Wednesday, December 7, 2011

Ayam Ros Pandan&Kerabu Epal Hijau.


Assalamualaikum..
Maaf lah eks kalo pepagi lagi dah tayang lauk ni..Seperti yg dijanjikan nih la lauk n kerabu yg aku gandingkan dengan nasi carrot kat bawah nun..Mmg best,gandingan yg sungguh sedap..

Utk kali nih aku wat ayam ros pandan,b4 ni pernah wat versi daging leh tgk disini,n versi udang,leh tgk disini..Wat versi apa pon mmg sedap bagi tekak aku yg mmg suka sgt ngan sambal2 gini..Ekceli raya yg lepas pon aku da msk ayam ros pandan nih utk bawa blk kg,sebanyak 3ekor,anak2 sedara sebelah hubby puji sedap,hihi..
K lah utk rujukan bersama aku copy n letak lagi resepi disini ya..Tq utk CMG,atas resepi yg best ni..

AYAM ROS PANDAN

BAHAN-BAHANNYA :-)
7 - 8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak, lagi sedap)Aku guna paha ayam
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
1 cawan air
1 camca besar gula melaka
2 camca besar bawang goreng
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan.

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato merah
7 biji cili merah
2 biji buah keras
1/2 inci halia
1/3 inci lengkuas
1 camca besar sos tomato

CARA MEMBUATNYA :-)
Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal2 (lembap2 jangan garing sangat). Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng..

Aku pertama kali tgk kerabu epal kat dapo kak nor,pastu tgk kak nor byk kali sungguh wat kerabu ni,baru nih kak lina pon da wat juga n kata sedap,so aku wat juga la klmarin,resepi mmg dah lama tgk n igt sikit2 bila tgk kat umh kak nor ritu,semalam sempat juga copy resepi n tgk betui2 resepinya..Maka,jadilah kerabuni..Da juga benda yg aku add lam resepi nih,pa pun terpulang pada selara memasing lah eks..Tq sgt2 utk kaknor n kak liza atas resepi ni..


KERABU EPAL HIJAU
resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 bj epal hijau
1/2 btg lobak merah
2 bj cili merah
2 bj cili hijau
1 kuntum bunga kantan
1 pokok daun ketumbar
1 bj lemon (diambil jusnya)
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa
*Aku add udang kering 1sdb,serbuk pati ayam,sos nampla n bawang besar yg dihiris,garam dah xletak dah..

Antara bahan2 yg diperlukan..

Cara:
Epal dan lobak merah disagat atau diracik panjang.
Semua bahan lain dihiris.
Gaulkan semua bahan dan tuangkan jus lemon.
Kacau rata dan rasakan masamnya
Sedia dihidangkan.

*Letak lam peti ais kjab lagi best bagi tekak aku lah,coz air dari epal akan klr..

8 comments:

  1. Set menu lengkap ni...fuhhh...ada kerabu epal lagi...bestnya...:)

    ReplyDelete
  2. wallaaa... mmg terbaik lauk kak CT.. dgn kerabu epal hijau feveret tun lagi tu.. nyaris2 menitik air liur atas keyboard ;p

    ReplyDelete
  3. Assalam Ct, mmg bestkan kerabu epal tu, akk pun dah buat...cantik kaler2 kerabu tu

    ReplyDelete
  4. salam ct..canting ayam tu posing... hehe..macam plating masterchef msia..:)

    ReplyDelete
  5. tu dia memang mebeles tul tgk lauk ayam ngan kerabu tu ct...terlioq akak kat sini ..sib baik hari ni dah tak posa...hehe

    ReplyDelete
  6. waduh tak tahan tngk kerabu apple dngn ayam ros pandan tu...mmng gandingan yg mantap lagi sedapppp...

    ReplyDelete
  7. sure tuan umah tgk nyenyak tdur ni..tkpe kmaz msuk ikut pntu blakang yee..senang nk tapau apa yg ada ntiii..muahhh..kmaz pun dh lama xbuat kerabu2 ni..susah klu anak2 jenis memilih ni..huhuu..

    ReplyDelete
  8. cantiknya ayam ros pandan tu duduk bersusun...macam tengah lepakkat taman... he he hehh kerabu epal hijau tu nampak meriah, mesti puas meratahnya ye Dana...

    ReplyDelete