Menu feberet aku nih,hubby pon dah bini dia suka,kena wat2 suka lah juga kalo xsuka pon..Kalo dapat nih,ratah gitu jer xsempat nak mkn nasi dah sedar2 dah licin sepinggan,adoiyaiii bini sapalah tu..Mmg sedap sgt bgi tekak aku lah,org lain xtau lah eks..
Wat juga tomyam ayam,ayam lagi,yerla ayam jer byk lam esbok..Pastu wat juga brokoli goreng campur cendawan n telur dadar yg xcun langsung,goreng sayur n telur kelam kelibut,coz hb dah blk nak lunch..Ah lantaklah,janji sodap n kenyang msk perut..
Kalo anda jenis yg suke kerabu n masam2 nih,eloklah mencuba resepi nih,mmg sedap..Ayam versi aku msh lagi salut ngan breadcrumbs.Kalo nak tgk resepi yg asal kat sini ek..
Bahan2
2 ketul dada ayam (dada ayam dari seekor ayam saiz sedang)Aku guna 1ketul paha ayam yg dibuang tulang)
1 cawan Quaker Oats Quick Cook(Aku ganti ngan serbuk roti)
½ cawan tepong jagung(Xletak)
½ sudu kecil garam
1 sudu besar sos ikan nampla (Letak Lea &pearin)
Lada sulah secukupnya(Aku tmbah juga lada hitam yg ajishio)
Aku tambah Bawang putih 1ulas n sos tiram
1 biji telur, dipukul sedikit
Minyak masak secukupnya
Bahan2 Sos
3 sudu besar Sos Chili Thai
2 sudu besar jus lemon
1 sudu besar sos ikan nampla
Secubit garam atau secukup rasa
Bahan2 Tambahan
2 ulas bawang merah ~ dihiris nipis
5 chili padi ~ dihiris halus
1 batang carrot ~ disagat/hiris halus memanjang(Aku letak Half biji jer)
1Biji Buah ManggaMuda Disagat/Hiris memanjang(Aku tambah)
1 biji oren ~ buang kulit & hiris nipis (optional)
1 sudu besar bijan (disangai terlebih dulu)(Aku Xletak)
Cara2 Menyediakan
1. Buangkan tulang ayam pada bahagian dada ayam tadi & ambil isinya saja. Hiris nipis memanjang kesemua isi dada ayam tadi. Perap bersama sos ikan, garam & lada sulah. Gaul rata & perapkan selama 5 minit. (Aku perap 3jam)
2. Sementara itu.. campurkan Quaker Oat Quick Cook bersama dengan tepong jagung & digaul rata. Ketepikan dahulu.
3. Masukkan telur yang dipukul terlebih dulu ke dalam isi ayam yang diperap.
4. Salutkan isi ayam dengan bancuhan oats dengan tepong jagung tadi. Aturkan dalam pinggan atau bekas yang sesuai.
5. Panaskan minyak secukupnya. Goreng isi ayam dikedua2 bahagian sehingga kekuningan. Angkat & tos.
6. Dalam mangkuk kecil.. campurkan Sos Chili Thai bersama dengan jus lemon & sos ikan nampla.
7. Dalam satu bekas yang sesuai.. campurkan isi ayam yang digoreng tadi, hirisan carrot, hirisan bawang merah, bijan sangai, secubit garam & cili padi. Tuangkan bancuhan sos tadi & gaul rata & biarkan secukup rasa. Letakkan di atas pinggan hidangan & hias dengan oren yang dihiris. Hidangkan segera! Sedap & menyelerakan!
amboi ct payung ni kalau dah masuk ke dapuq tak berenti2 dia menunjukkan skill ya..hehe
ReplyDeletenampak sedap ayam tu..
salam peluk cium dari akak jugak ya ct.selamat hari raya..:)
ct...kita pun kalau dah suka satu2 masakan..memang akan duk ulang benda yg sama selagi tak jemu...hehheheh
ReplyDeleteaduhhhh..nampak sedap lah...pasti nak try test klu camni...sedapnyer..
ReplyDeleteuikkk... buat lagi ehh?? memang bestkan kerabu ayam nih..... akak pun suka gak.. terliur pulak tgk ct wat ni...
ReplyDeleteni mmg kompom jatuh chenta gila2 ni heheh..tekak kite suka..tak kiralah brp kali nak ulangan kan?sedap tu CT..
ReplyDeleteAmboi menu best2 ni lepaih ghaya :)
ReplyDeleteHello Zaliedana, you have a beautiful name.
ReplyDeleteAnd I love your this beautiful dish. I can see you have a black belt in cooking.
Looks so delicious....
Saya suka best tu chili merah lipstick. Very original.
And you are very good at taking photos, very good angle, very clear too.
Ini da tentu tiga pinggan nasi lichin, ha ha.
Have a pleasant weekend, and keep a song in your heart.
Lee.
presentation yg sgt menarik! dah semestinya rasanya pon double menarik!
ReplyDeleteheeheee.. tu kalau dah again n again tu mesti ler sedap sgt tu kan ct... tu ler dok ulang tayang lg n lg tu.. mcm akak gak.. kalau dah suka makan tu.. biar ler banayk kali ulang tayang... yang penting sedaapkan ct..
ReplyDelete