Friday, January 20, 2012

Basic Bread ,Mmg Berbaloi2..

Assalamualaikum n selamat pagi jumaat wat semua,semoga hari ini lebih baik dari hari2 sebelumnya n moga anda sentiasa dibawah Rahmat n Lindungan Nya..
Akceli roti nih menu 3ari lpas eks,so mmg dah licin lah eks..Rini baru berkesempatan nak tayang n tempek resepi..
Sebenarnya dgn pic aku yg xmemuaskan,sukar aku nak gambarkan betapa lembut n gebunya roti nih,kalo hampa xcaya,sila2 lah cuba try test eks,hehe..


Roti nih kira antara yg terbaiklah..Mmg sgt2 lembut n best sgt..Suka nyer,mmg esk lusa akan wat lagi..Tima kasih byk ya Tun,sbb promot baik pnyer..Jutaan tima kasih juga utk Puan punya resepi n mamafami..Tun Kak Ct kopipes ya..Tq..Muahhhhsss...

Roti sosej,dah xnmpak rupa lilit dah,adeii..


Basic Bread Recipe
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber: Mamafami Tun Telani


Bahan2:


Bahan A
  • 500g tepung roti
  • 100g gula
  • 1 sk garam
  • 30g susu tepung
  • 1 sk bread softener- optional
  • 1 sk bread improver- optional - tun x letak
  • 4 sk yis


Bahan B
  • 250ml air
  • 1 bj telur- pukul sedikit


Bahan C
  • 80g margerine


Bahan D
  • Gula kasar utk tabur- tun x letak
Versi inti kentang..Terus terang cakap,roti nih mmg lembut jer..

Cara2:

1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

atau

1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

* Psttt rasa2 nya nih n3 terakhir aku sebelum nak stop kejab,sbb nak g cti2 mesia..Daa sampai ketemu lagi eks..

8 comments:

  1. As'salam CT cayangg

    meroti sangat jelezzzz okey. K.ct stok tepung roti kehabisan laam dahhhh. cuti2 nak nak beli juga harap2 kedai tutp tak lama lah..hehehe

    cunya roti tu CT..ala2 bentuk LOVE eh..ku jatuh cinta dengan kelembutannya..bila nak meroti erks? BM lama dah ku beri cuti jangan bila suh keja nanti meragam pulak dia..hehehe

    ReplyDelete
  2. Assalam Ct mmg nampak sangat kelembutan roti tu bila di cubit sikit, suka tgk

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Dana,
    akak tngk pun naik geram jek...mmng gebusss gebassss rotimu itewww...mmng sedap makan yg wat sendiri, kena plk suam2..mmng besttt..nak wat gaklah...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum CT

    Wah roti tu naik cantik sekali....kak Nur nk cekup 1 ketui ni....hehe

    ReplyDelete
  5. waahhh.. memang lembutnya namp0ak masa tarik tu. nanti nak beli gak ler improver bagaitu. dah lama habis stok. expired

    ReplyDelete
  6. ayya cik citi...kita dah abes stok tepung roti, memang dalam list nak cuba roti ni... memang gebus abes nampaknya tu

    ReplyDelete
  7. salam ct..mmg nampak berbaloi sungguh..lembut dan gebu je tu:)...kite pun lame dah x meroti ni ..hehe

    ReplyDelete
  8. gebu dan lembut sekali...
    sekali menjadi mesti nak buat lagi dan lagi..

    ReplyDelete