Thursday, August 2, 2012

Kuih Cara Manis /Berlauk

 Assalamualaikum..arini bersiaran di awal pagi,heeheh..tgh wat pe tuh...da yg tgh tido blk ke..aku kdng2 pas solat n hb g kja,mmg tido blk gak,hehehe..sejak peknen nih pagi2 mmg rsa xbape larat cikit,dah msk tghri ok jerla nnti..

Erm kuih cara nih wat marin..dah lma tgk kak izah n kak nieza wat,tapi stok santan fresh n klpa parut mmg xde,santan kotak jer yg ada,aku klo wat kuih2 lma suka lgi gna santan fresh,lbh lembut,terasa kesedapan n lebih lemak uuu,hehehe..Tanguh2 erm marin baru wat,hehe..inti daging dah siap wat awal lagi,sbb leh wat roti john sama,aku wat inti kli nih letak serbuk kari cikit,kira roti john n kuih cara pon leh msk lah,hihii..kes mls jugalah nih kan..

Oklah xnak bebel2 dah pepagi nih,meh kita tgk rcp jerlah eks,hasil kopipes dari umh kak izah..tq kak juga penyumbng rcp asal cmg ler sapa lagi kan,hehehe..



Kuih Cara Manis Resepi Warisan
Sumber: CMG,  Kak Nannie
  
Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)
2 biji telur
3 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan



Cara Membuat:
Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang.... Selamat mencuba.

7 comments:

  1. tahun ni belum mencara lagi, tensen dek acuan yang selalu lekat bila buat, sudahnya banyak yang buang dari yang makan... :0

    ReplyDelete
  2. bulan puasa ni tengok macam2 kuih kat dapur teman2 dah tak tahu nak buat yang mana dulu lah ct..akak suka yang berlauk sebelah tu..heheh

    ReplyDelete
  3. Yana lg suka cara berlauk..pe2pun klu ada depan mata bedal jer yg manis tuh hihii..

    ReplyDelete
  4. rajinnya buat sekali dua..satu masin, satu manis.lengkap 2 rasa..

    ReplyDelete
  5. sedapnya cara berlauk...kita tak buat lagi kuih cara bulan pose ni..rasa2nya tak buat kot sebab nanti masa raya ada org nak tempah kuih ni..tunggu time tu la baru merasa...hehehe

    ReplyDelete
  6. sedappp..ank ada jgk suruh akk buat tp malas btl la..he hhee nampak cantik jew:)

    ReplyDelete
  7. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete