masak, akak tak pnah buat bingka2 ni psl nanti kena perabih sorang2, walaupun suka, terpaksa pendam jer hajat..

    ReplyDelete
  4. wah sama menu dgn hasue hari ni ya ct.meh sikit dulu akak nak rasa..kalau rajin akak buat le hari ni nanti.kalau tidak akak tunggu je la kentang akak tu dekat2 nak expired baru akak buat..haha

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum CT

    musim kuih bakar lah erk. yang kerak lah yang paling sedap ct. kalau k.ct yang kerak dulu kena bedal yang isi2nya makan kemudian..hehehe

    rajinnya buat belapis macam tu :D

    ReplyDelete
  6. akak br je saved resepi neh semalam...berkira2 nk buat mggu depan..zaliedana dh siap tayang pg neh...hehehe...cantik belang kuning ijau tuh..kreatif...akak pun suke hangit2 ada kerak gtu...

    ReplyDelete
  7. as-salam
    cantiknye kuih bakar ni..ada dua warna lagi..

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Ct..amboiiihhhh...meriahnya kaler...

    Sue lahir tahun 1979..so dah taulah ya sape kakak sape adik...he he he he

    ReplyDelete
  9. Waa, ct...
    kuih bakar dia berlapis2... sedap2, bhgian kerak tu lg sedapp... :)

    ReplyDelete
  10. adoii.. semua org sepantas kilat je menerai resepi.. tun duk merangkak2 niii...

    ReplyDelete
  11. sempat lagi dia buat lapis2...rajin betol kak ct melapis2 sekarang. heheh

    ReplyDelete
  12. Wah! siap ada 2 kaler lagi...rajin...keratip....kak cek nak sepotong...mesti sedapkan..kan...:D

    ReplyDelete
  13. cantik plak berlayer2 gitu...
    lama akak wat kuih2 bakar ni... versi kuib bakar kentang ni pernah dah cuba dulu.. lupa pulak resepi sapa.. zaman berfp dulu.. hehe.. ada kerajinan bolehlah buat lagi...
    ehh.. akak pun suka yg garing2 sikit.. sedap kan?

    p/s: geram tgk jelly oren dgn kek karamel kat bwh tu.. cunn!

    ReplyDelete
  14. sana sini tayang bingka kentang.. kita semalam buat lagi bingka pandan..cantik berlayer

    ReplyDelete
  15. hakak pun suke kuih ni kerak2 sikit. eh layer..khas untuk wanita wanita negeri kedah ker? mana tau rozita kan dari kedah. hahahha... saboo jela ko ct.gelak hakak tauuu

    ReplyDelete
  16. amboiiii... 3 in 1 ehh... yummyyyy

    ReplyDelete
  17. wahh cantik kuih bakar mu dik...baru jer buat kuih bakar pandan nanti la pulak terai yg ni..akak pun suka yg kerakx2 juga tu..:)

    ReplyDelete