Thursday, November 17, 2011

Ayam Goreng Seri Wangi &Daging Dendeng Pandan..

Letak 2 resepi terus sekali harung jerla,sbb da byk lagi menu yg nak dipostkan..Sebab kedua2 nih sedap n takut lupa nak letak resepi,so aku letak seksiap eks..Kedua2 resepi aku amik kat dapo kak ummi,terus terang ckp,kedua2 nya mmg sedap n menepati tekak kami suami isteri..
Utk ayam ni,kak ummi amik rcp dr CMG,Asalnyer dari Chef Wan,kalo resepi dari Chef terkenal pasti sedap kan,sbb tuh aku teringin nak mencuba,tambahan lak bunga kantan mmg da ajer,selalu kena beli,kali nih Chik Mimi baik ati mai antar bunga kantan nih beserta buah rambutan,hihi,suka sgt..Tq2 kak Mimi cayang..
Manakala utk daging dendeng lak,salah satu resepi kak ummi yg msk mjlah jelita tuh,baru berkesempatan nak mencuba..Apa pon tq utk kak ummi cayang..

AYAM GORENG SERI WANGI
Resepi: Buku Masakan Chef Wan (Koleksi Mat Gebu)
Sumber Resepi:-Kak Ummi Kuantan

Bahan:-
  • 4 dada ayam - dihiris kecil(Aku guna paha ayam yg dibuang tulang n kulit)
  • 2 batang serai - dihiris halus
  • 1 kuntum bunga kantan - dihiris halus
  • 10 biji cili padi - dihiris halus(Aku hiris n ketuk)
  • 2 sudu besar pes tom yam
  • 60 ml air
  • 1 camca teh madu (akak letak lebih sikit)(Aku xltk dah,coz da add sos cili thai)
  • 1 1/2 camca besar mayonis
  • 3 helai daun limau purut
  • minyak masak secukupnya
Bahan Perap:-
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 biji telor saiz kecil - dipukul sikit(Aku ltk 1/2bji jer)
  • garam
  • 3 camca besar tepung jagung
  • Aku add Lada sulah n lada hitam sedikit
# Ayam diperap dengan bahan perap selama 15 minit.

Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali untuk goreng terendam isi ayam tadi. Goreng hingga garing dan angkat, toskan.
  2. Panaskan pula sedikit minyak dalam kuali, tumis serai, bungan kantan, cili padi dan pes t0myam hingga harum.
  3. Masukkan air, madu dan ayam, kacau rata dan seimbangkan rasa. Tutup api.
  4. Masukan mayonis dan daun limau purut. Gaul rata dan hidangkan.
Goreng bendi kicap letak udang kering jer utk sayur..

Daging nih sengaja aku wat berkuah cikit,sbb nak cicah roti,hihi,mmg best..

DAGING DENDENG PANDAN
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
(keluaran Jelita Mac 2011)

Bahan:-
  • 500 gm daging batang pinang
  • 2 cawan air
  • * 2 batang serai - diketuk
  • * 1 inci halia - diketuk (*untuk direbus dgn daging)
  • 2 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 2 sudu kecil rempah kari daging
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar kicap pekat manis
  • 1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
  • 3 sudu besar gula pasir
  • garam secukup rasa
  • sedikit air (jika perlu)
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • 1/2 cawan bawang goreng
  • minyak masak secukupnya
Bahan Kisar:-
  • 8 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm lengkuas
  • 2 cm halia
Cara Memasak:-
  1. Potong daging kepada saiz 4 x 4 inci, bersihkan dan rebus hingga daging empuk. Angkat dan toskan. Hiris daging nipis2. Buat hingga siap.
  2. Tumbuk-tumbuk sedikit setiap keping daging.
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap daging tadi hingga nampak garing sikit di bahagian tepinya. (boleh gunakan minyak lebihan bawang goreng untuk lebih sedap). Angkat dan toskan.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
  5. Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
  6. Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
  7. Masukkan daging dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga daging benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
  8. Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi daging. Siap untuk dihidangkan.

12 comments:

  1. haa.. tu dia.. 2 resepi terus.. tgh marathon habiskn gambo dlm folder ye kak ct? hihi.. byk ke daging dlm fridge tu kak? apa kata anta ke tun sket. x blk kg, daging pun xde. huhu... eh,ada sket kwn bg. tp msk 2kali habis la nih.

    ReplyDelete
  2. As'salam tetarik dgn lauk ayam goreng seri wangi tu..boleh le cuba bhn pun ada ni....sure ank akk suka

    ReplyDelete
  3. assalam ct, dgg dendeng rtu mcm rupa rendang pun ada, medti sedap nih

    ReplyDelete
  4. wahhh sedapnya tgk lauk gini Ct...lapar terus perut akak ni...hehe

    ReplyDelete
  5. salam CT..
    akak kalo masuk daput CT ni mesti telan liuq tengok lauk pauk CT masak.. semua best2 variasi lauk pilihan CT ni... tak dan nak ngejor.. hehe.. akak baru je dpt beli rempah kas kas tu.. nnt ada kesempatan nak try resepi kari CT aritu.. hehe.. TQ ehh..

    re: alin akak tahun depan bulan 3 masuk 3 tahunlah umur dia.. dia ni mmg jenis tak memilih mkn.. tak mcm abang & kakak dia.. kalau akak buat kuih.. kuih yg kakak & abangnya tak suka tp pada dia sedap aje.. lepas satu2 dimknnya.. tu sebab akak suka wat kuih sbb suka tgk dia mkn.. tp kdg tu risau gak sbb dah bam bam sgt.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Dana,
    Ishhhh rajin sungguhla adik akak sorang ni, 2 sekaligus, nampak bestla resepi ni, dah leh jadi chef dah ni

    ReplyDelete
  7. nnt nk cuba kedua2 resepi ni jgk..nmpk mmg sedap..daging pun byk lg..yg mkn 2 org jer..kot2 sebulan lg br abis hihii..

    ReplyDelete
  8. Byknya lauk...lehla kak cek tumpang makan sekali ni..he he..:D

    ReplyDelete
  9. wowwwwww..banyaknya lauk...mmng semuanya menyelerakan..kuih bakar kat bawah tu lagilah mengancam..cantik 2 kaler..rasanya mestilah sedapkan..

    ReplyDelete
  10. macam nak meleleh dah nengok ke lauk2 umah ct nih...bendi tu pun macam memanggil2 aje

    ReplyDelete
  11. Weeeey Ct...ha tu diaa...sekali masuk entry lauk macam2 jenis..akak baru terperasan daging dendeng tu...dah buat pun yea...thanks sudi mencuba eks... harap2 Ct n family suka...:))

    ReplyDelete