Ayam nih menu klmarin eks,so mmg dah pinis la..Mmg sedap letak daun kunyit,wangi jer,walaucamner pon bergantung jenis sos yg kita guna jugalah,kadang2 terlampau manis mmg potong stim juga,aku guna cili life,mmg sedap dah pada tekak kami sefamily..
Tq kak ummi sbb berkongsi menu yg simple nih..
Yg bestnyer nihla daun kunyit yg baru 1st time aku petik kat depan umah,pokok sendri tuh,hihi..Selalu men beli jer daun kunyit..Rasa teruja sungguh,org lain dah berkurun tanam,aku jer baru terhegeh2 nak tanam,huhu..
Aku wat 3ketul ajer paha ayam yg dipotong 2,cukuplah utk mkn time lunch ajer,coz time mlm tadi dinner goreng kue teow ajer..
Rasanyer dah ramai yg wat ayam nih,aku jer yg lambat menerai,almaklumlah baru baik demam,hihi..
AYAM SOS SIAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan (anggaran):-
- 1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian
- 15 tangkai cili padi thai *
- 4 ulas bawang putih * (bahan * ditumbuk halus)
- 1 labu bawang besar - dihiris
- 1/3 cawan sos cili
- 1 - 2 helai daun kunyit - dihiris halus (kalau nak letak daun limau purut pun terpulang la)
- sedikit gula (optional)
- minyak masak secukupnya
- sedikit garam dan serbuk kunyit
Cara Memasak:-
- Bersihkan ayam dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya. Perap 20 minit. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
- Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar dan bahan tumbuk tadi hingga naik bau.
- Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sikit.
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata. Seimbangkan rasa. (akak x letak dah garam, cukup yg digunakan untuk menggoreng ayam tadi jek)
- Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih... SELAMAT MENCUBA...!
sedap kan ct?akak pun dah buat tu hari..tapi biasa lah akak ct ni kan,..akak tenyeh le cili padi tu over2..so mmg podeh sgt2 le kan..mmg sedapppppp.hehehe
ReplyDeletetengah lapo ni, makan dengan nasi sedap ni...
ReplyDeletekak ct.. sedapnyer... wat pedas2 mmg tak toleh kiri kanan nii.. hehe
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteamboi dah baik demam ke main dapur dia beroperasi....bagusx2 menu sedap ni..akak lum cuba lagi:)
ReplyDeletenak try jugak! tapi xde daun kunyit pulak...belasah jela daun pape, boleh gitu?
ReplyDeleteAssallamualaikum CT..
ReplyDeleteMana ada lambatnya menerai menu ni Ct..Kak Naz pun tak pernah try lagi resepi kak Umi ni. Tp mmg best ni. Dapat cili yg pedas sungguh tu..perh...