Tuesday, December 6, 2011

Penkek Kentang &Ayam Goreng Rangup

Assalamualaikum..

Penkek kentang ni bkn menu ari nih eks,tapi mgu lepas punya menu,baru nak tayang n update resepi arini..Menu yg simple,tapiiiii mmg sedap,betui ckp kak madihaa,cam rasa mkn kentang putar n lain bentuk ajer..Sgt2 lembut penkek kentang ni..
Owh ya,penkek kentang nih bkn cam penkek biasa yg letak bking pwder n tepung tuh ya..
Disebabkan mmg lembut adunan tuh,so aku xda lah nak terap2 bagai,aku tuang n padatkan adunan kat atas acuan telur yg dimask terus atas non stick pan ajer,sonang koje..Hihi..Pas betui2 masak,baru aku buang acuan tuh n terbalikkan penkek..

Tima kasih byk ya kak madihaa n chef Mohd Suhaimi yg sudi berkongsi resepi ni..

Penkek Kentang
Resepi : Majalah Rasa (Chef Mohd Suhaimi Suratman)


Bahan2
3 biji ubi kentang (besar/sederhana)
60 ml susu cair/susu segar
¼ sudu kecil garam(Aku xletak n ganti serbuk pati ayam)
1 sudu besar marjerin/butter
1 sudu besar tepong gandum
Aku add lada sulah n serbuk lada hitam cikit

Bahan tambahan
1 biji telur
Marjerin untuk menggoreng
Mayonis

Cara menyediakan
1. Kentang dikupas, dibersihkan & belah dua lalu direbus hingga empuk. Angkat, tos & biar suam2 sikit sebelum diparut kasar. (guna pemarut utk buat kerabu mangga tu.. bukan pemarut kelapa ye!)
2. Didihkan susu cair, garam & marjerin/butter dengan api perlahan. Bila marjerin cair.. masukkan kentang parut. Gaul sebati & biarkan adunan masak sempurna. Padamkan api kemudian taburkan dengan tepong gandum & kacau lagi hingga sebati.
3. Bila adunan dah suam2 tu.. bolehlah bentukkan adunan kentang tadi menggunakan acuan berbentuk bulat seperti penkek. (guna acuan benjo pun boleh... MaDiHaA bentukkan guna penutup peanut butter jer...). Atur kentang yg siap dibentuk di atas dulang beralas plastik supaya mudah nak diambil nanti. Buat sehingga habis.


Aku wat juga ayam rangup,resepi kak diana,asalnya ayam mentega rangup,leh tgk disini,resepi asal,tapi aku wat kali nih xsalut mentega n letak cili padi,dun kari bagai,just perap n add juga tepung beras,mmg rangup n sedap..

Ayam Goreng Rangup

Paha Ayam 3ketul
Tepung jagung secukup kegunaan
Tepung Beras Secukup kegunaan
1/2 Tbsp serbuk cili
Garam secukupnya

Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
1tbsp sos tiram
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa


Cara²
  1. Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit@lebih.
  2. Satukan tpng jagung,tepung beras,serbuk cili n garam,Saluti ayam tadi dengan tepung tadi.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan bolehlah dihidangkan.

9 comments:

  1. Amboi pagi dah menggoda. Chop... napa tak guna parut kelapa erkkkkk???? hehehe jgn marah...

    ReplyDelete
  2. wah sedapnya kentang tu ct..nak buat la hari ni..hehehhe..dia nya rasa mesti macam hash brown..suka..:)

    ReplyDelete
  3. salam ct...

    wahh.. bf western yer... sesekali harus juga tukar selera kan..

    nampaknya kita je yg kerap bertukar2 mencuba resepi yg dipaparkan antara kita.. adakah itu bermakna ada sedikit keserasian antara kita? wahahahaha.... apa2pun.. ikhlas akak ckp.. akak tak pandang samada blog femes atau blog picisan (bak kata ct semalam).. pd akak.. akak tengok pada resepi.. kalau resepi buat akak berkenan & gunakan bahan2 yg tak keterlaluan & tak menyusahkan nak mencari.. akak pasti akan cuba.. walaupun blog femes seantero dunia tp kalau resepinya gunakan bahan2 yg terlampau mewah (tak mampu nak beli.. hehe) hasilnya mmg tak terbuatla jugak.. so.. kita buat ikut kemampuan diri kita sendiri betul tak? by the way.. air tangan ct mmg sedap2.. kena dengan selera akak..
    p/s: sorry tersalah tafsir.. ingatkan ct ni anak mami.. sebab tgk rupa tu mmg ada sikit2 mcm anak mami.. dah tu dok kat penang pulak.. pandai pulak masak ala2 masakan anak mami.. tu yg dok kata ct anak mami.. sorry yek!

    ReplyDelete
  4. Macam2 menu adik kita ni...rajin tul dok kat dapo...leh la kak cek join2 sekali makan ya...he he...

    ps...tq tq atas ucapan birthday tuk Mimi ya...:)

    ReplyDelete
  5. terguda! terguda.. eh.. ke sebab puasa semua mende tengok pun rasa mcm nk makan.. hihi

    ReplyDelete
  6. salam ct...baru dok plan nk buat penkek kentang tu,tgk2 dah sampai pineng dulu yer....hihihihi

    ReplyDelete
  7. As'salam CT

    western bf mesti sihat ni..hihi. k.ct pun laam tak buat pancake, tapi yang ni lain sikit ya. kena cubalah kalau nak rasakan. nak mintak CT kompom dah jadi baja..hahaha. jangan marah ya CT k.ct suka gurau2 manja..hihi

    ReplyDelete
  8. salam Ct..waahh tergodanya tgk pankek kentang tuu..yana mmg suka kentang..nnt nk cuba lah..hmm..jd menu mlm ni pun ok jgk ni hihii

    ReplyDelete
  9. wah sedaaapnyaa... pankek kentang tu nampak menarik ler ct... akak x perna lg buat pankek kentang.. bole cuba lain kali nie.. makan lg ngan ayam ranggup tu.. wah sedap2!

    ReplyDelete