Erm 1st time wat n merasa kuih jongkong ni..nama pon baru 1st time juga tau,jakun sungguh kan,tuh pon sekbek kak mas yg tayang lam fb,pastu terus godek2 kuih ni ari senin baru ni..wat half adunan dpt 12 bekas,mmg lbh dari yg ckup utk family kecik cam kami nih ,tambah lak bulan2 posa nih kan,klo dpt air jer,rsa kenyang juga dah,ngan nasi n lauk pauk lagi..erm syukur alhamdulillah rezeki yg di kurniakan..Pastu bgi juga ke jiran sebelah wat merasa.hehe..Mmg terus terang ckp 1st time merasa kuih nih,mmg sedap n lembut lemak jer terasa..
Jom tgk rcp,kut2 ade yg tingin nk try..maceh byk2 wat kak mas n kak fida ats perkongsian rcp nih ya..sy share kat sini lak..
Kuih Jongkong Mangkuk
Resepi : Kak Fida@myresepi.com
Bahan :
24 mangkuk plastik 100ml
Untuk Lapisan Bawah :
gula melaka secukupnya dihiris2 halus atau gula merah
Adunan Hijau :
1 cawan tepung beras
2 sudu kecil tepung sagu - Mas guna tepung jagung
5 cawan santan cair = ( 100 ml KARA + air )(Aku guna santan fresh)
1 sudu kecil pes pandan
1 sudu kecil air kapur
Adunan Kuning :
1 cawan tepung beras
2 sudu kecil tepung sagu - Mas guna tepung jagung
5 cawan santan pekat = ( 400ml KARA + air )(Aku guna santan fresh)
2 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning
Cara :
Letakkan 1/2 sudu besar hirisan gula melaka @ gula merah kedalam mangkuk2 kecil dan ratakan.Ketepikan.
Campur kesemua bahan hijau,kacau sebati, tapis, kemudian masukkan kedalam periuk dan masak hingga hampir pekat dengan api
yg kecil..sentiasa kacau hingga adunan pekat dan likat serta licin yerk
atau berkilat dan boleh tuup api. Memang agak letih sikit nak mengacau
sebab mengambil masa lama.
Tuang adunan hijau tadi ke dalam mangkuk yang berisi hirisan gula melaka dan kukus hingga gula mencair dalam 8 minit.
Sementara itu, campur pula adunan kuning,tapis dan masak hingga hampir pekat, sama seperti adunan hijau tadi dan matikan api.
Tuang adunan kuning ke atas lapisan hijau dan kukus lagi hingga kuih masak lebih kurang 15 min.
Keluarkan kuih jongkong dan hidangkan suam atau dingin.
Salam, CT. Kuih2 macam ni memang selalu jadi idaman tekak di bulan puasa kan.. Ohhh, gula tu taruk bawah sekali rupanya ya.. sebab akak pernah tngok dekat tv, guna daun pisanglag tapi, dia tuang gula tu last sebelum mengukus. Memang versi modenlah ni, hehe
ReplyDeleteSalam...sana sini tayang kuih jongkong ni...senang kan buat dalam bekas kecil2 gitu...
ReplyDeletewaa.. lajunyer dik... baru je nampak kat rumah mas baru ni...
ReplyDeletesalam tuan rumah pun dah buat yeeee...mmg npk sambutan yg hebat pd kuih ni....perlu cuba ni...maklum le x pernah rasa lg....
ReplyDeleteassalam Ct sedapnya tgk kuih jongkong tu, akk pun tak pernah rasa, teringin gak nk buat
ReplyDeletekita baru buat kuih ni semalam...memang sedap...lembut je :)
ReplyDelete