Friday, September 23, 2011

Apam Kentang Again

Assalamualaikum n selamat pagi jumaat semua..Uii sekejab jer dah jumaat lagi nih..Pastu sedar xsedar bulan syawal juga akan meninggalkan kita semua..InsyaAllah da umur panjang dapat lagi bertemu bulan ramadhan n seterusnya bulan syawal taun depan..
29Hb nih jemaah2 pon dah nak berangkat menunaikan fardhu haji,Moga2 beroleh Haji yg mabrur n segala amalan diterima Allah SWT,InsyaAllah.
Alhamdulillah Paksu n maksu aku juga InsyaAllah akan berangkat ketanah suci 5hb10 nanti,Moga2 selamat pergi n selamat kembali ketanah air,Moga paksu n maksu mendapat haji yg mabrur,Da rezeki InsyaAllah kami juga nak menjejakkan kaki kesana..
Paksuuu jgn lupa tlg berdoaaa depan Kaabah nanti seperti yg cheq minta tuh no..Nanti cheq tulih tau pa doa2 tu,hehe..Uishh dah melalut sakan dah ni,meh kita tgk resepi lak ek,b4 nih dah pernah wat,kali nih wat lagi,hehe..

Apam nih dah 2kali wat,kali nih dpt 6biji saiz nih n 8biji saiz kecik tu..

Tangan budak yg dah xsabaq nak mkn apam..Syazana mmg sama jer mcm abahnya,suke sgt jenis2 apam gini,aku wat pon mmg utk depa jer,aku xsuke sgt,aku adala rasa yg kecik lebiu nih 2ketui smbil2 suap syifa..Bkn sbb apam nih xsedap,siyes ckp apam nih mmg sedap,cuma aku jer mmg xbape suke kuih2 apam gini..

APAM KENTANG
Sumber : Seri
Sumber : SecubitGaramNor67
Bahan-bahan:
* 3/4 cwn gula pasir
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn kentang rebus
* 3/4 cwn tpng gandum
* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder
* pewarna hijau/pandan paste
* 250 ml santan


Cara-cara:

1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dgn kelapa parut.









Lebiu2 yg tecik nih utk syazana..

8 comments:

  1. selamat pagi jumaat sayangku...
    dah meninggalkan bulan syawal..bermaksud hampir2 paksu kamu ke tanah suci..
    moga jemaah haji dipermudahkan menunaikan ibadat disana amin..

    wah!!!
    mmg cecomelnya apam kentang nun..
    warna yang ceria..
    hantarkan pada kak ayu 1 set ya..
    lapor nie..
    hehehhe

    ReplyDelete
  2. omeynyerrr~~~ tun suka mkn apam gini!! tp hasben tun x suka :( sbb tu jarang buat bila duk umah nii.. nnti tun sorang je yg duk ngadap, tu yg bam-bam badan tuu..

    ReplyDelete
  3. comeiiinya apam love...
    nakkkk..

    ReplyDelete
  4. salam ct...
    miz xpernah buat apam ni wpon dah ramai geng masak dok buat...ntah la npe nye hehehe

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum ct cayang...
    cpmelnya apam kentang nie ct... cam nak capai jer tau sebiji dua... akak x perna lg buat apam gini... n mmg akak jarang buat apam sbb selalu jer x menjadi... huhuu... ^_^

    ReplyDelete
  6. wahhhh...cantik nyer apam dia..kalerpul lagiks...terguda..terguda..

    ReplyDelete
  7. kak ct....kite berkenan la acuan tu....kat mana nak dapat lebiu2 mcm tu....buat apam pon nampak comel je bentuknya..

    ReplyDelete
  8. cantik la ct..buat apam dlm bekas cam gini...memang menarik rupanya..:)

    ReplyDelete