Thursday, January 24, 2019

Resepi Kuih Tepung Bungkus Yang Paling Sedap Dan Pelbagai Tips Menarik



Assalamualaikum n selamat pagi hampaa..Arini kami nak share kat hampa gud news kami..Alhamdulillah  syukur sgt rezeki  Allah rcp Tepung Boko Ubi Kayu yg kami share aritu telah Di share kat Page Sirap Limau di Fb..
Teruih la utube channel  kami naik..Ramai yg sudi Subscribe  Channel  kami ..Alhamdulillah syukur  sgt2..
Wokey sebab mood kami manyak baik n happy,so kami update la Blog kesayangan  kami ni dgn rcp n tips baru..
Ada yg suka mkn kuih tepung bungkus x..Sure la ada Kan.. Kuih tradisional  yg sedap n kami suka sgt..
Kuih ni kalo nk beli payah la nk jmpa yg Betui2 sedap mcm org tua2 kat kg buat..
So jln penyelesaian nya mmg kna buat sndri  juga la baru puas hati..
Rcp kat bawah ni kami dah RnD n kami sgt puas hati dgn Kuih Tepung  Bungkus  kami ni..
Rasa lembutt,lemakkk manis yg perghh mmg meletup lah..

Blh tgk video  step by step kat utube  channel kami  di sini na..https://youtu.be/Z9ar2uOlq8Q
Jgn lupa klick button subscribe na..

Resepi Kuih Tepung Bungkus Yang Paling sedap

Daun Pisang yg dipotong dan dilayur secukupnya

BAHAN A
 INTI KELAPA

1Biji Kelapa Parut Putih
2 Keping Gula Gerek/1ketul Gula Melaka
2Sudu Gula Merah (Blh letak Cikit Utk warna yg lebih hitam menawan)
1Sudu Besar Gula Pasir
11/2Cawan Air
1Sudu Besar Tepung Gandum
Daun Pandan Simpul

Cara-cara
Masukkan Semua bahan,masak hingga Hampir kering.Salu Kacau supaya tak hangit..
Masukkan pula tepung gandum,Gaul sebati dan masak kan inti sampai kering.
Sejukkan inti sebentar , dan buat bebola kecil,ketepikan inti dahulu...

BAHAN B
UNTUK BALUT INTI

1cawan Tepung Pulut Air secukupnya Cara-cara Gaul sebati tepung pulut dengan air.
Uli hingga lembut dan tidak melekat di jari. (Ala2 nak buat kuih buah melaka tu).
Doh Sedia di gunakan..
Doh ni nanti kita akan ambil dan balut nipis inti yang kita bulat2 kan tadi..

BAHAN C
BADAN KUIH
1Cawan Tepung Beras
4Cawan Santan(Sy salu letak 4cawan sbb nak kuih yg lembut)
Garam Secukup Rasa
Daun Pandan Simpul

Cara-cara
Masukkan Semua bahan kacau smp pekat..

Bentang kan Daun pisang ,ambil 2sudu Besar adunan Badan kuih,letak 2Biji bebola inti yang dah dibalut ngan tepung pulut tadi..
Bungkus kemas Daun pisang.. Kukus kuih sehingga masak lebih kurang 15 ke 20minit. Sedia untuk dinikmati 😁

Selamat mencuba Na semua

****kalo nak lebih paham blh la tgk video step by step kat utube channel  kami di sini

https://youtu.be/Z9ar2uOlq8Q

*Tips Utk air gula kna campor dengan Gula Merah timbang baru la warna inti cantik,x pucat.
Inti yg xabis boleh di frozenkan.
Sebelum bulat2 kan inti,masukkan inti ke dlm peti ais sekejab supaya inti senang di bntuk.
4 Cawan santan utk kuih yg lembut,blh juga dikurangkan
Kuih Tepung Bungkus  blh juga di frozenkan. Nak mkn msuk microwave  sekejab@ kukus sekejab.

No comments:

Post a Comment