Tuesday, April 16, 2013

Resepi Ikan Pari Bakar Ala Nyonya..


Assalamualaikum..
salah 1 menu lunch arini utk En hubby trsayang..
Ikan pari mmg febret en hubby,klo wat asam pedas ke,bakar ke,goreng ke,mmg sume dia suka..
Bila dah beli ikan pari tuh,mula lah gugel cari rcp2 terbaru,kli nih try rcp dari dapo kak Ummi lak,rcp asal CMG..bila tgk kt link yg kak ummi letak tuh direct ke blog CMG,bkn ke n3 resepi nih,kat dlm blog Cmg resepi ikan pari bakar bhn2 n nama rcp lain lah pula..Daun limau tuh xde lah pula..ermm,sbb aku ikut rcp cam kak ummi,so aku letak link kat dapo kak ummi jerlah..Ape pun tq utk kak ummi n CMG..

Bila tanya hubby sedap ke x,dia kata mmg sedap,aku tgk berselera jerk dia menikmati hidangan arini,yerlah mesti berselera kan air tangan bini tersayang,aku msk ngan penuh kasih syg tau,hihi..
 K lah jommm zasss tgk rcp lah eh,mek nih pon dah bgn n aku pon xleh dah nk berjimba2 lagi dpn lappy nih..
 
Ikan Bakar Ala Nyonya
sumber Resepi:- Kak Ummi Zaihadi
Resepi Asal:- Cik Mat

Bahan:-
  • 2 keping (500 gm) ikan pari (diperap garam dan asam jawa, cuci bersih dan toskan)
  • 2 helai daun kunyit
  • 2 kuntum bunga kantan - dihiris halus
  • 2 helai daun limau purut
  • 1/2 cawan santan
  • 3 biji limau kasturi - ambil jusnya
  • 2 keping alluminium foil
  • Garam dan gula secukup rasa
Bahan Pes (ditumbuk lumat):
  • 4 camca besar cili kisar (boleh guna 6 - 7 biji lada merah) - akak guna lada merah
  • 8 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1 hirisan nipis halia
  • 2 biji buah keras
  • 2 batang serai - hiris halus
  • 1/2 inci belacan yang dibakar
  • 1/2 inci kunyit hidup
Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat tadi hingga harum.
  2. Masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga jadi pes.
  3. Matikan api, masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan ketepikan.
  4. Bentangkan alluminium foil dan letak daun kunyit di atasnya.
  5. Bahagikan pes kepada 4 bahagian. Ratakan satu bahagian atas daun kunyit tadi, tabur hirusan kantan, letak ikan dan akhir sekali lumurkan satu bahagian lagi pes atas ikan dan tabur lagi bunga kantan. Ulangi proses yang sama untuk satu keping ikan lagi.
  6. Bakar atas bara api dapur arang. Boleh juga gunakan oven...(akak gunakan oven je lerrr pada suhu 190C selama 30 - 40 minit. Pada 10 minit terakhir, akak buka pembalut foil dan bakar dengan menggunakan api atas sahaja untuk sedikit garing..jangan terhangus dah ya)

17 comments:

  1. suka suka suka ....
    lama kak mas tak buat pari bakar...
    mengeliurrrkan laaa

    ReplyDelete
  2. kalu CT yg masak sure akak jd kepingin.. hehe... pandai tul cari resepi sedap2...

    ReplyDelete
  3. mcm penah try buat nii.. hasben tun suka makan pari, tun mkn sikit2 je. hihi..

    ReplyDelete
  4. sedapnya..tergoda sungguh...bergelodak perot..da lama xmakn ikanbakar..

    ReplyDelete
  5. Selalu nmpk nma ni kat fb rasanya, ni baru jumpa blog orgnya...akk dah friend tu:-)
    sedap ni ikan pari bakar...nnti boleh cuba. Akk masukkan blog awak dlm list akk ye:-)

    ReplyDelete
  6. Sedapnya.. kalaulah kakak rajin dan pandai macam ini alangkah bestnya. Aroma masa bakar macam kakak boleh bau aje:)

    ReplyDelete
  7. Harumnya aroma ikan bakar ni Dana... sedap betul kalau dibuat lauk makan tengahari kan... siap ada cili lagi tu...fuhhh berfelu-feluhhh beb!

    ReplyDelete
  8. akak memang salute dgn Ct, akak klu nak makan ikan bakar, memang makan kedai jerla jawabnya, hehehe

    nampak sedap sangat tu, patut pun hubby puji

    ReplyDelete
  9. ih gimana tuh rsanya dari ikan pari , saya lom pernah nyoba

    salam kenal

    ReplyDelete
  10. Assallamualaikum ct..

    Hehehe..dah tau rahsia akak kan. Anyway tq for the wish dan doakan akak dan kandungan berada dlm keadaan yg baik hingga sampai masa deliver nanti ye..
    Ct, mana menu lain ni. Dah masuk bulan 5 dah ni..hehehehe..*org yg cakap ni tak sedar diri dia pun cuti blogging sampai 5 bulan..hehehe

    ReplyDelete
  11. Salam perkenalan. Mmg nampak sedap & menyelerakan...nak cuba juga nanti

    ReplyDelete
  12. Assalam Ct sedapnya pari bakaq ni, kalomkn dkt penag tepi sea gatetu pun bestkan, akk selalu kak lina yg belanja pari n siakap bakar hehhe

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum kak..salam kenalan dr zila..sedap nampak ikan akak tu.. tergoda zila tau..

    ReplyDelete
  14. Salam...tuan rumah.
    Menarik gak blog tuan rumah.
    Mohon izin copy paste resepi kat sini... Nampak sedap sangat!!

    ReplyDelete
  15. salam kak..

    salam kenalan... semalam dah try resepi ni.. sedapnya macam makan kat kedai. tp saya guna pemanggang ajaib..

    ni review saya..

    http://iamazue.blogspot.jp/2013/07/resepi-ikan-pari-bakar-ala-nyonya.html

    ReplyDelete
  16. MACAM SEDAP AJER... LEH CUBE NI....
    MENU BERBUKA ESOK....;)

    ReplyDelete