Friday, July 22, 2011

Daging Ros Pandan&Ayam Kicap Berempah

Assalamualaikum,nih menu lunch kami arini..Mula tuh igt nak wat daging kicap berempah mamak style,tapi semalam lagi hubby dah bgitau arini nak sambal belacan ngan tempoyak,so KIV dulu la nak msk daging tuh..Pastu saja try msk pandan ros yg tgh pemes skang nih,ramai yg wat versi ayam,aku lak saja gatai wat versi daging,Alhamdulillah hubby ckp sedap..Mestilah best n wangi ajer,bawang goreng wat sendri,xmain yg beli ok..
Ayam kicap gini,mmg lah feberet aku,aku tumbuk bawang putih,merah,cili padi kasar2,pastu hiris halia btng mncis,pastu tumis juga ngan rempah yg kak mimi bagi,uii mmg sedapppp sgt..Pasnih nak wat daging kicap mamak style ngan rempah kak mimi bagi tuh..

Nih la feberet hubby..Rebung yg dicelur,fresh yg bawa dari kg..Pucuk ubi celur,Sambal belacan n tempoyak..Tempoyak nih kak anim bagi,Tengs ya kak anim..Da lagi jgn lupa bagi lagi yo,Haha..Teringin toi nak merasa masak lomak air tangan kak anim nih..

K lah utk resepi daging nih aku copy dari umah kak nor,tengs ya utk akak secubit garam n CMG atas resepi yg best nih..Esok lusa nak wat versi lain lak..

AYAM ROS PANDAN
resipi : CMGebu
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN-BAHANNYA :-)
7 - 8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak, lagi sedap)Aku tuka daging
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
1 cawan air
1 camca besar gula melaka
2 camca besar bawang goreng
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan.

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato merah
7 biji cili merah
2 biji buah keras
1/2 inci halia
1/3 inci lengkuas
1 camca besar sos tomato

CARA MEMBUATNYA :-)
Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal2 (lembap2 jangan garing sangat). Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng..

8 comments:

Amie said...

selamat petang Dana,
mesti sedap daging ros pandan tu.... wangi je bawang goreng & bau daun pandan tu ye....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam CT...

aduuhhh.. lazat2 semua lauk pauk yg CT masak ni............ nampak pun dah tau mesti sedap.. suami manalah yg tak sayang kalau dah mcm ni punya rajin kan.. hehe..

p/s: entry kat bwh tu... tak sihat tu apa cerita? ker betul2 shifa nak dpt adik? kekekeke... mekasih ler CT dok puji sakan ngan resepi batter crispy akak yg tak seberapa tu... mudah2an apa yg CT ckp tu dimakbulkan.. aminn...

Mas said...

rajinnya ct masak lauk..
mcm2 ada..
sedapp lak tu....
kak mas tumpang lunch sini la...

nOOrsha said...

salam ct... ayam mask kicap tu klo kat umah ni cepat jer laku.. peberet hb tu..hehehe

Unknown said...

wahhh memang sedap dan menyelerakan menu ni CT...ayam hitam tu menawan kalbu...ishhh lapar lak perut ni nk blkla..hehe

anymz said...

hamboi lomantiknyaaaaa...:D

wah..ni menu baru ni.selalu akak makan tempoyak dgn sambal tumbok je..ni ct payung makan dgn sambal belacan pulak..sedap ya..boleh try nanti ni.

Kak Sam said...

Alamak lambat lagi. mesti tinggal pinggan je kan.

Sheery Dream Cakes said...

kat cnie pun ada ayam ros pandan nnie yer... alahai tergodaaanya lagiii... nasib baik hari nie akak x memasak.. makan luar jer.. kalau x.. mesti buat malam nie.. sedap3X