Thursday, January 26, 2012

Cheese Tart,Buah Tangan Ke KL.

Assalamualaikum n selamat ptg..

Ermm maaf lah eks,ashik duk tayang ayam ala bali jer,kalo da lagi,kompom dah basi kan..
Baru jer balik cuti2 kat kl semalam..Kali nih rasa best sgt,sbb kakak n adik hubby ngan family diorang juga family makcik hubby ikut sama..Mula tuh dua ari kami tinggal kat seri pasific hotel,pastu kat paya indah wetland lak,mmg best sgt,wat bbq bagai..Fuhh best sgt..

Tapi agak terkilan juga g kl kali nih,sbb aku tingin sgt nak jumpa ngan sorang akak tuh,tapi nak wat camner kan,dia demam,so xdelah rezeki nak berjumpa dengannya..

Ok nnti2 kita cite pasai tuh ek,skng nih kita cite pasai tart yg sodap nih,wat b4 bercuti lagi,saja bawa sebagai buah tangan utk kak ipaq tersayang,hehe saja nak bodek lah nih,ngee..Jauh tuh tart nih dari pg ke kl..
Mmg kjab sungguh licin tart nih,alhamdulillah xsia2 buat n bawa jauh2,semua suka..

Lama sgt dah beli acuan tart bentuk love nih,ni baru la merasmikan..Tapi ssh cikit nak bntuk,berbanding yg bulat biasa tuh..

Resepi kali nih kopi dari fp kak yatie damira tokey kek yg xlokek ilmu tuh..kak yati lak amik dari maklang n kata nya resepi dari kak mas..Link xda lah pula..Aku teringin nak jumap n g belejar kek dari kak yatie,sangat xkedekut ilmu orangnya..Bila2 jer aku sms tanya apa2,mmg pantas jer dia reply..Tima kasih banyak ya kak..Moga Allah juga yg mmbalas budi baik akak tuh..

B4 nih dah pernah wat tart guna resepi yg kak azita zain punya,mmg dua2 sedap n sama jer rasanya..
Malas lak aku nak letak link resepi dulu,coz tenet xbape ok rini,huhu..

Piring nih aku suka sgt,nmpak comey,b4 g bercuti,da kemas2 n wak klq segala khazanah lama2 dari lemari sekali da la piring nih,5biji n da lagi 1 piring antik 2biji,yg tuh pon cun juga,hehe..

Blueberry Cheese Tat
Sumber : kak Yati Damira

Pastry (as basis for all tart pastry)Aku wat half jer
250g butter
125g icing sugar
1 'B' egg
500g plain flour (maklang campur skit ngan susu tepung, garam skit, esen vanila)

Filling
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

Blueberry/stroberi filling



Cara:
1. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mixed).
3. Masuk tepung, gaul hingga rata.
4. Cubit sikit dan tekan dalam tart mould. Tekan dalam mould dengan garpu.
5. Bakar 180C untuk 10-12 minit hingga kekuningan. Keluar dan ketepikan

Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg. Picitkan cream cheese di dlm tat shell & kemudian bubuhkan 1/2 sudu kecil blueberry keatasnya.

Nota:
Pastry tu biar nipis pasal bila bakar ia kembang (tebal), tak sedap pasal tak crunchy.
Utk decoration bubuh sikit filling atas cheese dan swirlkan dengan lidi sebelum bakar.
Selalunya I buat banyak dan simpan dalam air tight container, tahan 1 bulan.
Banyak
mana blueberry tu actually ikut citarasa masing2.Blueberry boleh diganti dengan strawberry atau kiwi filling.

Nota mklang : bila dah masuk filling, guna api bawah jer, baru nampak smooth jer chis tu, jangan lama sangat nanti chis tu berkerepot jer..
Resepi di atas dapat banyak, maklang buat setengah adunan dapat <> 40 ketui.

6 comments:

  1. Huhuhu lama beno rasanya simpan hasarta nak belajo buat tart ni tapi tak tau le apasal tak terbuat2 pun lagi. Banyak ke sopping ari tu? lain kalu nak pi bgtau yea boleh le kirim apa yang patut. Bukannya apa akak kalau turun kl, hubby kurang sikit nak cari kedai yang bagai2 ni.

    ReplyDelete
  2. salam ct..cantik sgt cis tat ny..bentuk lop2 gitu..hehehe..plate tu pun cantik/...berkenan sangat2 :)

    ReplyDelete
  3. As'salam CT cayanggg

    I lap you forever..muahhh hihihi. CT cun lah acuan tart love tu..mana sambar tu CT. Tapi dah katanya payah nak keluarkan macam lomah jer rasanya, biasalah k.ct ni kurang 'penyabar' sikit bab2 nak keluarkan tart tu..hehehe

    K.ct ni hasrat terpendam begitu lama nak buat. request dari Hubby pun dah lama. tolong seru2 sikit CT biar k.ct ni jadi buat ya yang..hihihi

    ReplyDelete
  4. akak tak penah cuba sekalipun buat tat ni..memang teringintapi tak tahu nape,sampai sekarang simpan resipi je..cantik yg siti buat..

    ReplyDelete
  5. CT...cecomelnya...suka yg benyuk love tu...kak cek memang suka makan...cuma lum rajin nak buat lagi...mintak sikit kat CT jelah...ada lagi kan CT...:)

    ReplyDelete
  6. comelnya tat tu ct... geram tgk... nie fav anak2 akak nie... cuma akak jer x perna buat sndiri lg.. asyik beli jer memanjang... :D.

    ReplyDelete