Friday, January 27, 2012

Kuih Lompang..

Assalamualaikum n selamat pagi semua..Moga ceria2 selalu n sentiasa dibawah lindunganNya..
N3 terakhir di minggu ni rasanya..Esok insyaAllah nak blk kg...Weekend2 mmg bz ajer..Penat blk bercuti xhilang lagi..Nx week lak nak g berkelah ngan family hubby,so blk kg seksiap mggu nih..Nx week hb cuti 4ari,ermm bestnyer..

Kuih lompang nih mmg kira feberet aku jugalah..Mmg suka sgt jenis lembut2 cam org tua2 dulu wat tuh..Kira resepi nih mmg menepati citarasa akulah,lagipon tepung ubi,mmg aku xletak langsung,coz mmg nak tekture kuih yg lembut xkenyal..

So nx time kalo nk wat kuih lompang lagi,mmg nk guna resepi nih ajer,tapi tang sukatan gula putih mmg nk kurangkan,coz manis sgt bgi tekak kami suami isteri,tekak org lain xtaulah kan..Hubby pon siap kata,lompang nih mmg sedap,lembut ja,tapi manih sgt la..Erm dalam manih2 tuh,byk jugalah dia ngap,hehe..

Tq ya utk tuan resepi,juga kak izah n kak mas,sbb ai kopi dari kak mas..


Kuih Lompang
Sumber Resepi : Kak Izahdaut& Kak Mas
Resepi Asal : sweetlily01@myR
Bahan :
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi(Aku xletak,coz xnak kuih yg kenyal)
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir(Nx time kena kurangkan,coz manis sgt)
1/2 cawan gula merah
2 cawan air
daun pandan
kelapa parut putih + garam + daun pandan simpul - kukus kejap

Piring antik Arwah Mil..Suka sgt,cantik..Da 2 biji..

Cara membuatnya :

Satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. Masak atas api kecil hingga gula larut. Sejukkan sebentar
Satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. Gaul rata
kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. Gaul hingga sebati dan tapis adunan tadi.
Panaskan pengukus dan panaskan dulu acuan lompang yang telah disapukan minyak baru tuangkan adunan tadi ke dalam acuan lompang.
Kukus 10 minit atau hingga masak. Bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya
hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.


m

12 comments:

  1. comelnya lompan tu posing dlm piring cute tu. mak akak ada waene pink. biru tak perasan pulak. dh lama tak melompang. tak brapa ingat dah rasanya. haishh tadi tengok kaswi, ni tengok lompang. ada jugak nak ngukus petang karang ni. hehe

    ReplyDelete
  2. suka lompang.....
    meh 20 biji...he3
    amboiiiii...cun bebenor lompang tu berposing yerk....
    bestkan ct lompang ni....
    lembut2 kenyal jerkkkk

    ReplyDelete
  3. morninggg!!!!!!!!!!!!!!!!
    salam kak ct!! ^^ tun pun lenguh2 badan lagi duk dlm kereta lama sgt.. hehe.. dapur berasap sikit2 je nih.. kuih belum buat, nk tapau kuih lompang 2 tupperware!

    ReplyDelete
  4. salam ct...peberet seumur hidup ni....akak dtg bawak piring kosong ni....hihihihhi

    ReplyDelete
  5. heheh..same la piring kita ct! :)..nampak sedap lompang ni..teringin lame dah nak wat tp asyik bertangguh..leh try ni nanti..:)

    ReplyDelete
  6. lama akak tak wat kuih lompang, tngk Dana buat terliurlah pulak..meh bagi akak 3 ketoi..leh kan...

    ReplyDelete
  7. assalam ct..wah kuih lompang akak belum pernah buat..dulu akak kecik2 mak akak selalu juga buat..nantilah bila2 boleh lah mencuba kan..piring tu dulu akak kecik2 rasanya ada nampak mak akak gunakan..sekarang entah mana pergi..hehe

    ReplyDelete
  8. As'salam CT cayanggg


    nak kuih lompang lebih2 sikit letak dalam piring tu ya, kelapa nak juga cepat sikitlah anto nak buat minum petang ni...hihi. nanti nak amik resipi ni juga sukalah kuih lompang2 ni CT.

    seronoknya nak balik kampung n cuti2 lagi. k.ct ni pun tak pasti nak balik JB atau tak minggu depan. sebab KL cuti 1 Feb kan. Ingat nak suh Hubby sambung jer cuti2 tu..hehehe

    ReplyDelete
  9. Assalam Ct, sedapnya kuih lompang tu, cantik je lesung pipitnya

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum dan selamat tahun baru CT,
    Lembutnya nampak kuih lompang tu, akak tak pernah buat lagi, tp suka makan, nak mintak seketul dua buat dinner leh

    ReplyDelete