Apam ni menu minum ptg kelmarin,xsangka sedap apam nih,mula nmpk kat umah kak nor nmpk menarik,tapi teragak gak nak wat,pastu belek2 tgk kak nor dahbyk kali dah wat n kata sedap,so ari isnin lagi mmg dah siap rebus n lenyek kentang,pastu smpn esbok,sbb ari senin hubby blk lmbt,ptg marin barulah tertunai hasrat di hati nak mengapam..Hubby mmg suke ajer ngan apam2 nih.Xsangka xrugi mencuba apam nih,mmg sedap,lembut ajer,hubby smbil mulut penuh apam xsempat kunyah ckp sedap,hehe..Syazana pon komain suke..Aku wat half adunan,dpt 8biji saiz ni..Kira puaih mkn la bagi family kecik cam kami nih kan..Aku copy resepi dari kak nor secubit salt ajer,kak nor lak amik kat umah kak seri,Tahla sapa punyer resepi asal,papun tengs bebanyak utk semua yg terlibat..
Ingat nak wat versi 2 layer,tapi sekali syifa nangis punya lah kuat,nana pon bgn gak,last2 xjadi layer,aku tuang terus ajer lah,huhu..
APAM KENTANG
Sumber : Seri
Sumber : SecubitGaramNor67
Bahan-bahan:
* 3/4 cwn gula pasir
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn kentang rebus
* 3/4 cwn tpng gandum
* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder
* pewarna hijau/pandan paste
* 250 ml santan
Cara-cara:
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dgn kelapa parut.
*Nak post pagi esok,terpublist ler plak,huhu..
4 comments:
adehhh gelaran baru .. secubit salt.. salt pun salt la.. tak leh banyak2 salt, darah tinggi kan..hihihi
Kak NOR,
Hehe,betoi kak jgn dapat darah tinggi udah kak,hehe..
bestkan ct apam ni...
kak pun dah try dulu.....
lembut berlemak jerk...
Kak Mas,a"ah xsngka mmg sedap lembut ajer apam nih..Suke sgt..
Post a Comment