Thursday, November 3, 2011

Nasi Ayam Versi Kahwin Campur,Hihi..

Sengaja letak tajuk nasi ayam versi kahwin campur,hihi..Sebabnyer utk resepi nasi jer aku menggunakan resepi nasi ayam ipoh yg aku copy dari umah kak Ita,resepi asal oleh kak Quinnie..Utk resepi ayam n sambal aku guna resepi biasa yg dah lam pala otak jer,hihi..Nih bkn pa,kes malas nak tgk resepi n nak cepat msk,b4 dak berdua bgn..

Ayam nih mmg aku dah rebus awal2 n simpan air rebusan lam peti ais,pastu perap seksiap dari malam lagi,so mmg sedaplah,coz dah sebati..

Nasi ayam nih menu lunch klmarin eks,arini aku wat nasi goreng ajer,coz byk bhn dah xda,semua nak perabis stok ajer,kan nak blk kg beraya dah,hihi..
Apa pon nasi resepi dari kak Q nih mmg best n wangi ajer,sbb da mnyak bijan n sos tiram..Terima kasih byk ya kak utk resepi..Tq juga utk kak ita yg mewar-warkan resepi nih..Len kali leh try resepi yg lengkap lak,terutamanya sambal kicap tuh,mesti best kan..

*Lupa lak nak snap pic sup,sbb kelam kelibut syifa nangis,hubby lak dah smp umah nak lunch dah,huhu..

Sumber Resepi:-Kak Quinnie
Rujukan : Qasehqu Quinnie

Bahan Utk Nasi:-

4 mug beras
4 1/2 mug air rebusan ayam
2 inci halia*
3 biji bawang putih*
Bawang Merah(Aku tambah)
3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan
4 sudu mentega
~ k.nor guna minyak bunga
Secubit Gula/Madu Aku tambah)

Method Untuk Nasi

Mula2 masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.

Utk resepi ayam n sambal leh juga lihat di sini

Ayam Madu Lada Hitam

* 1 ekor ayam (dipotong empat)
* 1 sudu makan lada hitam atau secukupnya (ditumbuk)
* 1 inci halia (dikisar)
* 3 ulas bawang putih (dikisar)
* madu secukupnya
* 2 sudu besar sos cili
* 1 sudu makan sos plum (boleh juga guna sos tomato)
* 1-2 sudu besar kicap pekat(Aku add juga Kicap Campur Kak Mas)
* garam secukup rasa

Cara-cara :
Rebuskan ayam bersama garam dan air secukupnya hingga 1/2 masak. Kemudian toskan. Air rebusan jangan dibuang (boleh buat sup dan masak nasi). Gaulkan ayam dengan semua bahan di atas dan perapkan selama 30 minit. Kemudian digoreng hingga masak. Boleh juga dipanggang mengikut citarasa.

Sambal cili

*Cili merah
*Cili padi
*Bawang Merah+putih
*Halia
Sos cili
Jus limau nipis
Madu&garam secukup rasa


Cara
Kisar semua bahan2 bertanda* diatas kemudian dimasak bersama dengan semua bahan2 yang lain sehingga pekat & sesedap rasa.

Sambal kicap


Guna air perapan ayam yang ditapis, kicap manis & kicap cair. Tapiskan air perapan ayam tadi dan campurkan dengan kicap manis serta kicap cair. Masak sebentar hingga mendidih.



Bahan2 Sampingan

Sayuran yg digunakan
Timun
Salad
Tomato,

14 comments:

  1. assalam CT, nasi ayam 1-set...sedapnya

    ReplyDelete
  2. Assalam, ct....
    Resepi nasi ayam ipoh ni dok dlm list lg... ramai yg kata sedap resepi kak q ni, nmpaknya kena try gak pas raya haji nanti.. :)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum :))

    sedapnyee tgk nasi ayam CT nih...ade lagi tak tuh..nk mintak sepiring aje...bukan sepinggan tau..tp ayam nak lebihh

    ReplyDelete
  4. wahh.. perap lama2 ayam tu mesti extra sedap kan.. terliur tun nengok nyer..

    ReplyDelete
  5. Assalam ct, wow nasi ayam ipoh ni memang sedap..akak dah buat banyak kali dah..rasa nasinya dan sambalnya tu memnaglah sedap..kalau dihidangkan dengan tetamu yang baru 1st time makan mesti dia orang akan tanya recipenya..

    Sorry akak lamabt tiba to wish your princess a belated birthday..Semuga membesar dengan sihat & menjadi anak yang cerdik, cergas dan bijak ya..comelnya masa kecik tu..sekarang pun comel juga..rambut kerinting ya..macm auntie curlybabe ya..heheh..tapi auntie kerinting buat kat kedai punya..hehe

    ReplyDelete
  6. sedapnyer nasi ayam... nasi kegemaran seisi keluarga..... hehe..

    p/s: TQ dik sebab perasan resepi akak tak taip telur.. akak dah edit td.. hahaha.. tertinggal pulak almaklum resepi taip sendiri.. kalau c&p senang sikit tak payah ketuk2 keyboard.. kekeke..

    happy belated besday jugak utk Syazana... kejap jer dah 2 tawon ekkk... moga membesar jadi anak yg pintar yekkk..

    ReplyDelete
  7. As'salam CT

    hujan2 pekena nasi ayam kawin lari ni memang sedap kan...hahaha. patut ler tersedak tadi makan nasi ayam tak ada sup..hahaha.

    CT k.ct suka juga nasi ayam, baru seminggu lepas buat nasi ayam kuning, tapi tak publis sebab dah petang hujan pulak tu. malas nak amik gambar nanti line tak clear..hehehe

    ReplyDelete
  8. makan nasi ayam tak jemput kita ek..hhehehe...terima kasih sudi cuba resepi ni..:)

    ReplyDelete
  9. sedapnya...mintak sepinggan..hihihi

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Dana,
    sedapnya tngk set nasi ayam ni...buat akak terliur je...nasinya pun cantik je...

    ReplyDelete
  11. kalau dah namanya kahwin campur mesti hasilnya istimewa, unik....nak sepinggan ye Dana, ayam gorengnya pulak nak seketul peha tu jangan bagi potong bagi orang lain...memang kalau ayam diperap lama, rasanya sungguh lazat sebab dah sebati segala rencah ramuannya kan Dana...

    ReplyDelete
  12. nak order nasi ayam 1 set!..hehe nasi ayam fav sepanjang masa....teringat nasi ayam nazir pulak...hehe

    ReplyDelete
  13. sungguh berselera tgk nasi ayam akak ni. mmg kami sekeluarga boleh makan nasi ayam everyday hehe! sekarang ni iva tgh nak carik resepi hainanse chicken rice kalau akak ade la, boleh share?

    ReplyDelete
  14. sesungguhnya paha ayam itu teramatlah seksi!!! terliurnye!!!

    ReplyDelete