Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Friday, March 4, 2011
Roti Burger
Assalam,nyaman n sejuk jer pagi nih,mula la aku rasa cam nak continue tido aje bila nmpak dak syazana nih nyenyak tido..ngee..Mek syifa lak bgn nenen dari 6lbh tadi xtido2 blk,aduh syg cmna ummi nak wat kja nih(nak update blog).Sambil menaip puntgh nenen gak nih,xpola jnji dia xcool..Resepi roti kali nih akuangkut resepi dari umah kak hana..Kak hana,sy cnp utk rujukan nx time yer..
Bun beger ni aku wat 2biji jer,n dah slmat msuk perut aku n hubby dinner mlmtadi..hehehe.
Sumber Resepi:-kak hana
Bahan-bahan
* 250 gram tepung high protein/ tepung roti
* 50 gram tepung gandum
* 2 sudu besar gula
* 1 sudu kecil garam
* 2 besar tepung susu
* 1 ½ sudu teh yis
* 1 biji telur (kecil) - (tingglkan sdkit utk gliss pd roti)
* 2 sudu besar marjerin atau mentega
* 100 ml susu segar
* 60 ml air suam
Xda daun salad peberet hubby tuh,letak tomato jerla..Huhu,mcm xmeriah kalu salad xda
Untuk Gliss
baki telur tadi+1 sudu kecil susu segar+beberapa titik madu ( kilat nnt roti tu)
Cara-cara
* Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan uli sehingga menjadi doh. ( Jika Ade Bread Maker masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan tekan ON je) tunggu sampai siap.
* Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh menjadi licin dan lembut. Perap doh selama 1 jam.
* Selepas doh diperap, uli roti sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka. *hana tambah:Jika ingin wat roti burger, bulatkan seperti bun then tekan sedikit agar sedikit leper dr bun biasa.
* Atur roti yang telah disediakan kedalam loyang empat persegi yang telah dilenser dengan mentega . Perap sehingga roti naik dua kali ganda.
* Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Sapukan roti dengan bancuhan telur dan tabur bijan di atas doh roti burger , akhir sekali bakar selama 18 ke 20 minit atau sehingga kekuningan. Bila roti telah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega cair.
Wat juga versi letak chedar cis
- tips supaya bijan melekat pada roti, mula-mula gliss roti dengan telur dan tabur bijan, masa baki bakaran ade lebih kurang 10 minit, buka pintu oven dan spray roti tadi dengan air, InsyaAllah bijan tu akan lekat elok je atas roti nanti.
wahh..pepagi tayang roti..
ReplyDeletecantik dah tu roti tu...
nampak gebu jer..he..he..
wah ct..menggoda tul ngan kegebuan roti itu..jom jom tuko roti jom..akak pun meroti gak neh..ngehehe
ReplyDeleteKak mas,xla secantik roti akak lagi,kena byk praktis lagi,gpun sjak dak kecik nih,semua kja nak cpat aje..Mkn pong kekadang smp tercekik,ngee..
ReplyDeleteKak izah,
ReplyDeleteroti dah abis,meh kita tuka ngan kek lapis eks,aci x..