Versi kukus.
K lah berbalik pada mapin nih,sengaja aku wat 2versi,dua2 sedap,yg versi kukus dah jadi cam apam lak,sebelah atas melekat,cam leh letak klpa parut,hehe..Dua2 versi aku suke,nana suke,hubby pon suke..Berbaloi2 wat,sbb sdap..Kalo nak tgk versi da inti coklat kat sini eks..
MUFFIN PISANG INTI COKLAT
sumber: Ros Jintanmanis
Bahan-bahannya2 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan gula
*izah guna 3/4 cawan
2 biji pisang yang ranum
*izah letak 200gm(Aku guna 3biji utk half adunan)
1\2 cawan minyak masak
2 biji telur
1\3 cawan susu segar
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 sudu kecil baking powder
beberapa titik esen vanila
beberapa ketul coklat dairy milk ( ros guna jenama meiji)xletak kali nih,cuma letak coklat chip kat atas jer
Cara-caranya
1. Hancurkan pisang dengan menggunakan gelas dan letakkan 1/2 sudu kecil garam.
2. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, kemudian pukul telur hingga berbuih baru masukkan gula, pukul lagi hingga kembang.
3. Selepas itu, masukkan pisang dan kacau sebati, kemudian masukkan minyak, dan tepung sedikit demi sedikit, titik kan beberapa esen vanila, akhir sekali masukkan susu segar, masa ni jangan guna mixer ye, guna spatula atau senduk kayu je.
4. Cedokkan adunan tadi didalam papercup muffin ( isikan 3/4 papercup) dan letakkan coklat di tengahnya, bakar pada suhu 170darjah selama 18 ke 20 minit, *izah bakar 25minit, sejukkan atas redai dan tabur sedikit dengan sugar powder. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.
Assalamualaikum ct...
ReplyDeleteoo p jejalan yer... akak dok umah sorg2 jer tadi.. skg baru ada teman.. huhu..
ermm tgk muffin nie terus teringin nak makan tau... waaah rajin betul buat 2 versi sekali yer ct.... meh bg akak ckit.. ada x lg nie? ;)
amboi kak ct! comelnye mapin2 ni....suke jugak makan mapin pisang kukus. terasa kelembutannya...
ReplyDeleteSalam kak :)
ReplyDeleteMohon dah ambil gambar muffin akk untuk cerita dalam post blog saya http://supermoon11.blogspot.com/2012/05/layan-muffin-pisang.html
Salam kenal- Moon