Tuesday, November 1, 2011

Ayam Sos Siam

Assalamualaikum,bersiaran lagi,curi time jab nak update,puteri2 tersayang tgh tido..
Ayam nih menu klmarin eks,so mmg dah pinis la..Mmg sedap letak daun kunyit,wangi jer,walaucamner pon bergantung jenis sos yg kita guna jugalah,kadang2 terlampau manis mmg potong stim juga,aku guna cili life,mmg sedap dah pada tekak kami sefamily..
Tq kak ummi sbb berkongsi menu yg simple nih..
Yg bestnyer nihla daun kunyit yg baru 1st time aku petik kat depan umah,pokok sendri tuh,hihi..Selalu men beli jer daun kunyit..Rasa teruja sungguh,org lain dah berkurun tanam,aku jer baru terhegeh2 nak tanam,huhu..
Aku wat 3ketul ajer paha ayam yg dipotong 2,cukuplah utk mkn time lunch ajer,coz time mlm tadi dinner goreng kue teow ajer..
Rasanyer dah ramai yg wat ayam nih,aku jer yg lambat menerai,almaklumlah baru baik demam,hihi..

AYAM SOS SIAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-
  • 1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian
  • 15 tangkai cili padi thai *
  • 4 ulas bawang putih * (bahan * ditumbuk halus)
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 1/3 cawan sos cili
  • 1 - 2 helai daun kunyit - dihiris halus (kalau nak letak daun limau purut pun terpulang la)
  • sedikit gula (optional)
  • minyak masak secukupnya
  • sedikit garam dan serbuk kunyit
Cili padi thai kale merah nih mmg pedas,aku letak 4biji jer,coz hubby xtahan pedas,kalo ikut aku mmg nak letak banyak,biar berdesing,baru kau,hihi..

Cara Memasak:-
  1. Bersihkan ayam dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya. Perap 20 minit. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar dan bahan tumbuk tadi hingga naik bau.
  3. Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sikit.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata. Seimbangkan rasa. (akak x letak dah garam, cukup yg digunakan untuk menggoreng ayam tadi jek)
  5. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih... SELAMAT MENCUBA...!

7 comments:

  1. sedap kan ct?akak pun dah buat tu hari..tapi biasa lah akak ct ni kan,..akak tenyeh le cili padi tu over2..so mmg podeh sgt2 le kan..mmg sedapppppp.hehehe

    ReplyDelete
  2. tengah lapo ni, makan dengan nasi sedap ni...

    ReplyDelete
  3. kak ct.. sedapnyer... wat pedas2 mmg tak toleh kiri kanan nii.. hehe

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. amboi dah baik demam ke main dapur dia beroperasi....bagusx2 menu sedap ni..akak lum cuba lagi:)

    ReplyDelete
  6. nak try jugak! tapi xde daun kunyit pulak...belasah jela daun pape, boleh gitu?

    ReplyDelete
  7. Assallamualaikum CT..
    Mana ada lambatnya menerai menu ni Ct..Kak Naz pun tak pernah try lagi resepi kak Umi ni. Tp mmg best ni. Dapat cili yg pedas sungguh tu..perh...

    ReplyDelete