Friday, May 18, 2012

Homemade Dadih,Sedapnyerrr..


Assalamualaikum..
Salam ari jumaat yg penuh barakah..Selamat petang wat semua..Panas2 nih layan dadih yg sejuk2 nih mmg la sgt2 sedap n segar jer rasa..Pagi2 tdi ujan lebat sungguh,tapi kejab jer,skng nih mmg tghri n ptg panas terik jer..

Nih 1st aku wat dadih sendri,selalu wat juga,tapi guna yg segera jer,senang la kan,Tapi terus terang ckp yg versi homemade nih fuhh mmg sodap..Anak2 berebut ngaanga mulut bila aku nak suapkan..Aku wat half adunan n dapat 10bekas yg kecik2 tuh pastu yg gelas dpt 2biji..Yg gelas ofcoz lah utk ummi n abah,wat 3layer lagi,haha..

Yg wat aku tertarik nak try rcp nih sbb xmenggunakan coffeemate,kat umh nih mmg xpernah beli pon coffeemate nih,hehe..Nih hasil skodeng umah tun la ni yg watkan aku tergoda,hehe..



Aku wat 4 perasa,coklat,blueberry,stoberi n pandan,semua sedap,hehe..

Aku amik resepi kat umah tun telani,resepi asal dari kak nor,tapi disebabkan kat umh aku jarang2 beli fresh milk,aku ikut jer resepi olahan dari Tun..Tq bebanyak utk tun n kak nor diatas resepi yg mmg sedap , marbeles n bombastik nih ya.
 
Homemade Dadih
Sumber Asal: Kak Nor @myr
Olahan: tun telani

Bahan2:

  • 10gm serbuk agar2
  • 2 tin susu sejat (800ml)
  • 1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
  • 2.4 liter air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
  • perasa pilihan ( tun guna 1 sk coklat emulco, dan 1 sk pandan paste)
Cara2:
  • masak serbuk agar2 bersama air hingga mendidih. tun larutkan agar2 dgn sedikit air dulu supaya tak berketul.
  • masukkan susu sejat, garam, gula, tepung jagung dan perasa pilihan. masak dgn api sederhana dan selalu dikacau. apabila nmpk hampir mendidih, tutupkan api. jgn masak lama, takut dadih keras.
  • kalau nk buat 2perasa, lepas masukkan susu sejat, garam, gula, dan tepung jagung, kacau2 kejap dan bahagikan dulu baru masukkan perasa.
  • tapis ke dalam bekas kecil2. sejukkan dan blh dimakan.



ni resepi asal ye :)


Homemade Dadih
resepi: kak nor@myr

Bahan-bahan ( 16 bekas -spt dlm gambar )
  • 10gm serbuk agar2 - kalau nak guna agar2 bertali boleh guna 1/3 dari sebungkus agar2 cap bulan(warna merah)
  • 1 liter susu segar biasa
  • 1 liter susu segar berperisa coklat
  • 1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
  • 1.2 liter air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
  • 1sudu teh coklat emulco

Cara-cara
  1. Masak agar2 bersama air hingga mendidih. Jika guna agar2 bertali, rendam dulu supaya lembut dan lebih cepat hancur. Masukkan garam dan gula. Masukkan adunan tepung jagung. Masak hingga mendidih.
  2. Bahagi dua adunan agar td. Masukkan kembali 1 bahagian agar kedalam periuk dan masukkan susu segar putih. 1 bahagian lg dimasukkan kedalam periuk yg lain dan masukkan susu berperisa coklat dan coklat emulco.
  3. Masaklah kembali adunan tersebut. Gunakan api yg sederhana sj dan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak berketul. Apabila nampak tanda2 mendidih, padamkan api. Peringatan: jgn masak terlalu lama nanti dadih menjadi keras.
  4. Biarkan hingga suam baru lah ditapis sebelum dimasukkan kedalam bekas. Masukkan dadih yg berwarna putih dulu dan bila ia sejuk dan mengeras bahagian atasnya barulah dimasukkan dadih coklat. Kalau nak lebih cepat bolehlah dimasukkan kedalam peti ais seketika.
  5. Sejukkan dalam peti ais, pastu bolehlah dimakan.
  6. Sekiranya ada yg nak buat berperisa strawberry, bolehlah guna susu perisa strawberry atau pun boleh juga guna kedua2 susu fresh putih dan tambahkan pewarna merah dan strawberry emulco.
  7. ** Satu kaedah lagi utk menghasilkan dadih coklat bg yg bimbang jika ikut cara2 diatas menyebabkan rasa dadihnya terlebih manis(bg hb dan anak2 saya rasa manisnya sedang elok je). Setelah diikut step pertama, masukkan 2 liter susu segar (putih) kedalam periuk (tanpa menggunakan susu segar berperisa coklat). Kemudian bahagi 2 adunan dadih dan 1 bahagian itu dimasukkan 1sb coklat emulco. (diletakkan 1sb kerana aduanan asalnya berwarna putih sdgkan jika guna susu segar perisa coklat perlu letak 1st shj )
Meh sapa nak,aku tlg suapkan..!

12 comments:

  1. Fuhhh..mengoda terus ni.dgn cuaca panas terik ni layan lak dadih yg sejuk2 hilang terus rasa panas badan..
    lagi sedap yer Ct?akak bese wat yg segera aje

    ReplyDelete
  2. amboiii, rajin sungguh ct buat dadih ye...tetiba tekak akk ni pun terasa sejukkkkk....ihihihihi

    ReplyDelete
  3. ~byknya dadih dia hehee..Yana pnh bt jgk dadih resepi kak nor nii..sedap tp yana xsuka sgt mkn dadih..hubby dgn damia jer mkn..xtau nape tekak ni xgemar sgt dadih dari zaman bdk2 lg ^_^

    ReplyDelete
  4. percubaan ke 5 komen.. testing..testing..

    ReplyDelete
  5. haa.. berjaya pun.. hihi...
    tun nk yg layer! xkiraa! xkira!! curi yg akak nyer.. hihi.. tun malas betul nk layer sendiri sbb kene tunggu sejuk dulu baru tuang next layer tu.. nmpk ngat kurang penyabor nyer kan.

    ReplyDelete
  6. wahhh rajinya siapa layer2 lg...:)

    ReplyDelete
  7. Waalaikumussalam Dana,
    wah! bolehlah kak Amie pilih ye sebab banyak pilihan ni... berlapis2 lagi tu sedapnya!

    ReplyDelete
  8. hamboi....rajinnya buat layer2...kite buat puding tauhu je...senang sebab xde kaler2, xde perisa2 dah. nanti nk try jugaklah resepi ni. senang sebab tak payah letak coffee mate. boleh simpan dalm fridge, agak2 nak makan, leh amik terus kan?

    ReplyDelete
  9. Salam CT,
    Waaaa...bestnya ada dadih kat sini, elok sangatla dengan cuaca yang panas seminggu dua ni, pekena dadih semangkuk, lega rasa....

    ReplyDelete
  10. Bila baca tajuk homemade dadih je, dah agak ni mesti resipi Kak Nor..hehe. Memang love dari dulu hingga karang buat dadih ikut resipi ni. Memang suka sangat. Rasa nak gi godek lagi.

    Pass me few cups too dear...ooo bes!!! ;)

    ReplyDelete
  11. sedapnye tenok..terliur ptg2 ni

    http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/

    ReplyDelete