Thursday, January 19, 2012

Pau Sambal/Burger Malaysia

Assalamualaikum n selamat pagi semua..

Erm balik2 camtuh jerla ayat intro aku kan,erm jgn lak ade yg boring eks..Adeiii nak wat camner kan,kadang tuh xda idea weh nak ngarang nih..Bkn sng weh nak ngarang ayat tau..
Kalo jerit n bertempit kat anak2 dara aku lagi senang,Wakakaka,ala2 tarzan betina test sora gitu,Yerla budak nana n syifa nih tgh mmbesar,makin ler banyak kerenah depa nih skng..Si nana jadi guru,syifa lak mmg sungguh setia mnjadi ank murid n pengikut kpda kakak kesayangannya,wahahah..Jiran2 sebelah dulu2 xpernah dgq sora ai,skng nih,mesti naik nyampah dengaq kut,muehehe..

Adeiii dah lalut ler plak dalam xda idea tuh kan,hihi..
K meh kita berbalik n berpijak di bumi yg nyata wokeh,haha..
Pau sambal nama panggilan,kadang digelar beger mesia,kadangkala dipanggei Kue pau goreng..Apa pon nmanya mmg sama jer,Kita 1malaysia kan,hehe..


Dari dulu kini n selamanya aku mmg suka sgt bege mesia nih,bulan2 posa mmg selalu juga beli,sbb suka berbuka ngan kuih2 dlu,walaupon dah tau yg beli kureng sedap,sbb suka punya pasal beli lah juga,pastu kalo mmg betoi2 xsedap,mmg knyanglah cik tong..
Kali nh try resepi Cmg lak,selalu duk wat guna resepi Kak Yani jer,alhamdulillah mmg sedap..Pastu kekonon nak bagi lah cantik n nak tiru kak ita lah wat shape gini,padahal,mmg tangan xberseni,kureng cunlah bila dah naik tuh..Adeiii xperlah kan janji sodap n licin dimakan ank buah yg skng nih duk disini sementara nak tggu result SPM..
Tq ya utk CMG atas resepi nih,sy tempek disini pula utk rujukan mendatang..

Sumber Resepi:-Cmg
BAHAN-BAHANNYA :-)

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camca besar gula kastor
2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar lemak sayur atau shortening
1/4 camca teh garam
1 camca teh yeast
100 ml air suam

BAHAN LAIN :-)
Sambal tumis ikan bilis secukupnya
Hirisan timun secukupnya
Hirisan Telur Rebus Aku add

Halus2 jerk ikn bilis nih,Yg besar cikit pon da juga hubby beli,tapi sbb nak wat pau nih kecik2,so aku guna ikan bilis jenis halus jerla..Mmg rangup sungguh ikn bilis ni..


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh yeast dengan air suam dan 1/2 camca teh gula kastor (guna gula dalam resipi ini), bancuh rata dan biar ia berbuih. Sementara itu, satu kan tepung, baki gula kastor, garam, lemak sayur dan susu tepung. Gaul hingga rata. Tuang bancuhan yeast tadi dan gaul hingga rata. Jika kurang air tambah sedikit lagi, dan gaul lagi hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan dan mangkuk adunan.
  2. Bagi kenapa 10 bahagian sama besar, bulat2kan dan tekan sedikit, susun dalam loyang yang telah di tabur dengan tepung. Jarakan antara satu sama lain, dab perap 40 - 45 minit atau hingga saiznya berganda.
  3. Goreng terendam dalam minyak panas berusuhu sederhana. Masak hingg kuning keemasan pada semua bahagian. Angkat dan toskan, buat hingga siap. Sejukkan.
  4. Ambil satu pau tadi, belah dua tapi jangan putus, sapu dengan sambal tumis ikan bilis dan susun timun dalam dia, mat letak 2 hirisan nipis timun. Boleh dihidngkan untuk minum petang atau sarapan juga..

15 comments:

  1. Assalam CT syifa buat apa tu, dah bangun ke. Anak2 pun suka pau gini, tapi akk tak pernah buat. Kalo ada lebihan sambal nasi lemak best juga buat pau mcm ni

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Dana,
    sedapnya kalau dpt bf pau sambal ni..kalau buat nasi lemak petang tu mesti buat pau sambal..senang dah ada sambal..kuih kegemaran kami sekeluarga...nak wat gaklah..lama tak makan ni..

    ReplyDelete
  3. amboi2...
    cantiknya burger malaysia ct..
    munga2.....
    kretippppp la ct ni...
    meh 20 ketoiii..he3

    ReplyDelete
  4. amboi mak ngah... kemain beger mesia ni macam munge raya pulak... dah moden ye sekarang... :)

    ReplyDelete
  5. Assalam CT, amboiiii org utara makan pau sambal pagi nih...nampak sedap jek, ala2 cara inti temosa gitu eh CT, budak2 mst suka...tp kalau hulur kat mak budak ni pun, habis gak 3 ketuii rasanya...hehe

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum ct..
    wah cantik sungguh pau sambal tu ct... cantik lagi bentuknya.. bertambah teringin pula nak makan ngan bentuk gitu.. menarik!!

    ReplyDelete
  7. Assalam CT..
    akak suka jugak beger m'sia ni CT.. tp skrg ni punyalah malas nak nguli tepong... adeeiiii... akak ni kan.. kalau sekali dah nguli asyik nak nguli jer.. tp skali dah stop.. langsung jd malas.. pelik tul...

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum kak ct

    tak berseni apenyer lagi...tgk tuh cantik aje kejadian burger malaysia nih...berbintang2 lagi..tak termampu sy nak buat cenggini..kalau yg jenis bulat2 nih..kat sini kami panggil PAC-MAN hihihi

    ReplyDelete
  9. sedapnya nampak pau tu..ct guna acuan mcm tu ye?

    ReplyDelete
  10. wowww cantikkk....kelaaasss menantu mak....hihihihi

    ReplyDelete
  11. cantiknya...pau munger... tergoda!

    ReplyDelete
  12. salam ct... cantik pau sambal bentuk bunga2.. kite pun suke pau sambal..nyumnyum.:)

    ReplyDelete
  13. aduhhh cantik & creative pau sambal ni ct buat bunga2 gitu..rajin betul,
    recipe cmg ni akak belum cuba, harus juga di cuba kan ct..good idea juga gunakan ikan bilis kecik tu sebab kalu besar susah pulak nak dikepitkan tu..

    ReplyDelete
  14. stress tun nengok bentuk burger msia nih.. uwaaaa!! nak gi daiso!!

    ReplyDelete
  15. acik suka beli pau malaysia ni..isi sambal bilis dan timun kan..sedap..

    ReplyDelete