Tuesday, November 1, 2011

Apam Pisang Coklat Rice

Assalamualaikum n selamat pagi semua..Alhamdulillah di beri kesihatan utk kita berjumpa lagi di bulan yg baru nih ya..Dah bf ke..Aku rini bf ngan Apam pisang nih..Wat utk minum ptg klmarin,walaupun wat half adunan,tapi bagi family xramai cam kami nih kira mmg byk lah..
Tapi secara jujurnya kami lbh suka resepi mapin pisang yg aku wat versi kukus cam kat sini..Hubby pon sama lbh suka resepi yg disini..Xperlah kan,tuka2 resepi,baru kita tau yg mana kena ngan selera kita..Apa2 pon terpulanglah kat selera memasing eks,nih ikut tekak kami lah kan.

B4 dikukus,nape tah apam aku xcun n mekar cam kak nor..Apapun tima kasih banyak utk kak nor n ros yg berkongsi resepi nih,aku perpanjangkan kat sini pula..

Aku punya apam nih xbape kembang mekar cam kak nor la,yg kak nor punyah cun..

APAM PISANG COKLAT RICE
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahannya
3 cawan tepung gandum ( di ayak bersama baking powder)
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil baking powder
3 biji telur
1/2 cawan minyak masak
3/4 cawan gula
3/4 cawan pisang yang telah dilenyek
1/2 cawan susu segar@ santan@bancuhan susu pekat manis@bancuhan susu tepung
beberapa titik esen vanila
1/2 cawan coklat rice

Cara-caranya
1. Lecek pisang yang telah ranum hingga hancur, selepas itu dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga betul-betul kembang.

2. Kemudian masukkan pisang yang telah dilecek tadi, minyak masak dan esen vanila, pukul lagi, selepas itu masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang seli dengan susu segar, kacau sebati. Akhir sekali baru masukkan coklat rice, kacau rata.

3. Panaskan kukusan, pastikan acuan di sapu dahulu dengan sedikit minyak, sudukan adunan apam pisang tadi di dalam acuan, dan kukus selama 8 ke 10 minit, letakkan aduna 3/4 bahagian acuan untuk memastikan apam pisang naik cantik apabila siap dikukus nanti. Selamat Mengukus. : )

- ros gunakan acuan kuih lompang yang warna merah tu, ros alaskan dengan cawan kertas mini, dan selebihnya ros hanya kukus dalam acuan kuih puteri ayu.

Nota: Kalau nak letak soda bikarbonat pun boleh, tapi pastikan ayak tepung dua kali, kerana jika soda bikarbonat tak rata atau terlebih letak, apam pisang akan berasa pahit. sebab tulah dalam adunan ni ros hanya letak baking powder dan ovalette sahaja.

10 comments:

  1. Assalamualaikum ct...
    wah banyak entri menarik yg akak ketinggalan nie.. baru hari nie sempat nak BW.. huhuu...
    ada apam pisang choc rice ler... sedapnya tgk... ada lg x nie? nak sektul 2 bole? ;)

    ReplyDelete
  2. ct....kak mas dah lama tak buat apam...
    meh 10 biji...he3
    wah..gebunya tengok apam pisang tu..
    mengancam..

    ReplyDelete
  3. Wah! Apam mekar kembang setaman...sedapnya....:D

    ReplyDelete
  4. suka tgk apam2 yg kembang cmni...gebusss

    ReplyDelete
  5. waduh terliur lerrr tngk apam pisang yg montok2 ni...kuih kukus2 mcm ni mmng kegemaran akak...nak cari pisang skrnglah....hehehehe..

    ReplyDelete
  6. kak ct cayang... tun suka mkn apam pisang.. yg tun paling suka apam pisang coklat (guna cocoa powder), yg ni blom try2 lagi.. rasa mcm nk try jugak, tp duk delay2 sbb byk sgt menu tgh queue..

    ReplyDelete
  7. wahhh leh la try pasni nehh..selalu sy wat apam bodoo tuh jerkk..hehe skli sekali leh wat letak coklat rice tuh plakk...macam sedap jerk wat camtu..thanks sharingg..:)

    ReplyDelete
  8. comey sangat tengok bekas apam tu, gebu betul apam ni...teringinlah pulak...

    ReplyDelete
  9. ct ada loyang yg lubang2 tu ye? pernah tengok kak fida tayang kat myr je hari tu...memang gebu betul apamnya....sama lak menu kita ye...hehehe

    ReplyDelete
  10. aloh kak....dah cukup cantik la mekarnya tu....

    ReplyDelete