Monday, July 25, 2011

Ayam Goreng Bawang&Udang Ros Pandan

Assalamualaikum,xleh pot pet byk2,jom layan resepi n pic lauk pauk yg sedap nih dulu,Anak2 xtido lgi..Syifa lak merap cikit,menaip pon sblh tgn,coz duk pegang dia sebelah lgi,punyalah terkedek2..
Daa jumpa lgi nnti2 ya..

Ayam Goreng Bawang
Sources:-From Kak Paty@Paty's Kitchen
2nd Sources:- Kak Ayu Singapore
INGREDIENTS
1 whole chicken cut into 12 / 1 ekor ayam potong 12
1 cup yogurt / 1 cawan yogurt atau tairu
3 tbsp meat curry powder / 3 sdb serbuk kari daging
2 tbsp paprika / 2 sdb serbuk paprika
3 tbsp garlic-ginger paste / 2 sdb pes halia-bawang putih
1 tbsp turmeric powder / 1 sdb serbuk kunyit
salts and sugar to taste / garam dan gula secukup rasa
sufficient oil to fry chicken / Minyak untuk menggoreng ayam.

Mix all ingredients. Marinade well and keep for 12 hours or overnight. Deep fried till brown, drain oil and keep aside./ Campurkan semua bahan dan perap slama 12 jam atau semalaman.

Aku perap ayam nih 2ari 2mlm,haha,rasa mmg sedap gila,sbb semua bhn perapan sebati..

For the caramelized onions

3 large onions - slice thinly see the process below / 3 biji bawang besar potong nipis - lihat langkah menyediakan di bawah
1 tsp honey / 1 sdt madu
5 strand curry leave / 5 tangkai daun kari

Methods for caramelized Onions:-
  1. To caramelize an onion, we used 3 medium onion, 6 tablespoons cooking oil or butter, a pinch of salt, a pinch of black pepper (optional), and a pinch of sugar (optional).
  2. Slice the top off of your onion. Cut the onion in half from top to bottom and peel it.
  3. Place half of the onion, flat side down, on a clean, flat cutting surface. Slice the onion into half-rings. The thickness of the slices is not important, although thinner slices will cook faster. If you prefer a more rustic look and feel, make the slices very thick.
  4. Place a large skillet or saucepan on the stove and add a small amount of fat. Heat the oil to a medium-high temperature.We used 6 tablespoons of oil. Butter is also delicious, but it tends to burn more easily, so be sure the pan doesn't get too hot.
  5. When the fat begins to ripple, the oil is hot enough.
  6. Add the onions to the hot oil.
  7. Stir the onions until they are coated with oil.
  8. Adding a pinch of salt seasons the onions at the same time it speeds up the caramelizing process. The salt will suck moisture out of the onions and eventually evaporate. Be cautious not to add too much salt. If you would like, add a pinch of ground black pepper and a very small amount of sugar or honey.
  9. Continue to stir the onions. After a minute or so, you will notice that they might have begun to stick to the bottom of the pan and turn dark in color. This is okay--in fact, it's what should happen.
  10. Continue stirring and watch as the onions' color turns darker and darker.
  11. If you feel that the onions are sticking to the bottom of the pan too much, add a very small amount of water, broth, or wine to the pan and stir vigorously; this is called "deglazing." The water will evaporate almost immediately while loosening the onion slice.
  12. Continue this process of cooking and deglazing until the onions have reached the color, flavor, and texture you desire. Caramelized onions are perfect to use as the flavor-base of an onion soup, or to garnish sandwiches and other dishes. For this recipe at in the curry leaves at this stage.

Malay version (yang sudah digooglekan)..
1.Untuk caramelize bawang, kita menggunakan 3 bawang saiz sederhana, 6 sudu masak minyak atau mentega, sedikit garam, secubit lada hitam (optional), dan secubit gula (optional).

2. Hiris bawang.Hiris bulat ikut ketebalan sendiri, ketebalan tidak penting, walaupun nipis akan lebih cepat masak. Kalau nak lebih terasa hiris tebal lah.
3. Panaskan minyak didalam kuali besar atau periuk, dengan menggunakan api sederhana besar. Masukkan 6 sudu besar minyak. Boleh gunakan mentega(dikatakan lagi sedap), tapi ia akan cepat hangit dan pastikan kuali tidak terlalu panas.

4. Bila minyak sudah panas, masukkan bawang yang telah dihiris tadi Kacau rata hingga semua hirisan bawang disalut minyak.

