Sementara xbz n mood tgh rajin sikit,erm xla byk,tapi sikit jer rajin,aku update resepi kuih lapis yg aku amik dari umah noorsha nih lak eks..
Ekceli dari taun lps lagi wat kuih nih,lpas ajer noorsha post resepi,esk tuh aku dah wat,tapi besalah kan dah gitau tadi,ritu mls nak update,rini jer baru rajin,hikhik..
Secara jujurnya,resepi kuih lapis noorsha nih mmg lmbut n sedap,TAPI kalo anda mmg pemanis digalakkan menambah kuantiti gula eks,bagi aku mmg dah ok mnis tera tuh..Walaupon kuih lapis resepi nih mmg lmbut,tapi aku msih lagi tercari2 resepi yg mnggunakan tpng beras semata2 utk wat kuih lapis,dulu2 pernah mkn,mmg sedap sgt..Kalo da sapa2 yg tau tuh,nnti leh la share eks..
Kalo nak tgk pic kuih lapis yg sgt cun melecun n kedabom,silalah ke umah noorsha eks..
Tq ya noorsha utk resepi ni,Ct c/p letak kat sini lak eks..Mekasih byk2 tau..
RESEPI KUIH LAPIS
Sumber : Noorsha
Bahan²
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 cawan santan kotak(Aku guna santan fresh)
1 cawan susu cair
2 cawan air
2 sudu besar minyak sayuran(xletak dah coz gna santan fresh)
secubit garam
Cara²
1. panaskan kukusan. sementara itu satukan semua bahan dalam mangkuk, kacau ala kadar hingga bersatu semua bahan² kemudian masukkan adunan tersebut ke dalam blender. Blend hingga smooth.
2. Bahagikan adunan sama banyak.Satu diletakkan sedikit pewarna merah dan satu dibiarkan plain.. boleh juga bubuh kaler kegemaran masing²....^^
3. Sapu acuan dengan minyak. Noorsha guna acuan lompang kali ni.. nak guna loyang pun boley.... Susun acuan dalam pengukus dan sudukan warna pink di setiap acuan. Kalau guna loyang, masukkan sesenduk demi sesenduk ye.. agak² lah...
4. Tutup kukusan dan kukus seketika. jgn lupe lapik dulu tudung periuk kukus ngan kain bersih ya..... kalau kukus guna acuan lompang @ acuan yang kecil x lama..lebih kurang 2-3 minit je....kalau guna loyang mungkin ambil masa 5 - 7 minit la, bergantung pada macammana tebalnye lapisan yg kite wat tadi tu :)
5. Buka tudung periuk, sudukan @ sendukkan pula warna plain pada setiap satu acuan @ loyang. Tutup semula periuk dan kukus lagi... Buat selang seli begitu hingga habis ya.....
6. Untuk lapisan terakhir, kukus sekitar 10 minit jika anda menggunakan acuan lompang @ acuan kecil... jika menggunakan loyang, kukus lebih kurang 15 - 20 minit untuk lapisan terakhir ini ya...
7. Tunggu sejuk dulu baru hidang :)
Selamat Mencuba :)
eeeehhh cantiknya! warnanya sungguh memikat... rasa nak telan je sebiji2!
ReplyDeletewalla... sangat cantek! teringin pulak nk melapis...
ReplyDeletesalam ct....comelnya kuih lapis, bntuk love tu cantik la...sukeee
ReplyDeleteAssalam Ct, cantiknya kuih lapis tu, rajin kukus lam bekas yg tecik2 gitu
ReplyDeletecantiknya kuih lapis jika dibentuk sebegini....
ReplyDeletebelum pandai lagi ni nak melapis kuih ni..huk3...
cantik kuih lapis ni CT..comelx2 jer..:)
ReplyDeleteAs'salam CT
ReplyDeletekuih lapis ni jangan kata nak menolak, lagi k.ct tarik dengan pinggan2 nya sekali tu kang..hahaha
k.ct pun suka kuih lapis yang mengunakan tepung beras saja. kalau CT nak cuba rasanya Rinnchan ada kot. Tak berapa pasti tapi kena cari dulu lah ya..hehehe
guna hp pun cun gak pic ni. mesti guna nset canggih manggih ni kan..hehehe
nak kuih lapis lap u lap me satuuuuu!!! tun mmg maleh betul kalau bab nk kukus selapis2 nih.. menguji kesabaran.. huhu
ReplyDeletecomel pulak bentuk lup2 tu....nak try buat guna acuan tu la...
ReplyDeletecantikla hat yg bentuk love tu...dah lamanya kita tak makan kuih ni..malas nak melapis sebenarnya...hehehe..elok je cantik ct keluarkan dari acu dia...:)
ReplyDeletesalam ct..time kasih yer sudi cube kuih lapis ni..btol tu kalau sape2 pemanis orgnye kene tambah kuantiti gula.. kite mmg x kuat manis, takat yg tu jer blh masuk.. hehe.... cantik ler wat gune bekas lopo2... blh wat surprise utk buah hati ni... hahhahjaha
ReplyDelete