Assalamualaikum..
Dah pagi khamis pula kan.Kejab nyer dah nak weekend pula..Aku kalo weekend mmg suka aajer,sbb leh klr nyukat shopping komplek n abiskan masa ngan En Hubby n anak2..Da juga tukang nak tlg jaga n melayan kerenah ank2,hihi..
Kuih bakar/bengkang ni menu last week lagi ni..Sedap juga versi keledek,yg ritu versi kentang di sini..Idea guna keledek dari kak Nor lah ni,hihi..Tq2..Kira dua versi dah try ler,yg kentang ritu pas kak izah post rcp,terus ajer wat,Kali nih lak,Kebetulan keledek yg dah rebus n siap lenyek da byk lagi,so wat ajer bengkang ni..
Kali nih bakar lam silicon mould yg dah lama terperap tuh,Dpt 8biji,family kecik cam kami nih,jenug juganak abiskan..Mmg mkn dari ptg,smp bf esk tuh la..
1biji ubi keledek-rebus n kisar/lecek
1 biji telur
2/3 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
pewarna kuning atau hijau
1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan
1/4 cawan susu cair
Cara-cara
Kacau telur dan gula. masukkan tepung dan santan. kacau rata dan tapis.
Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar dan tuang adunan. masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.
Selamat pagi Dana....
ReplyDeletecantiknya....kakak tumpang sarapan di sinilah ye....jangan lupa secawan teh panas ye Dana... he he hehhh
As'salam pengemar kuih bakar, bengkang, bingka...x kira lag versi apa pun mmg FV hemmm sdp ni keledek...manis2 lemak.....
ReplyDeletemorning kak CT ^^ tun wiken ariru wat bingka labu masa kawan2 dtg.. b4 potong2 tu x sempat amik gmbr, ingatkan blh la amik gambr lps dieorg balik, tgk2 licin semua.. haha.. mmg sedap bingka letak ubi2 ni kan =)
ReplyDeleteAduyaiiii...CT, kak Tun yang versi asal pun belum mencuba lagi nih..huhuhuu...nak kena try ler jugak...one day..
ReplyDeletegemar juga kuih bakar...
ReplyDeleteyang ni lain sekali sebab guna keledek...mesti sedap
Assalam ct,
ReplyDeletelama akak tak jenguk dapur ct ni..
banyak juga menu yg terlepas pandang..hehe so ct dah buat 2 versi ya..mesti sedap nikan ..
ct bestnya buat minum ptg ni
ReplyDeleteramai dah yg buat bingka ni ..nampak sedap. akak jer yg belum kalau buat nak mkn berdua selalu tak abis tapi kalau ada xtvt mknx2 ngan kwnx2 boleh la buat:)
ReplyDelete