5. Tambahkan secubit garam diwakktu yang sama untuk mempercepatkan 'caramelizing', garam
akan menyedut kelembapan daripada bawang dan akhirnya menguap. Berhati-hati untuk tidak menambah terlalu banyak garam. Jika anda mahu, tambahkan secubit lada hitam dan jumlah yang sangat kecil gula atau madu

6. Terus kacau bawang. Selepas satu minit atau lebih, anda akan dapati bahawa bawang mungkin telah mula melekat pada bahagian bawah periuk dan berwarna gelap. Ini adalah okay - sebenarnya, apa yang sepatutnya berlaku.

7. Teruskan kacau dan boleh lihat warna bawang bertukar menjadi lebih gelap dan gelap.

8. Jika, bawang yang melekat kepada bahagian bawah periuk terlalu banyak, tambah jumlah air yang sangat kecil, sup, untuk menyorot dan kacau dengan bersungguh-sungguh, ini dipanggil "deglazing." Air akan menyejat dengan serta-merta di samping melonggarkan hirisan bawang.


9. Teruskan proses memasak dan deglazing sehingga bawang telah mencapai warna, rasa dan tekstur yang anda inginkan. Bawang Caramelized yang sempurna untuk digunakan sebagai asas rasa sup bawang, atau sandwic hiasan dan hidangan yang lain. Untuk resipi ini masukkan daun kari pada peringkat ini. -(Setelah masak, Ayu masukkan ayam goreng tadi dan gaul rata.)

Note:-* If you don't want it hot, you can just marinate the chicken with turmeric powder and salts / Kepada yang tidak berminat dengan pedas, ayam tu boleh digoreng dengan garam kunyit aje.



Udang Ros Pandan

BAHAN-BAHANNYA :-)
Udang Besar Secukupnya
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
1 cawan air
1 camca besar gula melaka
2 camca besar bawang goreng
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan.

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato merah
7 biji cili merah
2 biji buah keras
1/2 inci halia
1/3 inci lengkuas
1 camca besar sos tomato

CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal2 (lembap2 jangan garing sangat). Ketepikan.(Aku xgoreng dah)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan udang tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng..

Sebab aritu wat versi daging sedap,arini aku wat versi udang lak,ponnn sedapp sgt..

10 comments:

tun_telani said...

wah.. kak CT, 2hari 2malam perap!! kompom best gler jd nyer ayam tu ye ^^

Zaliedana said...

tun_telani,
kak ct perap 2ari 2mlm sbb cadangnya nak msk klmarin,tapi sbb mkn kat luaq,so arini lah baru msk,a"ah mmglah bertambah sedap,sbb dah meresap semua bahan kan,hehe..

Ayu said...

WOW!!!!..2 hari 2 malam!!!..
haha..confirm memang sedap dah kalau perap 2-3 jam aje dah sedapinikan berhari2..heheh..kena pulak dengan udang pandan ros..lagilah makan tak ingat 1 periuk nasi dah tinggal 1/2 periuk ajekan..heheh..thanks sudi cuba ya ct!!..

Mas said...

ayam dan udang tu memang menggoda betoiiii....
terliur dah nengok ni,...

Nurul said...

Wah, ct....
konfem sedapppp dah perap lama ayam tu... bahan2 rempah dah sebati dlm ayam... udang tu pun.. alahai... sedappnya... :)

anymz said...

udang takmo.penyakit gatal2 tak hilang lagi nih tapi tadi buat juga udang sambal..sampai la ni dok tergaru2..adeh..sekso den..!

Tapi ayam tu memang menyelerakan betul.ke akak tgh lapar ni ct..krok krek krok krek bunyi perut ni..
mmm...jap2..nak pi makan lah dulu.

Naz said...

Assallamualaikum tuan blog..hehehe..
Kak naz datang nak follow dan link blog ni ke blog akak eh.. Sodap eh ayam tu..Udang pun.. hehehe..cam lapar pulak bila tengok..

Nieza said...

sedapnya akak tgk...sure berselera kalau dpt mkn ni...terus rasa lapar:)

nuwairani ismail said...

alahai....akak ni bagus betol la...ada baby kecil pon semangat lagi nk masak macam2, siap pos di blog lagi...baby duk merengek pon tahan aje menaip sebelah tangan. cayalah! saya porg bujang pon kekadang masak megi aje. hihih

nampak sedap udang tu! dapat sekor pon jadi lah :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ct..
tgk ayam n udang tu sungguh menyelerakan ler ct... tgk pun dah tau sedap.. bila dah makan lg.. mmg nak tambah2 jawabnya.. menyelerakan sungguh!!
wah tapi ngan sebelah tgn jer ker ct... kagum2..